Expressionisme

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1106 woorden
  • 3 juni 2004
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
53 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

1. Wat is het Duits expressionisme?

1.1 Wat zijn de kenmerken van het Duits expressionisme? 2
1.2 In welke twee groepen het Duits expressionisme indelen? 3
1.3 Welke kunstenaars maakten deel uit van het Duits expressionisme? 4
1.4 Antwoorden op de hoofdvraag en deelvragen. 5

1.1 Wat zijn de kenmerken van het Duits expressionisme?

1.1.1 Waar en wanneer was het Duits expressionisme?

Het Duits expressionisme was een kunststroming die de Duitse kunst sterk beïnvloed heeft. Tussen jaar 1902 en 1925 behoorden veel kunstenaars in Duitsland tot deze stroming. Het was geen toeval dat deze kunststoming de eerste wereldoorlog (1914-1918) omsloot. De kunstenaars hadden immers ook te leiden onder de slechte omstandigheden in het land.

1.1.2 Wat zijn de stijlkenmerken van het Duits expressionisme?

Stijlkenmerken worden beïnvloed door de tijd waarin de kunststroming heerst, de omstandigheden en de gedachten van de kunstenaars. De omstandigheden waarin de kunstenaars verkeerden waren niet luxueus en de kunstenaars hadden sombere gedachten door de eerste wereldoorlog. Hitler hield kunstenaars aan het lijntje en ze kregen geen vrijheid. Kunstenaars gingen hun vrijheid van meningsuiting al snel heel belangrijk vinden en de eerste tekenen van het Duits expressionisme (uitdrukken) werden waargenomen. Kunstenaars gebruikten onnatuurlijke kleuren en vormen werden extreem afgebeeld. Alle gevoelens werden verwerkt in hun kunstwerken en er werd ‘overdreven’ om de gevoelens goed over te laten komen. Het contrast in de kunstwerken werd waardevol, dus er werden veel tegenstellingen gebruikt. Voorbeelden van deze contrasten zijn; het warm-koud contrast, het kleur-tegen-kleurcontrast en het complementair contrast. Hieronder staan de definities weergegeven.

-Warm-koud contrast
Tegenstelling tussen koude en warme kleuren; het warm-koud contrast is belangrijk bij ruimtesuggestie en de suggestie van plasticiteit zijlicht wanneer de lichtbron zich opzij van het voorwerp bevindt; eigen schaduw en slagschaduw zijn dan duidelijk te zien. -Kleur-tegen-kleurcontrast
Tegenstelling met zuivere kleuren onderling of zwart en wit; de kleurwerking wordt meestal als bont en luidruchtig ervaren. -Complementair contrast
Tegenstelling tussen kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel liggen; wordt dikwijls gebruikt om voor een goed evenwicht te zorgen

1.1.3 Wat zijn de thematische kenmerken?

Thematisch is het Duits expressionisme een stuk "zwaarder" dan het Fauvisme . Het fauvisme is de Franse versie van het expressionisme. Deze kunststroming richt zich vooral op de levensblijheid en is minder serieus. Het Duits expressionisme was vaak ongeremde gevoelexpressie, angstexpressie, pessimisme en collectieve gevoelens.

1.2 In welke twee groepen is het Duits expressionisme ingedeeld? 1.2.1 Wat waren de kenmerken van deze groepen?

"Die Brücke" wilde een verbinding zijn tussen verschillende kunststromingen. In de kunstwerken werden onnatuurlijke felle kleuren gebruikt en de kunstenaars vonden inspiratie in negersculpturen uit Afrika en Japanse houtsneden. Dit zijn vormen van diepdruk waarbij de delen die op de afdruk wit moeten, worden weggesneden.

"Der blaue Reiter" probeerde de zichtbare wereld en de wereld van de geest in hun kunstwerken te koppelen. De abstractie kwam ruim aan bod en vorm, kleur en lijn speelden een belangrijke rol.

1.2.2 Wie behoorden tot deze groepen?

Die Brücke werd vooral vertegenwoordigd door kunstenaars als Kirchner,Heckel, Schmidt-Rottluff, Nolde, Pechstein en Mueller. Twee van hen kunstwerken staan hieronder afgebeeld.

[plaatje3][plaatje0] Der blaue Reiter werd vooral vertegenwoordigd door kunstenaars als Kandinsky, Marc, Klee, Jawlensky en Macke. Twee van hen kunstwerken staan hieronder afgebeeld

[plaatje1][plaatje2]

1.3 Welke kunstenaars maakten deel uit van het Duits expressionisme? 1.3.1 Noem twee kunstenaars waaraan je kunt zien dat ze deel uitmaakten van deze kunststroming en verklaar. Ernst Ludwig Kirchner (1880-1938) was een Duits schilder die deel uitmaakte van de kunststroming Duits expressionisme. Hij was een hoofdfiguur van Die Brücke in Dresden vanaf 1905 en in Berlijn vanaf 1911. Hij leed aan een zenuwinzinking tijdens de Eerste Wereldoorlog en vestigde zich in Zwitserland, waar hij zelfmoord pleegde. Zijn kunstwerken in Dresden, waaronder schilderijen en houtsneden , toont de invloed van Afrikaanse en middeleeuwse kunst. In Berlijn schilderde hij stadsgezichten en portretten met felle kleuren en sterke diagonale penseelstreken die aan de houtsnijkunst doen denken, dit zijn duidelijke kenmerken van het Duits expressionisme. (Die Brücke)

Dit wil je ook lezen:

Wassily Kandinsky (1866-1944) was een kunstenaar uit de stroming Duits expressionisme. Hij was een Russisch schilder en een van de grondleggers van de abstracte kunst. Hij werd geboren in Moskou, maakte vele reizen en vestigde zich in 1896 te München. Tussen 1910 en 1914 maakte hij de series schilderijen, de vroegste bekende voorbeelden van puur abstract werk in de twintigste- eeuwse kunst. Hij was een grondlegger van de groep Der blaue Reiter (1911-1912). Vanaf 1921 was hij docent ontwerp. In 1933 vestigde hij zich in Parijs en werd hij Frans staatsburger. Kandinsky probeerde om muzikale composities om te zetten in schilderijen. Hij hoorde de muziek in kleuren en in kleuren zag hij de muziek. Dit maakt zijn kunstwerken Duits expressionistisch, hij probeerde een link te leggen tussen het zichtbare en de wereld van de geest. (Der blaue Reiter)

1.3.2 Wat denk je wat de situatie waarin de kunstenaars verkeerden was toen ze hun kunstwerken maakten, hoe voelden ze zich? (expressie = gevoelsuitdrukking)

Ernst Ludwig Kirchner
Ernst Ludwig Kirchner werd zelf zeer sterk beinvloed door de oorlog en hij moest heel bang zijn geweest. Hij schilderde zichzelf ook als soldaat en op zijn schilderij heeft hij een naakt mens in zijn hand. Misschien was hij bang dat hij mensen moest vermoorden of zo.

Wassily Kandinsky
Wassily Kandinsky luisterde naar de muziek en schilderde de muziek. Bij droevige muziek gebruikte hij donkere kleuren en bij vrolijke muziek gebruikte hij de lichte. Hij koppelde denk ik ook de wereldoorlog, waar iedereen continu aan dacht, aan de muziek en dus aan zijn schilderijen.

Paul Klee
Paul Klee was een heel origineel schilder. Hij probeerde zijn gevoel voor het geloof in kleuren uit te drukken. Hij dacht dieper na over de realiteit (zou eerste wereldoorlog kunnen zijn geweest) en vond waarschijnlijk dat het Duitse volk niet zo kinderlijk naïef naar de oorlog moesten kijken. Je ziet ook een tikkeltje spot in zijn schilderijen.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Paul Klee
Paul Klee was een heel origineel schilder. Hij probeerde zijn gevoel voor het geloof in kleuren uit te drukken. Hij dacht dieper na over de realiteit (zou eerste wereldoorlog kunnen zijn geweest) en vond waarschijnlijk dat het Duitse volk niet zo kinderlijk naïef naar de oorlog moesten kijken. Je ziet ook een tikkeltje spot in zijn schilderijen.

1.4 Antwoorden op de hoofdvraag en deelvragen. Hoofdvraag:

Wat is het Duits expressionisme?

Deelvragen met antwoorden:

-Wat zijn de kenmerken van het Duits expressionisme? Er werden heel veel gevoelens geuit door de kunstenaars die tot deze stroming behoorden. Dit werd vaak gedaan door grote contrasten in de kunstwerken aan te brengen.

-In welke twee groepen kun je het Duits expressionisme indelen? In de groep Die Brücke, zij wilden een verbintenis tussen verschillende kunststromingen vormen. In de groep Der blaue Reiter, zij probeerden de zichtbare wereld en de wereld van de geest in hun kunstwerken te koppelen.

-Welke kunstenaars maakten deel uit van het Duits expressionisme? Vele kunstenaars maakten deel uit van deze kunststroming. De hoofdgroep werd gevormd door studenten van de academie die zich op een andere manier wilden uitten.

Antwoord op de hoofdvraag:

Het Duits expressionisme is een kunststroming met twee takken. De kunststoming bestond uit kunstenaars die hun gevoelens wilden uiten.

REACTIES

M.

M.

volgens mij klopt hier iets niet.. er wordt geschreven dat de schilders in de eerste wereldoorlog leefden, een stukje verder wordt verteld dat de schilders toen erg kort werden gehouden door Hitler. Maar volgens mij was Hitler toen helemaal niet aan de macht, dit is de 2de WO.

15 jaar geleden

M.

M.

Waar zijn de twee kunstwerken afgebeeld waar je het over hebt?

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.