De Paal- en Kubuswoningen van Piet Blom

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 1496 woorden
  • 22 november 2001
  • 152 keer beoordeeld
Cijfer 6
152 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Inleiding en keuze van het onderwerp In Blaak in Rotterdam zijn de 39 kubuswoningen gebouwd. De Kijkkubus, op nummer 70, is toegankelijk voor het publiek. Het gebouw dat ik bezocht is dus de Kijkkubus bij Metrostation Blaak in Rotterdam. We zijn met heel havo-5 op culturele excursie geweest naar Rotterdam. We hebben zijn naar de tentootnselling van Jheronimus Bosch geweest en een stadswandeling gemaakt. Tijdens de stadswandeling mochten we de kubuswoningen van architect Piet Blom bezoeken. Hierover moesten we een verslag maken.

Paalwoningen/Kubuswoningen
Blaak/Spaansekade
Rotterdam
Telefoon: 010-4142285 Een beschrijving van de gebouwen: Het kubuswoningencomplex vormt de Overblaak, ook wel het Blaakse Bos genoemd (huizen in de vorm van een abstracte boom). Piet Blom ontwierp deze paalwoningen. Ze zijn gebouwd van 1978 tot 1984. Het is een overbouwing van een drukke verkeersweg die door Blaak loopt. De paalwoning bestaat uit een houten gekantelde kubus met een punt op een betonnen paal, waarin zich de entree en het trappenhuis bevinden. In de kubus zijn 3 niveaus: de keuken en woonkamer, de slaapkamers, en de hobbyruimte. De woningen hebben erg schuine muren en bieden weinig woonruimte. Er is erg veel nagedacht door Piet Blom over de bouw. Over hoe het idee is ontstaan om deze paalwoningen te bouwen heb ik een citaat van Piet Blom zelf: “Het was in zo'n carnavalszaaltje in Helmond. Ik was daar om met de mensen te praten over de bouw van woningen en een cultureel centrum. Op een goed moment staat er een textielarbeider met een dikke buik van het zuipen op. 'Waarom kunnen we niet als apen in bomen gaan wonen?', zegt-ie. Helmond is het hart van de Peel, allemaal bomen. Ik was meteen verkocht. Daarna heb ik nog weken ziek in bed gelegen omdat ik niet wist hoe het idee uitgewerkt moest worden.” (http://www.delta.tudelft.nl/delta/jaargangen29/16/wonen.html) Het aanzicht. De maten: De maten die weet ik niet echt die heb ik niet gekregen en ik kon ze ook niet vinden op internet. De kubuswoning bestaan uit een houten gekantelde kubus die staat op een zeshoekige kolom, een soort paal. Materiaalgebruik: Het belangrijkste materiaal is vind ik beton. Daar is namelijk de paal van gemaakt die de woning moet dragen. Als dat bv hout zou zijn dan zou je erg voorzichtig moeten zijn omdat als hout ouder word dat er dan instortingsgevaar ontstaat. De paal is met baksteen bekleed. Glas is ook een van de materialen wat verwerkt is in de paalwoningen. Mensen kunnen door glas naar buiten kijken en dat hoort zo vind ik in een huis. Het glas is net als de muren schuin, wat een raar effect heeft. De paalwoning bestaat uit een houten gekantelde kubus. Detaillering: Op de muren heb je gele vlakken met zwarte lijnen, de vakjes zijn grijs en sommige daarvan zijn ramen. Andere kleine versieringen zijn er niet. (Zie plaatje)

Kleurgebruik: Eén van de kenmerken van deze gebouwen is dat de huizen geel zijn. Dat zie je niet vaak bij gebouwen. Rotterdam is een grijze stad en dit gele springt er heel erg uit. Volgens mij heeft Piet Blom dat zo ook bewust gedacht, omdat hij zijn ontwerp aan iedereen wil laten zien en geel is een opvallende kleur, dus iedereen merkt het op.

De locatie

De doelgroep die in de kubuswoningen willen wonen zijn denk ik jonge mensen die eens wat anders willen dan een ‘normaal en algemeen’ huis. Als je in di huis wilt wonen moet je wel wennen aan het schuine ervan en ook moet je je niet ergeren aan auto’s, want er rijden onder de paalwoningen door. Ik vind de locatie van de gebouwen wel goed, want er is een goede bereikbaarheid met de trein, metro, tram en natuurlijk de auto. Bereikbaarheid is belangrijk voor een gebouw. Ook vind ik het goed dat deze kleurige gebouwen de grijze stad een beetje opfleuren, want in de omgeving is niet echt veel kleur. De ruimte onder de kubussen op de begane grond worden gebruikt voor kleine bedrijfsruimtes en als ontmoetingsplek. Dit vind ik ook erg orgineel bedacht want mensen hebben hier ook behoefte aan.

De plaatsing van de woningen zijn eigenlijk een beetje toeval. Na het afblazen van een plan voor een verkeersknooppunt rondom de Oudehaven besloot de gemeente in 1977 de plek nieuw leven in te blazen. Eén van die projecten zijn dus de paalwoningen. Er is veel rekening gehouden met de omgeving bij de bouw van de 39 paalwoningen. De weg onder de woningen door is vrijgebleven voor verkeer zodat het verkeer niet belemmerd is en men een omweg moet nemen. Met de ‘kleur’ van de stad is geen rekening gehouden. Ontwerper Piet Blom wilde iets totaal anders. De woningen zijn gebouwd om de stad Rotterdam een bepaald imago/beeld te geven en dat is goed gelukt omdat de gebouwen zo opvallend zijn.

De functie De woningen zijn bedoeld om de stad te versieren en om in te wonen. Ik heb een lijstje gemaakt van de zaken waar een gebouw met dat doel aan moet voldoen: -Makkelijk bereikbaar -Toegankelijk voor iedereen -Veel woonruimte -Mooi -Betrokkenheid bij de omgeving. -Veilig om in te wonen -Toerist-vriendelijk

Een paar van deze eisen komen overeen met de woningen. Het complex is makkelijk bereikbaar, het is mooi en interessant, het is veilig om n te wonen (het staat stevig) en toeristen hebben toegang tot 1 van de woningen. Maar helaas komen een paar eisen niet overeen. Rolstoelers kunnen niet naar binnen, er is niet veel woonruimte en daarbij komt dat het heel erg wennen aan de ruimte is omdat alle muren schuin staan. Daar heb je een tijdje voor nodig. Het complex is niet erg betrokken bij de omgeving maar dat is juist goed, omdat dat de gebouwen bijzonder maakt.

De ruimtes ten opzichte van elkaar vind ik wel logisch. -De keuken en de woonkamer, daar zijn mensen veel dus het is goed dat dat naast elkaar ligt. -2e verdieping is de slaapkamer en de 3e de hobbykamer. Dit moet volgens mij geen problemen geven onderling.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

De ruimtes ten opzichte van elkaar vind ik wel logisch. -De keuken en de woonkamer, daar zijn mensen veel dus het is goed dat dat naast elkaar ligt. -2e verdieping is de slaapkamer en de 3e de hobbykamer. Dit moet volgens mij geen problemen geven onderling.

De schoonheid Ik vind wel dat deze gebouwen een meerwaarde geven aan de omgeving, want ze zijn veel vrolijker en mooier om naar te kijken dan naar de andere grijze gebouwen. Wel jammer vind ik dat ik me er niet thuis in zou voelen. De muren zijn schuin en er is weinig ruimte voor gewone meubels. Door de schuine muren voelde ik me tijdens het bezoek een beetje raar. Ik vind de gebouwen wel heel mooi. De vormen geven de woningen een eigen gezicht. De huizen zijn in de vorm van abstracte bomen. De kleur geel is heel opvallend in de stad. Door is kenmerken zijn ze zo opvallend en hebben de stad Rotterdam en dan met name Blaak een eigen imago gegeven wat er eerst niet was. Het materiaalgebruik in deze gebouwen zijn eigenlijk heel gewone materialen dat je voor elk huis zou kunnen gebruiken: glas voor de ramen, beton en hout voor de constructie. Alleen de vorm en de kleur word niet voor elk huis gebruikt dat vind ik heel bijzonder aan deze gebouwen. Mijn mening Qua vorm en kleur vind ik de woningen hartstikke mooi. Ik had de paalwoningen al een keer van veraf gezien, en ik vond dit een bijzondere ervaring om er ook eens in te mogen kijken. De woningen verschillen wel erg met de gebouwen in de omgeving, maar dat is volgens mij ook de bedoeling van Piet Blom. Ik zou zelf niet in zo’n gebouw gaan wonen, ik vind het meer een toeristische trekpleister. Ik vind dat het van binnen een beetje op een schip lijkt, met kleine raampjes en schuine wanden. Tijdens mijn bezoek aan het gebouw kreeg ik als ik naar buiten keek een raar gevoel, alsof ik ieder moment kon vallen. Behalve op de zolder omdat de wanden niet schuin naar beneden aflopen maar naar boven. Ook lijkt het me lastig om meubels te kopen, er kunnen geen gewone meubels in, want die moeten dan weer aangepast worden aan de muren. Je zal dan dus aangepaste meubels moeten kopen. Ten laatste is er weinig ruimte in de woning, ik heb zelf mijn hele leven in een grote boerderij gewoond en ik ben grote ruimtes gewend. In een kleine ruimte leven zoals in een paalwoning of in een andere kleine flat zou ik niet vol kunnen houden. Volgens mij kan je het gebouw niet verbeteren, want dan zou je de hele vorm van de kubussen moeten veranderen en dan zijn het geen kubussen meer. Ook zouden de afmetingen heel groot moeten worden en dat vind ik eerlijk gezegd geen gezicht. Mijn eindconclusie luidt dus als volgt: De paalwoningen van Piet Blom zijn mooi om naar te kijken, maar ik hoef er niet in te wonen.

Gebruikte bronnen: Palet informatieboek havo/vwo
http://www.delta.tudelft.nl/delta/jaargangen/29/16/wonen.html
http://www.vvv.rotterdam.nl/info/HtmObj/ob002388.htm
http://www.dutchforforeigners.tudelft.nl/studyhelper/dr/spreekopdr/kubuswoningen.htm
http://www.wonen.rotterdam.nl/architectuur/kubuswoning.htm

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.