Kasteel van Usée

Beoordeling 3.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 583 woorden
  • 1 mei 2002
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 3.6
18 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Inleiding Het kasteel Usse is een privéwoning bewoond door de Markies van Blacas. De kunstwerken en de verzamelingen zijn afkomstig van de vele families die eigenaar van het kasteel zijn geweest door de vele eeuwen heen. De eerste vesting was van hout in 1004. In de 15e eeuw is er op de ruïnes van de vesting de burcht opgericht, het hedendaagse bouwwerk. Vanaf de 17e eeuw kreeg het Usse het hedendaagse karakter: een buitenplaats, terras en tuinen ontworpen door “Le notre” de beroemde architect die ook de tuinen van Versailles ontworpen heeft. De legende gaat dat op Usse de op doorreis zijnde is schrijven Charles Perrault (17e eeuw) geïnspireerd werd door de romantische omgeving en hier de fabel “Doornroosje” heeft geschreven.

De hal Dit is een deel uit de 15e eeuw. Het heeft veel veranderingen ondergaan tussen de 16e en 19e eeuw. Daarin vind je twee hele mooie ladekasten uit de Renaissance periode.

De wachterszaal In de 15e eeuw was het de ingang van het kasteel. Het plafond is beschilderd met imitatiemarmer volgens een Italiaanse techniek die dateert uit de 17e eeuw. De hertog van Blacas was een vriend en een raadsman van de koningen Lodewijk de 14e en Charles de 10e. De souvenirs in de vitrine herinneren daaraan.

De 1e kapel Deze is volledig gerestaureerd in de winter van 1995-1996. Toen het kasteel nog een burcht was bevond het kapel zich hier. In de vitrines wordt de tentoonstelling gehouden van verschillende objecten en accessoires. Er hangt een wandtapijtwerk uit Brussel met het thema David en Goliath. Ook staat er een heel mooi Italiaans meubelstuk met ingelegd parelmoer en ivoor. Ook is er een salon in regencestijl en is geheel demonstreerbaar om de bekleding gemakkelijk te kunnen vervangen.

De centrale Galerij Deze galerij is net zo lang als de breedte van het kasteel. In de 15e eeuw ging het hier om een doorgang met bogen en openingen naar het hof dat omgevormd werd tot woonverblijf in de 16e en 17e eeuw. Hier is een bijzondere verzameling Vlaamse tapijtwerken gemaakt in de 18e eeuw. Ze stellen de tradities en het dagelijks leven voor in Vlaanderen.

De grote trap Deze trap is te danken aan de beroemde architect Francois Mansard. Het is een mooie rechte trap met een uit ijzer gesmede leuning uit het begin van de 17e eeuw. Ook staat er een draagstoel uit de 18e eeuw, een paar bijzondere koetsierslaarzen, een Spaanse ladekist uit de 17e eeuw, een schilderij van Marin des Batailles, een tapijtwerk uit de 18e eeuw en een portret van Koning Louis de 18e.

De koningskamer Onder het bewind van Louis de 14e was het een verplichting voor bepaalde grote kastelen een appartement voor de koning in te richten. De zijde stoffen die hier zijn, zijn gefabriceerd in Tours in de 18e eeuw en zijn geïnspireerd door Chinese motieven. Hier zijn een salon en bed van Louis de 16e, een spiegel uit Venetië ladekasten en een portret van Louis de 14e te vinden.

Mening We vonden het een erg inspirerend en mooi kasteel. Bij de andere kastelen was alles erg saai en langdradig, hier niet. In bijna elke kamer stonden ook poppen met de klederdracht uit die tijd. Dat was erg leuk om te zien. Op de volgende pagina staan wat foto’s die we daar gemaakt hebben. In de toren was het verhaal van Doornroosje te zien. Achter glas stonden poppen die het verhaal uitbeeldden. De omgeving om het kasteel heen was erg mooi, veel groen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.