Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Graffiti

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 960 woorden
  • 16 maart 2003
  • 157 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
157 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Hoofdstuk 1: Graffiti Graffiti is een Italiaans woord. Graffiti is het meervoud van het –bijna nooit gebruikte- woord graffito. Graffiti komt van het Griekse woord Grafein, dat ‘schrijven’ betekend. De term graffiti is uitgevonden door archeologen. Op oude Romeinse muren vonden oudheidkundigen inkrassingen van verschillende afkomst. Je had officiële inscripties en minder officiële zoals aankondigingen of propaganda. En dan was er ook nog een derde soort: zeer eenvoudige tekeningen of korte opschriften die helemaal niets officieels hadden. Die laatste inkrassingen noemden de archeologen in de 19e eeuw ‘graffiti’. Graffiti is allemaal begonnen in de ghetto’s van New York, waar jongeren zich wilden uiten. Dat deden ze door hun namen op treinen te schilderen. Dit riep agressie op, de meerderheid van de bevolking zag het als vervuiling van de omgeving en de politie werd er op af gestuurd. Zo kregen de graffitisten een criminele stempel opgedrukt. Ze stopten met het beschilderen van treinen en gingen over op doek, waardoor het in het museumcircuit terechtkwam. Dat leverde nog meer ellende op, hun werk werd door veel mensen afgekeurd. Inmiddels waren er ook mensen gaat spuiten die er niks van konden en zo ontstond er echt vervuiling van het straatbeeld. Vanaf de jaren ’60 namen jongeren over de hele wereld de impulsen uit de buitenwijken van New York over; zo kopieerden de tags, de techniek en de ideeën van hun idolen zo goed ze konden. Ze werden steeds beter en ze kwamen bij elkaar. Ze droegen allemaal hun pet met de klep naar achteren. Langzamerhand ontstond er een echte jongerencultuur (subcultuur), en werd het meer geaccepteerd. Uiteindelijk gaven zelfs overheden financiële steun. Graffiti is dus allemaal begonnen in de ghetto’s van New York. De kansarme jongeren uitten zich door middel van het beschilderen van treinen, maar de meerderheid van de mensen accepteerde dit niet. Jongeren over de hele wereld gingen aan graffiti doen en overheden gaven financiële steun. De vraag blijft nog altijd waarom jongeren aan graffiti doen. Hoofdstuk 2: Regels Toen de graffitiwaanzin -zo noemde burgemeester Lindsay van New York het- begon, stelden de graffitischrijvers enkele regels op. - Het aantal keren dat je toesloeg was het belangrijkst, en daarna hoe moeilijk toegankelijk de plek was. - Ze noemde het toeslaan ‘getting up’. - Je mocht niet over elkaars werk heen gaan, dit heette ‘crossing out’ maar na een poosje waren veel plekken al vol dus waren er veel schrijvers die deze regel overschreden, zo ontstonden er ook veel ruzie’s. - Als je over andermans werk heen ging moest je de verf vergoeden. Door deze regel ontstonden de ruzie’s, want niemand had natuurlijk zin om spuitbussen te betalen voor iemand anders. De regels die hierboven staan worden tegenwoordig nog steeds gebruikt, maar de meeste ‘schrijvers’ kennen deze regels niet eens.
Hoofdstuk 3: Termen Met graffiti zijn ook een aantal termen verbonden. De term ‘piece’ komt van het Engels. - ‘masterpiece’ betekend meesterwerk. Piece is een –korte- stoere afkorting. - ‘tag’ betekent label of etiket. Een tag is een soort etiket, want aan een tag kun je herkennen wie de piece heeft gezet. - ‘throwup’ betekent een simpele piece met meestal maar 2 kleuren. - ‘wholecar’ staat voor een trein dat van links tot rechts en van boven naar beneden helemaal bedekt is. - ‘rooftop’ staat voor piece bovenaan een gevel. Als je rooftop zet heb je grote kans dat je veel respect krijgt van andere schrijvers, want het is een moeilijke plek om daar een piece te zetten en hij is gemakkelijk te zien. - ‘respect’, als je dit hebt van een andere schrijver wil dat zeggen dat hij je goed vind. - ‘oldschool’ staat voor het begin. Als je het over ‘oldschool’ hebt, dan praat je over hoe ze het voor het eerst deden, toen ze net begonnen, in de tijd van de oldschool tijd. - ‘fresh’ staat voor een ‘piece’ die helemaal perfect is, kaasrechte lijnen en zonder uitdruipers. - ‘toy’ staat voor iemand die heel slecht is in graffitispuiten. - ‘crew’ staat voor de groep waarin je spuit. Hoofdstuk 4: Stijlen In het voorjaar van 1973 introduceerde Priest (een bekende ‘schrijver’ van toen) de eerste 3-D letter. Dit was een enorme inspiratie voor de schrijvers. Met de driedimensionale letters konden ze veel meer dan met de platte ‘old school’ letters. Er ontstonden allemaal verschillende stijlen. - Wildstyle: Met deze stijl maakt het niet uit wat je doet, als de letters maar flink ingewikkeld door elkaar heen staan. - Franse stijl: Hier moeten de 3-D letters een beetje naar voren hangen. - New Yorkse stijl: Bij deze stijl gaat het er om dat je alles zo groot en zo veel mogelijk maakt. Verder zijn er niet echt specifieke stijlen. Als je aan graffiti doet, dan ontwikkel je je eigen stijl, en dat zijn vaak wel de mooiste stijlen. Eindoordeel Wat houd graffiti nou precies in? Graffiti is ontstaan rond de jaren ‘50/’55. De kansarme jongeren in de ghetto’s van New York zochten een manier om zich te uitten. Dat deden zij door hun namen op treinen te schilderen. Dit wekte veel agressie op bij de meerderheid van de maatschappij. Langzamerhand kreeg Europa de smaak ook te pakken en het duurde niet lang of over de hele wereld deden jongeren aan graffiti. Er zijn drie soorten graffit; een ‘tag’, een ‘throwup’ en een ‘piece’. Graffiti wordt door de meerderheid toch wel als kunst beschouwd, maar zodra het op hun eigen muur wordt gespoten heet het vandalisme. Desondanks zijn er toch nog regelmatig graffititentoonstellingen in diverse musea. Bronnen De meeste informatie hebben we van het internet. Precieze sites kunnen we niet noemen, omdat we via een link op een link op een link op een site komen. Deze hebben zulke vreemde namen dat we ze waarschijnlijk nooit terug zullen vinden.

REACTIES

L.

L.

Eeeyyy... Vet lekker werkstuk, ik heb vaker een werkstuk over graffiti gemaakt, Maar deze is ook wel goed, Ik heb hem gebruikt...:P
Bedanktt... Kuss lauw

19 jaar geleden

M.

M.

Geweldig goed gemaakt :D

13 jaar geleden

L.

L.

Wat vet goed ik heb een 10gekregen!!

12 jaar geleden

T.

T.

goed onderwerp ik kreeg er een tien voor

9 jaar geleden

N.

N.

leuk

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.