De geschiedenis van de vulkaan.
Vulkanen zijn ontstaan door zwakke plekken in de aardkorst. De aardkorst is de buitenste laag van de aarde. Doordat er aardkorsten tegen elkaar zijn gaan schuiven, ontstond er een berg. De aardkorsten bleven maar schuiven en de berg werd nog groter en je hebt een vulkaan. Het kan ook andersom. Als er aardkorsten uit elkaar schuiven, komt er een gleuf in de aarde. De vrijgekomen ruimte aan de onderkant van de berg wordt opgevuld met magma. Magma ontstaat als de onderkant van de berg wegsmelt. Als de vulkaan dan uiteindelijk ontploft spreken we van een uitbarsting.
Lavastromen
Magma dat aan de oppervlakte komt heet lava. Lava kan wel 1200 graden worden. Soms lijkt lava dat van de vulkaan afstroomt op een rivier. Die rivier van lava kan vele meters diep zijn. Je hebt verschillende soorten lava. Je hebt bijvoorbeeld lava dat maar 2 meter per dag van de berg afkruipt. Deze lava noemen we vaste lava. Als lava afkoelt wordt het hard en versteent het. Er zijn op de hele wereld ongeveer 500 tot 700 actieve vulkanen, waarvan er meer vulkanen onder water zijn.
Eilanden
Eigenlijk bijna alle eilanden zijn de toppen van vulkanen. Het zit zo. Als er een vulkaan onderwater uitbarst, komt er magma uit de vulkaan. Het magma versteent op de vulkaan. De vulkaan blijft steeds spuwen. Het magma wordt weer hard, en uiteindelijk steekt de vulkaan boven het water uit. De vulkaan kan niet meer spuwen omdat het helemaal is ingebouwd door het hard geworden lava. Op het eiland Mauna Kea (een eiland van Hawai) is de top van de vulkaan hoger dan de Mount Everest.
Soorten vulkanen
Je hebt verschillende soorten vulkanen. Bekende vulkanen zijn de Schildvulkaan, de Andesietvulkaan en de Stratovulkaan. Schildvulkanen ontstaan als er bij een uitbarsting veel gesmolten lava vrijkomt. Ze hebben heel flauwe hellingen, maar zijn erg groot. Ze kunnen wel een doorsnee (breedte) hebben van 20 kilometer. Stratovulkanen zijn vulkanen die soms rotsen en lava uitspuwen. Deze vulkanen worden ook wel hot spots vulkanen genoemd. Andesietvulkanen zijn vulkanen die altijd lava uitspuwen. Verder hebben ze nog een kilometer doorsnee.
De kern, de korst en de mantel
De kern: niemand weet hoe het eigenlijk precies in de kern uitziet. Onderzoek is moeilijk omdat het er 5000 graden is. Je hebt er een binnenkern en een buitenkern. De binnenkern is het midden van de aarde. De buitenkern ligt er omheen. Sommige delen van de buitenste laag zijn heter dan de andere. Het hetere materiaal stijgt op, verspreidt zich wanneer de onderkant van de korst bereikt, en duwt zo de platen uit elkaar.
De korst: de korst bestaat uit verschillende soorten gesteente, graniet, silicium en aluminium. De korst is ongeveer 40 kilometer dik. Onder bergen kan de korst wel 75 kilometer dik zijn. Onder de zeebodem is de korst maar 7 kilometer dik. Zoals ik al zei komen vulkanen voor waar de korst zwak is.
De mantel: de mantel ligt onder de korst. Hij is ongeveer 2900 kilometer dik. Je hebt een binnenmantel en een buitenmantel. De binnenmantel is heter dan de buitenmantel. Maar toch zijn de binnen- en buitenmantel heter dan de korst. Dat komt omdat de binnen- en buitenmantel dichter bij de kern zit. De kern is het midden van de aarde. De buitenmantel wordt verhit door het gesmolten gesteente magma, in de binnenste laag. ( de binnenmantel)
Vulkanologen
Vulkanologen zijn mensen die een vulkanen bestuderen. Een vulkanoloog kan precies weten wanneer er een uitbarsting komt en hoe zwaar die zal zijn. Ze werken in laboratoria maar onderzoeken soms ook vulkanen van dichtbij. Omdat lava heel warm is moeten ze speciale pakken dragen. Omdat de kleding zo dik is kunnen ze zich moeilijk bewegen. Een vulkanoloog heeft ook veel apparatuur nodig om alles uit te zoeken. Vulkanologen zijn er ook om mensen te waarschuwen die dicht bij een vulkaan wonen. Boeren gaan er hun gewassen op verbouwen omdat het as en de versteende magma heel erg vruchtbaar is. Maar als dat daar ligt moet het natuurlijk dicht bij de vulkaan zijn. Vulkanologen zeggen dan tegen die mensen dat ze moeten vluchten.
Nuttige vulkanen
Een vulkaan kan heel erg nuttig zijn. Als er een uitbarsting is geweest wordt de grond vruchtbaar. Maar dat is niet alles. Als er dan magma in een zee of meer komt, wordt het water lekker warm. Er komt dan ook stoom van het water. Er zijn stoomzuigers die de stoom opzuigen en er elektriciteit van maken.
Actieve vulkanen
De meest actieve vulkaan die er nu bestaat is de Etna. De Etna staat op het eiland Sicilie. Volgens de vulkanologen barst de Etna dit jaar weer uit. De vulkanologen hebben ook voorspeld dat de vulkaan op het Canarische eiland La Palma ook zou uitbarsten. Daardoor ontstaat een serie allesvernietigende vloedgolven in de toekomst in Nederland, Europa, en vooral noord-midden en zuid Amerika. De golven die in Nederland komen kunnen 15 meter hoog worden, en in Amerika 50 meter kunnen reiken. Die vloedgolven kunnen kilometers het land in komen, en de meeste steden en dorpen zullen het in het westen van Nederland zwaar beschadigen en onderwater zetten. In Nederland valt het eigenlijk wel mee wat er gebeurd. Als de vulkaan uitbarst, komen de vloedgolven natuurlijk als eerste bij de andere Canarische eilanden. De golven die daar komen zijn wel 700 meter hoog en hebben wel een snelheid van 800 kilometer per uur. Marokko zal volgens de vulkanologen worden getroffen met golven van 100 meter hoog. Terwijl Marokko wordt getroffen worden ook New York en Maimi getroffen door 50 meter hoge golven. Florida en de Bahamas hebben geen goede kustbescherming en zullen waarschijnlijk van de kaart geveegd worden. Wie denkt dat deze wetenschappers uit hun duim zuigen hebben het totaal mis. Hun voorspelling kwam ook uit dat in mei 2000, dat de grote oceaan werd getroffen met 25 tropische stormen en 14 tyfoons. Tyfoons zijn hele sterke stormen.
REACTIES
1 seconde geleden
K.
K.
IK VOND HET INTRESANT HOOR
EN IK HEB EEEN 10
14 jaar geleden
Antwoorden