Welke voorbehoedsmiddelen zijn er Er zijn verschillende middelen om zwangerschap te voorkomen. De door vrouwen geslikte "pil" is een veel gebruikt anticonceptiemiddel. De hormonen in de pil voorkomen dat eicellen vrijkomen. Een "spiraaltje" voorkomt innesteling van de vrucht in de baarmoeder. Een pessarium belemmert, in combinatie met een zaaddodend middel, de doorgang van zaadcellen. Zaaddodende middelen zijn chemische stoffen die vlak voor de gemeenschap in de vagina worden gebracht. Deze zijn verkrijgbaar als schuimtabletten, zetpillen, gel en crème, die alle in combinatie met een condoom of pessarium dienen te worden gebruikt. Condooms vangen de zaadlozing op.
De pil en het spiraaltje zijn alleen op recept verkrijgbaar, het pessarium wordt op doktersadvies "aangemeten". Vanwege de onbetrouwbaarheid is het gebruik van uitsluitend zaaddodende middelen, evenals dat van periodieke onthouding, zeer af te raden.
Wat is een condoom Een condoom is een rubberen hoesje, dat strak om de penis wordt aangebracht. Het dient in de eerste plaats ter voorkoming van zwangerschap. Doordat de zaadlozing in het condoom plaats vindt, kunnen de zaadcellen niet in de vagina komen. Aan condooms zijn wettelijke betrouwbaarheidseisen gesteld. Condooms zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Op de buitenkant is een dun laagje glijmiddel aangebracht. Condooms zijn ook effectief bij het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals geslachtsziekten en aids. Iemand met zo'n aandoening kan anderen door seksueel contact besmetten. Door gebruik van condooms wordt de kans op besmetting aanzienlijk kleiner.
Het condoom is een middel voor jongens. Het is een ssoort rubberzakje dat ± 15 cm lang is. Een jongen doet een condoom om zijn stijve penis, voordat hij bij een meisje naar binnen gaat. Een condoom voorkomt dat er zaadcellen de schede binnendringen. Het voorkomt niet alleen zwangerschappen, maar ook geslachtsziekten en AIDS. Het condoom is redelijk betrouwbaar, vooral in combinatie met een zaaddodend middel, maar die betrouwbaarheid is voor 95% afhankelijk van de zorgvuldigheid waarmee het gebruikt wordt.
Gebruiksaanwijzing Lees voor gebruik altijd eerst de gebruiksaanwijzing en controleer de uiterste gebruiksdatum op de verpakking. Breng het condoom pas aan als de penis volledig stijf is. Om de lucht te verdrijven, wordt de top van het condoom tussen duim en wijs-vinger gehouden. Daarna wordt het condoom over de gehele lengte van de penis afgerold. Na de zaadlozing bestaat het risico dat het condoom van de penis afglijdt, waardoor zaad kan vrijkomen. Stel het terugtrekken van de penis daarom niet te lang uit en houd daarbij de rand van het condoom om de nog stijve penis vast. Als u een glijmiddel wilt gebruiken, neem dan een speciaal daarvoor bestemd product zoals Sensilube.
Wanneer moet u een arts raadplegen Bij klachten als afscheiding of pus aan de geslachtsdelen, een branderig gevoel bij het plassen, zweertjes, wratten, blaasjes, jeuk in de schaamstreek of gezwollen klieren in de liezen doet u er goed aan een arts te raadplegen.
Besmetting voorkomen Om besmetting met ziekten te voorkomen, is een goede hygiëne van belang. Als u toch een geslachtsziekte heeft opgelopen, is het belangrijk om de andere mogelijk geïnfecteerden te achterhalen en te waarschuwen, zodat verdere besmetting kan worden voorkomen.
Welke soorten condooms zijn er Durex heeft verschillende soorten condooms zoals de "fetherlite" die een glijmiddel bevat en de "topsafe" met een zaaddodend glijmiddel. De Durex elite is voorzien van een zaaddodend middel en een virus-inactiverend glijmiddel en is dus geschikt ter voorkoming van besmetting met seksueel overdraagbare aandoeningen.
Er zijn ook condooms verkrijgbaar (bijv. DUO) die geschikt zijn voor anaal contact. Deze condooms voldoen zoveel mogelijk aan de wensen en eisen die gesteld worden aan deze vorm van gemeenschap. Deze condooms verkleinen de kans op besmetting met het HIV(aids)-virus.
De zogenaamde fantasie-condooms bieden weinig bescherming. De betrouwbaarheid is matig en ze voldoen meestal niet aan de wettelijke eisen.
Vrouwencondoom Femidom is een condoom dat zich geheel voegt naar de vorm van de vagina. Ook dit condoom combineert een betrouwbare bescherming tegen zwangerschap met een effectieve barrière tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. In tegenstelling tot het mannencondoom kan Femidom enige tijd voor de geslachtsgemeenschap ingebracht worden. Het vrouwencondoom is voorzien van een laagje glijmiddel. Inleiding
Het pessarium werd in 1882 in Duitsland door de arts Mensinga ontwikkeld en in 1920 door Aletta Jacobs in Nederland geïntroduceerd, alwaar het snel een goede bekendheid kreeg. (Dutch Cap) Andere benamingen zijn pessarium occlusivum, vrouwenring, gesloten ring, schedepessarium, diafragma. Een pessarium bestaat uit een soepel koepeltje van natuurrubber (latex), tussen de 5,5 en 10 centimeter in doorsnee, met een buigzame metalen kern in de rand.
Het pessarium moet altijd in combinatie met een zaaddodend middel gebruikt worden en vóór elke gemeenschap worden ingebracht door de vrouw zelf.
Eind vijftiger jaren besloot de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming (NVSH) in eigen beheer pessaria te gaan produceren, uit onvrede met de kwaliteit en beperkte beschikbaarheid van de destijds beschikbare soorten. Het Centraal Middelen Depot (CMD), de verkoopdivisie van de NVSH, heeft deze activiteit overgnomen en is thans nog de enige producent van pessaria in Nederland.
Productie Pessaria worden handmatig vervaardigd door het Centraal Middelen Depot in Den Haag. Daartoe worden speciale mallen enige keren in vloeibaar natuurrubber gedompeld en gedroogd. Bij de laatste dompeling wordt een spiraal- of horlogeveer mee gerold. Ringen met een spiraalveer worden het meeste gebruikt. Die met een horlogeveer hebben geen ronde, maar een platte, wat stijvere rand. Ze worden alleen toegepast als een spiraalveer niet geschikt is. Door verhitting volgt ten slotte het vulcanisatieproces, dat het pessarium de uiteindelijke treksterkte geeft.
De keuze tussen een pessarium met spiraalveerkern dan wel horlogeveer, hangt af van de ligging van de baarmoeder en de vorm van de schede. Pessaria worden in verschillende maten gemaakt, variërend van 5,5 tot 10 centimeter diameter. Anders dan sommige buitenlandse pessariummerken, zijn de pessaria van het CMD verkrijgbaar in meerdere tussenmaten. Van beide soorten (spiraal- en horlogeveer) bestaan 16 maten.
Werkingsprincipe Het pessarium is uitsluitend samen met een zaaddodend product een effectief en betrouwbaar middel tegen het rechtstreeks binnendringen van spermacellen in de cervix. De spermacellen komen hierbij in contact met de zaaddodende stof, waardoor zij hun beweeglijkheid direct verliezen dan wel volledig geïnactiveerd worden. Het is van groot belang een zaaddodend product te kiezen, waarvan de werkzame stof of het vehiculum, het rubber van het pessarium niet kan aantasten. CONTRACEP ROOD en CONTRACEP GROEN zijn twee zaaddodende pasta's van het Centraal Middelen Depot, welke speciaal voor gecombineerd gebruik met pessaria zijn ontwikkeld.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
D.
D.
Je had het beter alleen over het pessarium kunnen doen
21 jaar geleden
Antwoorden