Friese Nassaus

Beoordeling 3.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 721 woorden
  • 11 juni 2003
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 3.2
10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

1. A Ik heb het schilderij dinsdag 12 februari 2003 bekeken in het Princessehof te Leeuwarden. B Het kunstwerk is een schilderij. C Het schilderij is gemaakt door Philips van Dijk. De titel van het kunstwerk is Marie Louise. Zij is onder andere afgebeeld op het schilderij. Ze leefde van 1688 tot 1765. Het schilderij is gemaakt in 1726, door Philips van Dijk.. D De afmetingen van het schilderij zijn niet vermeld. Het schilderij is gemaakt op een doek, het heeft gehangen in Paleis Het Loo en het Nationaal Museumgeschiedkundige Vereniging Oranje Nassau, Apeldoorn.

2. A Marie Louise laat zich afbeelden met een weduwekapje met sluier, dat je tot haar dood heeft gedragen. Zij treedt op voor haar minderjarige zoon Willen IV, die is afgebeeld met een commandostaf. Het symbool voor zijn militaire functies als stadhouder van inmiddels Friesland, Groningen, Drente en Gelderland. Amalia zal in 1727 de Marktgraaf van Baden-Durlauch trouwen. B Er is sprake van een voorstelling. Je ziet meerdere personen op het schilderij. C Het licht is niet speciaal. Boven elk schilderij was een lampje geplaatst zodat elk kunstwerk beter tot zijn recht kwam. De kleuren zijn zeer donker. Er worden alleen maar donkere kleuren gebruikt. Het was een donker schilderij en er staan meerdere mensen op. Die op een rijtje staan, maar wel onregelmatig. Op het schilderij staat de weduwe van Johan Willem Friso, vorstin van Nassau-Dietz, gravin van Hessen-Kassel, met haar beide kinderen Amalia (1710-1777) en Willem IV ( 1711-1751).

3. A Haar minderjarige zoon Willem IV is afgebeeld met een commandostaf, het symbool voor zijn militaire functies als stadhouder van inmiddels Friesland, Groningen, Drente en Gelderland. Verder is er geen sprake van symbolen of speciale betekenissen. B Het schilderij is door Philips van Dijk gemaakt in 1726. Ik heb er niets over kunnen vinden dat hij er een speciale betekenis achter had. Misschien zit het er wel in, maar ik heb hem niet kunnen vinden.

4. A Het schilderij opzich vind ik zeer mooi. Ik vind het alleen jammer dat het een schilderij is waar niet echt iets in gebeurd. Ze stonden op een rijtje, wel onregelmatig maar er zat geen activiteit in. Dat vond ik jammer. Van de schilder Philips van Dijk heb ik nog nooit eerder iets van gezien, dus dat was nieuw. Ik ga niet zo vaak naar museums, rond de herfstvakantie ben ik voor het eerst in het Rijksmuseum geweest, en het was wel een beetje vergelijkbaar met dit. Alleen het Rijksmuseum is veel groter. In de Nassau zaal kon je schilderijen bekijken, maar ook brieven die zijn verstuurd etc. Ik vond het leuk om het te bekijken, en ook wel interessant omdat je wel namen hoort met geschiedenis en hier weer in terug vind. Over Marie Louise had ik echter nog nooit wat van gehoord.

5. A Ik ben uiteraard wel eerder in museums geweest, echter niet in het Princessehof. In het Fries Museum ben ik ook geweest en in het Rijksmuseum ook. In het rijksmuseum heb ik ook schilderijen bekeken, en over de Nachtwacht een verslag gemaakt. Deze kijkervaring is dus niet nieuw voor me. Het onderwerp echter is wel nieuw voor me. Ik ben niet eerder naar het museum geweest van specifiek een onderwerp. Dat was dus wel nieuw voor me. Ik vond het juist wel leuk dat er een specifiek onderwerp was. B Ik zou denk ik wel iemand anders het aanraden om de collectie te bekijken. Het is leuk om te zien, en ik vond het vooral leuk omdat je dingen herkend die je met geschiedenis hebt gehad. Mijn ouders kwamen op het idee dat ik wel voor CKV naar het museum kon gaan, het leek me ook leuk om te bekijken dus ik heb gelijk een aanvraagformulier ingevuld. Ik ben samen met Sanne Feenstra er heen geweest.

We hebben geen toegangskaartje gekregen en hebben even gevraagd om ons een bewijs mee te geven dat we er wel zijn geweest, voor de zekerheid. Toen we er arriveerden hebben we een plattegrond en een krantje over de Friese Nassaus gepakt en zijn we door het museum gelopen. Als laatst zijn we de Nassau kamer ingegaan, en hebben Sanne en ik het vermelde schilderij uitgekozen om daar het verslag van te maken. Krantenartikelen zijn bij de bijlagen. Informatie over de tentoonstelling is ook te bekijken bij de bijlagen. Grotendeels heb ik de informatie van het schilderij zelf uit het museum gehaald.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.