Beeldenroute

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 579 woorden
  • 12 december 2001
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 4
28 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Onvoltooid" (1996) Leon Veerman
Plaats: Torenplein.

Dit nogal moeilijk te begrijpen beeld moet een cirkel voorstellen die niet helemaal af is. Het beeld is hol van binnen en is verder rond van vorm. Het beeld is donker van kleur. Dit beeld heeft als bedoeling mensen te laten nadenken over het beeld. Je weet niet goed wat het voor moet stellen maar als je naar de titel kijkt van het beeld kijk je het wel van een hele andere kant. Je weet dat het iets moet voorstellen dat niet is voltooid maar wat wordt overgelaten aan je eigen fantasie. Het beeld is door de VSB bank geschonken aan de gemeente van Barneveld. Ook hier is voor een centrale plek gekozen. Het is op de hoek van één van drukst bezocht kruispunten naast het centrum. Er komen dus veel mensen die het beeld zien. Ik vind het wel een vaag beeld en het is niet echt mijn stijl om erover na te denken wat het nou zou kunnen betekenen. Ik vind wel dat het op een goede plaats staat en dat het daar goed tot zijn recht komt. Veel mensen kunnen het zien en dat is natuurlijk ook de bedoeling. Het beeld is ongveer 1,5 meter hoog en 50 cm. Breed. Het is een modern beeld en erg mooi afgewerkt, geen naden. Het beeld heeft geen culturel waarde, maar dat komt misschien ook omdat het er nog niet zo lang staat. Veel machines zijn er denk ik bij gebruikt. Tijd speelt een grote rol.

"Jan van Schaffelaar" (1903) B.J.W.M. ten Hove
Plaats: Torenplein.

Het bekendste beeld van Barneveld staat op het torenplein en heet Jan van Schaffelaar. Dit beeld staat er ter ere van Jan van Schaffelaar die voor zijn vrienden van de toren van Barneveld sprong. Hij had deze val echter wel overleefd maar is later door zijn vijanden vermoord. Het beeld is gemaakt van steen en is dus ook licht van kleur. Het beeld valt meteen op en heeft ook een mooi plekje gekregen naast de toren. Veel mensen die naar Barneveld komen weten zelfs wie het is. Ook is er veel van Jan van Schaffelaar te vinden in het Nairac museum dat ook nog vrijwel naast de toren en het beeld ligt. Het beeld is ongeveer 2,5 meter hoog. En niet erg breed. Het beeld is een herdenking aan Jan van Schaffelaar. Het is best wel bekend bij ook niet- Barnevelders. Ik vind dit zelf ook een mooi beeld omdat het zo typerend is voor het dorp Barneveld. Ook vind ik de kleur erg mooi, het is weer eens anders dan al die donker gekleurde beelden die je verder in Barneveld vindt.

Herdenkingsbeeld
1945
plaats: Begin Schaffelaarse bos

Het stelt een ster (jodenster) voor. Met in het het midden tekst. Het is een herdenkingsbeeld aan de Tweede Wereldoorlog, aan al de slachtoffers. Daarom vind ik het ook een mooi beeld. De onderkant, de ster zelf, is van steen gemaakt. De binnenkant, waar de tekst opstaat, ik weet niet wat het is, maar het is donker. Zodat je goed kan zien. Hij staat vlakbij het kasteel ‘de Schaffelaar’. Aan het begin van het bos, dus als je het bos ingaat moet je hem wel zien. Er gaan best vaak mensen het bos in, hij wordt veel bekeken. Ik vind het een mooi beeld, want je ziet gelijk dat het een ster is. Hij is goed duidelijk, en hij herdenkt nog terug aan de oorlog ook. Daarom vind ik het een mooi beeld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.