Kunst bij jou om de hoek Sassenheim

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1305 woorden
  • 8 januari 2004
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
33 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV

Wij maken deze opdracht over de gemeente Sassenheim.

Beeldende kunst

Opdr.1 Noem drie historische gebouwen bij jou in de buurt. Wat is de functie van elk van deze gebouwen?

De Pancratiuskerk, deze staat er voor (katholieke) kerdiensten. De Ruine van Teylingen, dit is een touristische bezienswaardigheid. De Watertoren, dit is een oude toren die niet meer wordt gebruikt als watertoren, maar de functie van dit moment is onduidelijk, we denken dat hij er staat omdat hij er altijd al stond; historische waarde o.i.d.

Opdr.2 Noem min. 1 museum bij jou in de buurt. Wat voor een museum is dit? Zou je een bezoek hieraan volgens jou kunnen gebruiken voor CKV1? Waarom wel/niet?

We hebben het Schildermuseum staan in het oude gemeentehuis. We denken dat hier wel een bezoek aan kan worden gebracht voor CKV1 want er staat ook wat kunst in.

Opdr.3 Noem of fotografeer drie beelden bij jou in de buurt.

Beeld De Tuinder, materiaal brons. Dit beeld is geplaatst op de Hoofdstraat, bij de Pancratuiskerk, in het jaar 1985. Het beeld is gemaakt door G.Prins uit Giessenburg en is levensgroot.

Beeld De Mandenophaler, levensgroot, materiaal brons. Staat op de Hoofdstraat, wat verder in het dorp bij de NH-kerk. Het is gemaakt door F.v.d.Veld uit Lisse en is in 1985 geplaatst.

Beeld De Ontmoeting is geplaatst bij de entrée van park Rusthoff en is van steen. Het beeld is gemaakt door P. van Crimpen uit Wieringen en is geplaatst in 1977.

Beeld De poort van water is ook van steen en staat bij sportcomplex Wasbeek. Het is gemaakt door T.Kalle uit Amsterdam en is in 1992 geplaatst. Het is bijna 2 meter groot.

Beeld Ezel met balancerend mensfiguur staat in het brons in de Knorrenburgerlaan. Het is gemaakt door I. le Rutte en is geplaatst in 2000. Ik weet toevallig dat het is neergezet om de verbintenis tussen mens en dier te laten zien, maar van de andere beelden hebben we niet kunnen achterhalen waarom ze geplaatst zijn.

Het beeld de ontmoeting sprak ons allemaal het meest aan, dit kwam voornamelijk door zijn ronde vormen en mooie plaats in het helemaal opgeknapte park.

Opdr.4 Schrijf, indien aanwezig, de adresgegevens op van de volgende instellingen: galerie, kunsthandel, antiekzaak, artotheek, tentoonstellingsruimten.

Wij vonden: Kunstuitleen
Kunstkrijng ’88 Duin en Bollenstreek
Smidstraat 5
2231 EK Rijnsburg

Tentoonstellinsruimte is er in de bibliotheek; Openbare Bibliotheek
Kerklaan 42
2171 GC Sassenheim

Opdr.5 Is er bij jou in de buurt een mogelijkheid om een creatieve cursus te volgen? Noem wat gegevens en geef aan naar wat voor soort cursus jouw voorkeur zou gaan.

Een cursus bloemschikken valt te volgen bij Thijs v. Tol en bij Hillie Creatief zijn verschillende ‘knutsel’ mini-cursussen te volgen. Ook loopt er een cursus schilderen in het Onderdak. Allemaal vonden we de cursus schilderen in het Onderdak nog het aantrekkelijkst van de drie, omdat we alle vier niet zo geïnteresseerd waren in bloemschikken en geen van ons had trek in kruissteekjes oefenen voor de kerstkaarten en kleien met fimo-klei.

<>Opdr.6
Staan er in jouw omgeving bijzondere (architectonische) gebouwen? Zo ja; noem ze en geef zo mogelijk de functie ervan en beschrijf wat je eraan opvalt.

Het Rijnlands Lyceum Sassenheim, een vrij onbekend schoolgebouw voor ons vier wat de eerste driehoek school van Nederland schijnt te zijn. Deze driehoek-vorm is er om de goede verstandshouding tussen kind, ouders en school te laten zien (driehoeksverhouding) Ook is het de eerste (en tot nu toe) enige middelbare school in Madurodam. De driehoekige vorm is hetgene wat er het meest aan opvalt.

Dans

Opdr.7 Staan er in jouw dorp gebouwen waarin dansvoorstellingen worden gegeven? Geef dit aan op de plattegrond.

Er worden in Sassenheim dansvoorstellingen gegeven in ‘t Onderdak en Dansschool van der Geest. Bij het paarse kruisje op de plattegrond ligt het Onderdak.

Opdr.8
Welke dansvoorstellingen kun je de komende tijd bezoeken? Spreekt iets je hiervan aan? Leg uit.

We konden niet vinden dat er komende tijd dansvoorstellingen worden gegeven, maar in het Onderdak staan er wel een hoop andere zaken op het programma waarvan onder andere; Sara Kroos – cabaret
Monica Triga – muziek
Sax-o-4 – muziek
Vos – muziek

Opdr.9 Is er een dansschool? Welke lessen kun je hier volgen? Verzorgt de dansschool voorstellingen?

Dansschool van der Geest (sassenheim) Lessen: swingkids voor kinderen parenavonden dansles voor iedereen dansles voor jongeren

Balletschool Studio Giselle (leiderdorp) Lessen: baletlessen voor verschillende leeftijdsgroepen

De showgroep van vd Geest geeft op speciale gelegenheden dansvoorstellingen. Balletschool Studio Giselle doet jaarlijks een voorstelling.

Opdr.10 Waar kan je uitgaan om te dansen? Geef indien mogelijk de muziekstijlen aan.

Fascinus (Sassenheim) is een jongerencentrum waar ze voornamelijk alternatieve muziek draaien. Ook zijn er bandjes avonden, punknights, hiphop avonden en zo is er voor elk wat wils!

Dansschool van der Geest (Sassenheim) kan je op de populaire popmuziek dansen, ook de jive en de tango en dat soort dansen dansen (maar veel verstand hebben we daar niet van…).

Jongerencentrum Magnifiosi (Lisse) is net zoiets als Fascinus maar dan net iets bekender en vaker bezocht. Ook zij hebben speciale feestavonden.

De voorkeur van ons allen is verschillend maar de meerderheid zegt Fascinus!

Opdr.11 Zijn er dansverenigingen bij jou in de gemeente? Noem ze.

De showgroep van vd Geest
De Dansmariekes komen weer uit hun doosje als het carnaval en bloemencorso is.

Theater

Opdr.12 Waar worden er bij jou in de omgeving theatervoorstellingen gegeven? Geef dit aan op de plattegrond.

‘t Onderdak, aangegeven met een paars kruisje op de plattegrond.

Opdr.13 Noem minstens drie voorstellingen die de komende tijd te zien zijn. Naar welk ervan gaat jouw voorkeur uit en waarom? Wat is de gemiddelde prijs van een dergelijke voorstelling?

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Opdr.13 Noem minstens drie voorstellingen die de komende tijd te zien zijn. Naar welk ervan gaat jouw voorkeur uit en waarom? Wat is de gemiddelde prijs van een dergelijke voorstelling?

Bot- paella met een kuiltje voor de jus (cabaret) Sax-o-4 – muziekreis naar Buenos-Aires (muziek) Ashton Brothers – tragiek van de onderman (cabaret/variete) Nelly Frijda e.a. – treinen kunnen keren (toneel)

De algemene voorkeur gaat naar cabaret; altijd leuk! We konden geen prijzen vinden maar kunnen ons wel bedenken dat dat rond de 20 euro zal varieren.

Opdr.14 Is er in jouw gemeente een mogelijkheid om toneel te leren spelen? Waar?

AVT Pankras – algemeen toneel 2 jeugdgroepen en 1 volwassenengroep
Toneelgroep Elckerlyc- algemeen toneel

Opdr.15 Zijn er amateur-toneelgezelschappen? Geven zij regelmatig een voorstelling?

Er zijn alleen maar amateur toneelgezelschappen: Pankras en Elcerlyc. Ze geven allebei gemiddeld 2 voorstellingen per jaar.

Muziek

Opdr.16 Zijn er muziekverenigingen of is er muziekschool bij jou in de buurt? Zo ja; welke?

Christelijke Harmonie Vereniging Crescendo
Accordeongezelschap Door Studeren Veel Presteren
Drum- en Showband Adest Musica

Opdr.17 Ken je lokale popgroepen/bandjes? Ben je wel eens naar een optreden van zo’n band geweest?

Er zijn zat bandjes hier in Sassenheim (vraag maar eens op school rond wie er in een bandje zit) hier de bekendste; Smogus, DNA, Desire 1, Bush. De meesten van ons zijn wel eens naar een optreden van een van de bandjes geweest.

Opdr. 18 Waar kun je naar live muziek luisteren bij jou in de buur? Staan er optredens gepland voor de komende tijd? Moet je daarvoor betalen (hoeveel gemiddeld)?

In Fascinus was afgelopen vrijdag bandjesavond waar verschillende punkbandjes kwamen spelen. In Magnifiosi en Fascinus staan regelmatig bandjes wat ongeveer 2 weken van tevoren wordt aangekondigd. Gemiddeld betaal je voor zo’n bandje 2 tot 3 euro (max.5).

Algemeen, varia

Opdr.19 Kun je in jouw regio kijken naar gedichten in het groot?

In Scheveningen, Den Haag of Leiden staan nog wel eens wat gedichten.

Opdr.20 Is er een plaats waar openluchttheater kan plaatsvinden?

In het dorp staat rond kerst de levende kerststal, verder zijn er niet plaatsen waar openlucht theater of muziek staat.

Opdr.21 Worden er festivals (op het gebied van kunst/cultuur) georganiseerd?

Nee, wel wordt er in Noordwijk jaarlijks Bergpop georganiseerd – dan is daar een openluchttheater waar bands kunnen spelen.

Opdr.22 En wat nog meer…?

Buiten dat we te horen kregen dat er in de Oude Tol Weight Watcher is (wat dat ook mag zijn) konden wij geen andere culturele dingen vinden in Sassenheim.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.