Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wijn

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 953 woorden
  • 12 februari 2005
  • 73 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
73 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wijn is een drank die is verkregen door alcoholische gisting van het sap van druiven.
De rijpe druiven worden gekneusd, de stelen en pitten worden verwijderd en eventueel wordt de pulp nog geperst. Door inwerking van een gist (Saccharomyces) worden suikers uit de druiven omgezet in alcohol (ethanol), kooldioxide (dat ontsnapt) en nevenproducten die smaak en geur gaan bepalen. Na 10 à 15 dagen gisting in kuipen wordt de jonge, uitgegiste wijn overgebracht in houten vaten (fusten) of (bij massaproductie) rijpingstanks om zijn eerste ontwikkeling door te maken. De wijn wordt gebotteld als de rijping een bepaald stadium bereikt heeft. Kwaliteitswijnen maken dan ‘op fles’ nog een verdere rijpingsperiode door.

Rode wijn ontstaat uit blauwe druiven, waarvan men de schillen met de most laat meegisten; witte wijn uit blauwe of witte druiven die onmiddellijk na het plukken worden geperst; rosé wijn uit blauwe druiven waarvan men de schillen 12 à 24 uur met het sap laat meegisten. Mousserende wijn maakt een tweede gisting op fles door, waarbij het ontstane kooldioxide in de fles blijft; aan versterkte wijn, zoals port, is wijnalcohol toegevoegd; een gearomatiseerde wijn is bijv. vermout


Duitsland is het meest noordelijk gelegen wijnbouwland. De wijngaarden bevinden zich in het zuidwesten van het land, aangelegd op de steile berghellingen rond de rivieren.
De dalen van de Rijn en Moezel zijn twee bekende wijnstreken in Duitsland.
In het Rijngebied zijn de percelen ongeveer 700 Ha langs de Rijn tussen Bingen en Bonn geplant (de Lorelei), toeristisch en mooi vanwege zijn kastelen en ruïnes (Die Romantische Strasse).
In de Moezelstreek gaan de hellingen tot 70°. De moezel is opgedeeld in drie stukken; Untermosel, Mittelmosel en Obermosel.

Er heerst een perfect microklimaat aanwezig waardoor de druiven voldoende beschutting vinden tegen regenbuien en windvlagen.

De wijn wordt in wijnkelders bewaard omdat:
· Er een juiste temperatuur is
· Geen temperatuurschommelingen zijn
· Er optimale luchtvochtigheid is
· Geen luchtjes door andere opgeslagen producten zijn
· En het licht is gedempt
Een rol bij het “ouderen” van de wijn is de inwerking van zuurstof. Als de wijn lang genoeg aan zuurstof wordt blootgesteld, leidt het tot de afbraak ervan (het wordt dan azijn).
Maar doordat de fles horizontaal ligt, blijft de kurk vochtig en duurt het zo langer voordat de zuurstof zijn werk heeft gedaan. Witte wijn rijpt sneller dan de rode doordat de druiven voor de rode wijn meer tannine bevatten en door deze stof langer de tijd nodig heeft om te rijpen
En hoe groter het formaat fles, des te minder en langzamer de wijn rijpt door de zuurstof.

Van oudsher is wijn op verschillende manieren opgeslagen. Denk daarbij aan amforen, leren zakken, houten vaten of stenen kuipen of het werd niet opgeslagen maar direct gedronken. Later werd de wijn verpakt in geblazen flessen, met een kurk in het uiteinde van de hals.

De wijnen hebben op het etiket een AP-nummer: Amtliche Prüffingsnummer. Dit garantienummer wordt toegekend als de wijn op 5 gebieden voldoening geeft. De kwaliteitscontrole, die de wijnen moeten ondergaan, bestaat in 3 fasen:
• Test van de rijpheid van de druiven bij de oogst
• Chemische analyse na de gistingsfase
• Een smaakproef en blinde degustatie.
Elke partij wijn krijgt aldus telkens een nieuw AP-nummer.
Voorbeeld van een wijnetiket:
2002: oogstjaar Riesling: druivenras Spätlese: kwaliteitsniveau Oppenheimer: naam van het Bereich Herrenberg: naam dan de Grosslage Rheinhessen: wijnstreek in Duitsland (bA) Weingut: adres van de producent AP en het toegekende nummer Alcoholgehalte en inhoud
Het AP-nummer is belangrijk bij het verkopen van de wijn. Zo heeft de koper de mogelijkheid de exacte herkomst van de wijn te achterhalen.

Het alcoholpercentage verschilt is in 2 klassen opgedeeld:

Klasse 1:

· de tafelwijnen, moeten minimaal 8% alcohol bevatten
· de landwijnen, moeten minimaal 8,5% alcohol bevatten
Klasse 2:
· kwaliteitswijnen, moeten minimaal 9% alcohol bevatten.

Bij aankoop van wijn moet je letten op:
· oogstjaartal
· streek van herkomst

De wijnsoorten zijn onder te verdelen in 2 categorieën:
Rode wijn:
· Bordeaux
· Côtes du Rhône
· Bourgogne
· Caubernet Sauvignon
· Chianti
· Rioja
· Barolo

Witte wijn :
· Bordeaux
· Pouilly-Fumè
· Riesling
· Tokay Pinot Gris
· Chardonnay
· Sauvignon Blanc
· Muscat
· Champagne

Er is per wijn verschil hoe zoet of hoe droog hij is, dit ligt aan de toegevoegde hoeveelheid suiker.
Bij verschillende gerechten horen ook verschillende wijnen. De smaak van de wijn moet afgestemd en op -en uigezocht zijn bij- het gerecht.


· Bij kreeft, klaargemaakt in een warme roomsaus, drink een tamelijk indringende witte wijn, goede Chardonnay.
· Bij kalfskotelet past een lichte witte Bourgogne.
· Bij ganzenleverpastei een zoete,rode wijn zoals een Sauternes.

In restaurants wordt veel wijn geschonken. Om wijnen op een correcte manier te serveren, moe ter rekening gehouden worden met:

· Wijze van openen:

Champagne kan het beste in een met ijswater gevulde koeler worden gezet en geserveerd tussen de 6 en 9 graden Celsius. Voor het verwijderen van het metalen omhulsel moet rondom de capsule ingesneden worden. Daarna wordt het omhulsel eraf gehaald en kan de metalen draad losgedraaid worden.

Terwijl de hand de flessenhals vasthoudt, moet met de duim de kurk tegengehouden worden. De rechterhand houdt de kurk vast, terwijl de linkerhand langzaam de hele fles draait. Hierdoor voorkomt u dat de kruk eraf knalt. De champagne kurk laten knallen is natuurlijk wel feestelijk, maar koolzuur en aroma's kunnen gedeeltelijk verloren gaan.

De fles ligt op de uitgestrekte vingers, terwijl de duim in de holte grijpt. De flessenhals boven het glas houden. Eerst een klein beetje in het glas schenken en zodra het schuim verdwenen is het glas halfvol vullen. Het soort glas hangt af van de soort wijn.

Ik zou als Minister van Volksgezonheid, een verbod op overmatig alcohol schenken instellen. Een soort systeem invoeren, dat men van de lichtere alcoholische dranken maar een bepaald aantal mag nuttigen binnen een bepaalde tijd, en dat ook bij de sterkere alcoholische dranken.

En, als Minister van Economische zaken zou ik de wijnen in prijs verhogen, qua inkoop en verkoop. Om het alcoholgebruik terug te dringen.

REACTIES

B.

B.

haai wel leuk h00r maar zomige dingen wel een beetje onzin.. maarjah dat kan ook komen omdat ik voor een spreekbeurt iets zoek:P

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.