1. Zijn leven
Frank Lloyd Wright (1867-1959)
Amerikaans architect, een van de grootste architecten van de 20e
Eeuw. Wright werd bijna honderd jaar en in zijn eeuw veranderde er heel veel in de wereld. Met name de Industriële Revolutie, met zijn nieuwe materialen en machines deed de wereld in beweging zetten.
Wright gaf niet alleen impulsen tot vernieuwing aan de Amerikaanse en Europese architectuur, maar ook in zijn eigen werk wist hij steeds op verrassende wijze zijn ‘organische architectuur’ * te verwezenlijken. * zie 3. Organische architectuur
Wright studeerde een paar jaar voor civiel ingenieur. Van 1888- 1893 was hij werkzaam bij een belangrijk architect L.H.Sullivan. Deze architect had een beslissende invloed op Wright met name het Functionalisme van Sullivan trok Wright aan: Vorm volgt de functie. Bijvoorbeeld: deurklink moet goed in de hand liggen om de deur makkelijk open te krijgen.
Door zijn ontwerp voor een dames blad “a home in a prairietown”, begint voor
Wright zijn carrière als onafhankelijk architect. Zijn serie prairie-houses * betekende een omwenteling in de Amerikaanse bouw van landhuizen.
* zie 6. Robie house
Door een Duitse publicatie over Wright's werk kreeg de architect ook invloed op Europa, Vooral ook in Nederland (Dudock en van het Hoff) twee Nederlandse architecten zijn door hem beïnvloed. Veel indruk in Europa maakte zijn grotere werken in gewapend beton met hun ingewikkelde rechthoekige bouw massa’s
Beroemd werden zijn kantoorgebouwen waar voor het eerst ‘1904’ metalen constructies werden gebruikt.
In de jaren 20 bouwde hij een aantal woonhuizen in geprefabriceerde blokken gewapend beton.
Uit de jaren 30 dateren enige van zijn beroemdste ontwerpen bijvoorbeeld: Kauffman house oftewel Fallingwater *, een creatie in gewapend beton boven een waterval. * zie 5. Fallingwater
Vooral de laatste periode is moeilijk te karakteriseren omdat hij voor iedere situatie een specifiekere oplossing zocht
Op een gegeven moment, stapt hij af van de rechthoekige vormen en begon hij hoeken van 60 of 30 graden te gebruiken.
Het meest sprekende voorbeeld hiervan is het Guggenheim Museum te New York.
2. Zijn Achtergronden
Als kind is wright sterk beïnvloed door wat hij op de fröbel school onderging. Iets wat hij later ook erkende. Op de fröbel school wordt als leer- lesmateriaal primaire kleuren, rood, blauw, geel en primaire vormen, kubus, cilinder, bol gebruikt. De taak van een Fröbel docent is om deze vormen eerst in twee dimensionale patronen op te zetten (tekenen) en vervolgens in ingewikkelder drie dimensionale constructies opzetten (met blokken spelen) Door een dergelijke manier van spelen leren kinderen dat deze simpele constructies de basis van alle natuurlijke verschijningsvormen zijn. Bijvoorbeeld: een dennenboom is een driehoek. De schema’s van fröbel zouden een langdurige invloed op Wright ideeën over ontwerpen hebben. Dit is vooral te zien in de nadruk die hij legt op direkte uitdrukking van functie en simpele vormen. Bijvoorbeeld: Blokken beton gebruikt hij om te bouwen, en stalen balken laat hij gewoon zien.
Zijn vroege jeugd bracht hij op de boerderij van zijn oom door. Hij werkte daar in en met de natuur, hij kreeg hier respect voor de natuur. Onder invloed van zijn moeder kwam hij tot het lezen van literatuur, poezie en filosofie. Onder invloed van zijn vader kwam hij tot zijn liefde voor muziek.
Zinds de eeuwwisseling propageerde wright beton, geprefabriceerd beton steen, en pleisterlagen van cement als nieuwe materialen van de architectuur. Wright omarmde de nieuwe materialen. Het gaf hem meer mogelijkheden met ontwerpen. Stalen en beton constructies waren mogelijk. De gwbouwen kregen zo meer ruimte en meer mogelijkheden. Ze konden ook zo ontworpen en gecreerd worden zodat ze een werden met de natuur.
Samenvattend kan gezegd worden dat er een aantal invloeden geweest zijn die belangrijk waren voor de ontwerpen van Wright. - de industriele revolutie met zijn werktuigen, materialen en metodes. - Zijn diepe liefde voor de natuur. - Frobel onderwijs - Zijn respect voor menselijke waarden door zijn vader en moeder (muziek,literratuur)
Door deze invloeden komen we tot de organische architectuur. 3. organische architectuur Organische architectuur is gebaseerd op de idee ‘eenheid in Zijn en Handelen’. Architectuur moet voortvloeien uit de wetten der natuur en dus ook in vorm en materiaal niet tegenstrijdig met de natuurlijke omgeving zijn. Daarnaast moet de architectuur als product van de cultuur deze gestalten geven, de eenheid van natuur en cultuur belichamend en de gemeenschap dienend. M.a.w. : het is een wijze van bouwen die zich richt op integratie van bouwwerken en de omliggende omgeving en/of een vloeiende samenhang van bouwdelen het bebuirk van natuurlijke materialen, zoals baksteen en van de natuur ontleende vormen oals de gebogen lijn (bijvoorbeeld Gaudi). Ook tracht men in de bouwwerken de mens toot zijn recht te laten komen of een idee uit te drukken. In ieder geval is bij de organische architectuur de architect niet alleen betrokken en bezig met het gebouw ‘het omhulsel’ opzicht maar ook met de inhoud van het gebouw, zijn plaats en de omgeving.
Dit is wat Wright ook nastreefde. Het moest van hem een totaal zijn. Daarom ontwierp hij ook veel voor de inrichting van huizen, zoals meubels en lampen maar ook tuinen.
Wright was een verfijnder Tijdens de ontwerp fase en gedurende de bouw fase verbeterde hij steeds. Hij verbeterde zijn gebouwen zelfs ook toen ze gerestaureerd moesten worden.
Wright was dwangmatig bezig zijn eigen huis steeds anders in te richten, d.w.z. betere ruimtelijke composities te schapen, evenwicht vinden tussen huis en inrichting.
Wright heeft zijn ideeën ook op schrift gezet en bekendheid gegeven aan deze vorm van organische architectuur. Hij zei dat hij creëerde volgens een aantal principes 4. zijn principes - simplecity: minimalizeren. Functioneel. Alles wat overbodig is weghalen, zelfs zo weinig Mogelijk muren in een huis, zo weinig mogelijk kamers.
- Multiply styles: Niet teveel aandacht schenken aan 1 ‘stijl’ bijvoorbeeld ‘Art Nouveau’, maar rekening houden met de wensen en eisen va de klant. Boven alles de architect Ontwerpen voor de wensen van de klant.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
R.
R.
Ik heb je werkstuk doorgelezen, maar ik mis iets. Ik moet zelf voor ckv. een verslag maken over Frank Lloyd Wright en dat moet over de invloed van de Japanse kunst gaan. Frank was geinspireerd door de Jpanse kunst. Hierover heb ik niets gelezen.
De bronnen die je gebruikt hebt voor het werkstuk staan er niet bij. Misschien zou je ze naar mijn e mail kunnen sturen? Alvast bedankt.
20 jaar geleden
AntwoordenV.
V.
Ik heb je verslag gelezen over Frank Lloyd Wright.
Beb eigenlijk wel benieuwd wat voor cijfer je hebt gekregen want er staan wel wat onduidelijke dingen in. As in dat Frank het functionalisme van L.H Sullivan had overgenomen.. terwijl Sullivan en van de pioniers is die het organische bouwen tot stand heeft gebracht. Terwijl dat zich juist de antipool van organisch bouwen is. En in de revolutie ging het juist slecht met Wright.. iig is dit zo via mijn bronnen (Documentaire About Mr Wright's Life).. Er staan ook wel veel goede dingen in hoor daar niet van maar ik was gewoon benieuwd
19 jaar geleden
Antwoorden