Horror films

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1848 woorden
  • 6 april 2001
  • 149 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
149 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Horror Films

Definitie Horror:
Horror is het latijn voor afkeer, in het woordenboek wordt horror gedefiniëerd als een intens gevoel van walging en angst.

Definitie Angst:
Gevoel van onrust en spanning veroorzaakt door nabijheid van gevaar of dreiging

Horror Verhaal:
Een verhaal dat zich richt op het opwekken van angsten. Zo’n verhalen zijn een groot deel van de folk literatuur geworden. Het horror genre kwam op in het 18de eeuwse pre-romantische tijdperk onder de vorm van gotiek. De eerste horror roman is het door Horace Walpole geschreven Castle Of Otranto (1765).

Horror Films:
Speelfilm die intense gortigheid, angst of paranoia wil veroorzaken. Horror films kunnen ook verantwoordelijk zijn voor psychische terreur, paranoia en fobieën. Deze zijn waarschijnlijk te danken aan misvormde, gestoorde, psychotische of duivelse figuren. Verhalen van angstaanjagende monsters of vijandige dieren; of mysterieuse thrillers die een zekere atmosfeer gegeven word om spanning op te wekken. Het genre gaat vaak gepaard met science fiction en film noir. SF bevat ook angst maar een ander soort.

- Horror is angst van de dood
- SF is angst voor de toekomst

Aantrekkingskracht van horror films:
- Wat anders dan absurde zwarte humor trekt ons aan in

horror films?
- Het genre verdiept zich meestal in macht en intellegentie.

Beginjaren van de horror (’20 – ’30 – ’40 – ’50)

Het horror genre in deze tijd werd vooral gekenmerkt door z’n monster figuren en UFO invasies die uit zijn om de wereld te verwoesten. Om nog maar een paar legendarische films aan te tonen uit de stomme film en dan later de klassiekers zelf.

Stomme film:
King Kong (1933) : De gigantische gorilla die eens als entertainment bedoeld was en toen uitbrak en
gigantische tereur veroorzaakte in NY. Dit verhaal gaat gepaard met de liefde van het beest op een schoonheid. Gekend voor de Empire State building scene.

The Lost World (1925) : Een groep ontdekingsreizigers komen terecht op een plek waar het prehistorisch
leven nog bestaat, los van de andere wereld
Nosferatu (1922) : De eerste van alle vampieren films.

Klassieke horrorfilm:
Frankenstein (1931) : Dr. Frankenstein maakt door middel van wetenschap en te knoeien met de dood komt hij een monster te maken.

The Invisible Man (1933) : Eveneens komt men door het knoeien met wetenschap een groot misverstand te
creëren

Gojirra (Godzilla) (1954) : Het gemuteerde draakachtig vuurspuwend wezen dat wraak komt te nemen op de mensheid voor het geen men hem heeft aangedaan omtrent de voortdurende atoombommen die men in zee dropte (de film is oorspronkelijk Japans)

De Jaren 60
In de jaren 60 kreeg het horror genre een andere wending, men begon macaber en suspence samen in één film te plaatsen. Het beste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk Alfred Hitchcock’s Psycho zo drong het schrikwekkend beeld tot het publiek door dat men eerder een psychopaat als buurman zou hebben dan een invasie buitenaardse wezens die hen wil komen opeten. (realiteit is enger dan fictie)

Psycho (1960) : Het Bates Motel, het verwende moedersnest Norman Bates, de douchescene,....
de film Psycho is één van de grootste meesterwerken ooit gemaakt.

The Birds (1963) : Deze film heeft eveneens legendarische scenes en veel suspence, een dorp word
zonder enige reden aangevallen door zwermen moordlustige vogels.

Rosemary’s Baby (1968) : Rosemary denkt dat ze het kind baart van Satan, zo begint ze allemaal komplotten te
zien in haar omgeving ze wordt paranoia.

De Jaren 70
Meer en meer cineasten begonnen zich te verdiepen in het horror genre. Zo krijgt men waarschijnlijk één v/d meest griezeligste horror films ooit gemaakt ‘The Exorcist’. Producers begonnen meer geld te zien in het horror genre zoals Steven Spielberg’s ‘Jaws’ of Ridley Scott’s ‘Alien’.

The Exorcist (1973) : Een film die je doet huiveren en mentaal verstoren niet alleen omdat hij de vraag
stelt naar het bestaan van God maar door Satan in het lichaam v/e 12 jarig meisje te stoppen.
Jaws (1975) : De witte menshaai is vooral gekend in deze film voor de strand scene, waar 100’den
mensen in pure chaos het strand afrennen voor hun leven.
The Omen (1976) : De kleine anti-christ Damien is opnieuw een horror film à la Exorcist maar eveneens
zeer geslaagd

Eind jaren 70 begonnen de grondleggers van het genre dat vele keren zal terugkomen in de jaren 80
waaronder Alien en Halloween, beiden uit 1979. Sindsdien heeft men meer en meer geld geïnvesteerd in het visueele en angstaanjaagend effect van horror films.

De Jaren 80
Waarschijnlijk zijn de jaren 80 het meest productief geweest in het horror genre. Door de opkomst van het slasher genre zijn sommige van deze films vereeuwigt door het horror figuur dat met de film gepaard ging.
Enkele voorbeelden hiervan zijn:

John Carpenter’s Halloween (1978 – ‘98 )

Michael Myers:
Michael (The Boogy man) was al van kleinsaf een gestoorde jongen, hij vermoorde z’n zus op 6 jarige leeftijd, hij kwam in een psychiatrische instelling terecht waar hij dan ook opgegroeid is tot hij op een dag (vooravond van Halloween 30 oktober ’78) uitbrak en sindsdien niet meer is gestopt terreur en moord te zaaien op elke volgende halloween dag.

Wes Craven’s Nightmare On Elm Street (1984 – ’94)

Freddy Krueger:
Freddy is een bastaard zoon van 100 gekken in z’n vorig leven was hij een low-life die opgegroeid is in het prostitutie milieu (z’n stiefvader was een pooier) tot hij op een dag voldoening en macht vond in het martelen van kinderen. Hij werd veroordeeld voor z’n daden maar terug vrijgezet wegens een procedure fout. De kwade en gefrustreerde ouders organiseerden een volkstoet en dreven zo Freddy in het nauw waar ze hem uiteindelijk in brand staken, terwijl dit gebeurde zweerde hij eeuwige wraak over hen en hun nageslacht. Freddy is sinds heden een figuur die opduikt in de kinderen hun dromen om hen opnieuw te martelen en te doden.

Sean S. Cunningham’s Friday The 13th (1980 – ’93)

Jason Voorhees:
Jason was een misvormd kind toen hij verdronk in een poging z’n moeder trots te maken door aan te tonen dat hij kon zwemmen wanneer hij het eigenlijk nog niet kon dit allemaal zonder toezicht in het meer van Crystal Lake, een paar dagen later spoelde hij aan om dan te horen dat z’n moeder was vermoord in een vlaag van woede om haar zoon te wreken zo is Jason opgegroeid in de bossen zonder moeder. Hij leerde er jagen, moorden en overleven en eens de tijd rijp was begon Jason zich te wreken op de dood van z’n moeder.

Nog een paar Slashers die ook deel uitmaakten van de jaren 80 maar nooit het niveau haalden als de juist genoemde.

- Chucky : Charles Lee Ray, de seriemoordenaar die zich weet te herijzen, d.m.v. voodoo
komt hij in een poppenlichaam terecht die menselijk word als hij niet snel een nieuw lichaam vind.

- Leprechaun : Horror verhaal rond de Ierse folklore, de bezeten dwerg is geobsedeerd door z’n bezit (een pot goud) en moord iedereen uit die hem in de weg komt te staan, één gouden shilling vergult namelijk 3 wensen (als je niet op je woorden let komen je wensen bedrogen uit).

- Candyman : Een dorpslegende die pas werkelijkheid wordt als je er niet in gelooft en ongeloof
betekent je dood , men kan hem ook oproepen als men in de spiegel kijkt en 5x Candyman weet te zeggen.

Enkele andere klassiekers
The Alien series (1979 – ‘97)
The Shining (1980)
The Howling (1980)
The Thing (1982)
Poltergeist series (1982 – ’88)
The Evil Dead Trilogy (1982 – ’93)
The Fly (1986)
The Hellraiser series (1987 – ’00)

De Jaren 90
Echte horror films kwamen er veelal niet voor in de jaren 90. Men richte zich meer op het psychologische van dit genre. Wat ook veel voorkwam waren films van vroeger opnieuw verfilmen zoals The Haunting of Psycho en nog zovele andere... . Wat ook voorkwam waren in plaats van nieuwe films te maken gewoonweg vervolgen te maken van al bestaande films.

De verpersoonlijking van het kwaad, de ultieme seriemoordenaar is hoogst onwaarschijnlijk dat ze ooit zal bestaan maar stel dat het zo is dan kun je ze terug vinden in The Silence Of The Lambs (1991) of Se7en (1995).

1992 Braindead : Gelijkaardig aan Evil Dead 2, de humor en de trucage, maken deze film tot
een cult klassieker

1997 The Devil’s Advocate : Een bijbels tafereel, een epos opzoek naar de Antichrist

1999 The Sixth Sence : Een bovennatuurlijke thriller met een pyschologische wending.

1999 The Blair Witch Project : Het effect qua horror in The Blair Witch is grotendeels te danken aan het
het verhaal dat voor een deel berust op waarheid en de locatie waar het zich afspeelt, het verhaal valt namelijk te vergelijken met een kampvuur verhaal.

Scream een meesterwerk? horror? of commercieele zever ?
Scream wordt niet vermeld omdat Scream niet meer is dan een suspence thriller die met het genre spot, door het succes van deze film zagen ze dat horror nog steeds een gat in markt was, zo werden er 10’tallen scream wannabe’s uitgemolken tot cliché. Wat ook een kenmerk is aan Scream en al z’n wannabe’s is dat al die films zich richten op pubers, dit kun je zien aan de acteurs en de manier hoe ze hun rol acteren. (retro aan de high school horror uit de jaren ’80) Maar door de Scream hype, begonnen producers terug te investeren in horror films die anders nooit nog het witte doek gingen halen zoals een vervolg op Child’s Play of Halloween.

De Monsters

Geesten : Het luguber verhaal aan geesten is dat iedereen er wel eens een verhaal over heeft gehoord en
ieder verhaal hoort men dat de doden niet gesteld zijn op de levenden

Weerwolf : Het wisselen van gedaante naar een wilde menseter laat men de schrik opwekken van de onmenselijke wreedheid van een beest.

Frankenstein : Marry (Wollstonecraft) Shelley’s beeld van hoe iets uit de hand kan lopen als men met de
dood begint te expirimenteren..

Vampieren : Bram Stoker’s verhaal is waarschijnlijk één van de meest verfilmde horror films tot nog toe
het concept van eeuwig leven en doden is voor het ene deel aantrekkelijk en voor het ander
dan weer macaber. Tot op heden is Dracula één van de grootste horror klassiekers.

Zombies : De levende dode zijn ook al op duizenden manieren verfilmd geweest, lijken die terug
opstaan onder de levenden maar dan met een moordlustige kijk op zaken, zonder menselijk geweten. Hetgene dat wil rusten mag men niet wakker maken

Mummy’s : Een eeuwenoude beschaving legt een vloek op een graf en degene die ze breekt zal ervoor
boeten, met deze wil men tonen niet met hetgene moet moeien als men er niks van weet.

Buitenaardsen :
Buitenaardse wezens zijn al even voorspelbaar als de wind ze kunnen gelijk welke vormen
hebben en ze kunnen over gelijk welke kracht of wetenschap beschikken. De beste uitvoering
van buitenaardse wezens tot op heden zijn waarschijnlijk de creaties van de Zwitserse
kunstenaar Giger, die verfilmd werden in de Alien series.

Stephen King
Stephen King : Is waarschijnlijk de grootste horror auteur tot nu toe met dan ook niemand die hem evenaart
iedereen heeft wellicht bewust of onbewust al een film gezien van hem die één van z’n verhalen bevat al is dat nu om nog maar een paar voorbeelden van klassiekers te geven Carrie, Christine, Pet Cemetary en It. Kenmerkend aan zijn verhalen zijn dat hij zo goed als bijna geen gortige scenes gebruikt als ze niet nodig zijn, hij probeert altijd het griezelige in het verhaal/verbeelding te steken ipv in het boek of de film.

REACTIES

S.

S.

in werkstuk 996 over horrorfilms staat er dat michael myers op zijn 6e zijn zus vermoordt en sindsdien verder moordt, terwijl het moet zijn: hij vermoordt zijn familie uit buiten 1 zus, die hij in de volgende films verder probeert te vermoorden, dit lukt pas in Halloween Ressurection
hoop dat je er iets aan hebt :)
mvg
sven

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.