Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Dom Florence

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 332 woorden
  • 17 december 2002
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
34 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
De Dom Naam: Santa Maria del Fiore (Heilige maria van de bloem) =de Dom van Florence
Plaats: Florence, in de streek Toscane in Italië Architecten: het gebouw is ontworpen door Arnolfo di Cambio en Francesco Talenti, de koepel is ontworpen door Filippo Brunelleschi
Afmetingen: De dom is gigantisch in afmetingen -153 meter lang - 38 meter breed op zijn smalst - 90 meter breed op zijn breedst - de koepel heeft een doorsnede van 42 meter - hoogte van koepel zonder top is 91 meter - tot de top van de koepel:107 meter breed (trap naar de koepel: 463 treden) Model van buiten & materiaal: De Duomo van Florence is van boven af gezien een kruis, Het is een lange, rechthoekige kerk met aan een kant een enorme koepel met drie hoofdkapellen. Die hoofdkapellen zijn ook weer ingedeeld in kleinere kapelletjes. Elke kapel heeft drie kleine kapelletjes. De dom bestaat uit marmer en baksteen en de ramen zijn glas in lood ramen met uiteraard rooms-katholieke afbeeldingen. De kleur van de dom is wit met groene lijnen en het dak is rood. Op de deuren staan jezus en johannes de doper afgebeeld. Dit zijn geïmmiteerde deuren, de echte zijn in een museum te vinden, dit om de duurzaamheid van de deuren te verlengen. Model van binnen: De binnenkant van de hoofdkoepel is voorzien van beschilderingen die gebaseerd zijn op verhalen uit de bijbel van zowel het oude als het nieuwe testament. De muren zijn rijkelijk versierd met figuren en geen stukje muur is eenvoudig wit. In een aantal kapelletjes kunnen de inwoners van Florence bidden/biechten/zich tot maria of god wenden. het is een heils karwei om zo’n kerk te bouwen, men heeft er zeker 4 eeuwen aan gedaan. Functies De dom is er neer gezet om inwoners van Florence de gelegenheid te geven om te bidden, biechten of spreken met de Heilige Maagd Maria, kortweg gezegd: de dom werd gebruikt als kerk. De dom wordt er nog wel voor gebruikt maar ook als bezichtiging voor toeristen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.