Hoofdstuk 1 : INLEIDING. Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat mij dit een goed onderwerp leek toen ik het zag en ik wist ook meteen hoe ik het in elkaar wilde zetten.
Hoofdstuk 2: WAT ZIJN VOORBEHOEDSMIDDELEN? Een ander woord voor anticonceptie is voorbehoedsmiddelen. Er zijn veel verschillende voorbehoedsmiddelen maar niet allemaal even veilig van veilig naar onveilig Sterilisatie, De pil, de prikpil, het spiraaltje, het pessarium en het condoom periodieke onthouding, coïtus interruptus. het pessarium en het condoom gebruik je met zaaddodend middel. Als je toch zwanger raakt kan je ook nog gebruiken: de morningafterpil of als je die vergeet heb je nog abortus. Maar voorbehoedsmiddelen gebruik je ook om geen STA (seksueel overdraagbare aandoening) op te lopen.
Hoofdstuk 3 : HET CONDOOM.
Het mannencondoom
Het condoom is een rubber zakje, dat de man bij het vrijen om zijn penis doet. Als hij een zaadlozing krijgt, komt het zaad niet in de vagina terecht, maar in het condoom. Zo kan de vrouw niet zwanger worden en kunnen de man en de vrouw elkaar niet besmetten met SOA's. De meeste condooms worden gemaakt van latex een speciaal soort rubber. Ook zijn de er zogenaamde ‘huidcondooms’ die zijn gemaakt van schapendarmen. Onder deze twee soorten grondstof kan je ze in verschillende vormen krijgen: de gewone condoom, condoom met zaadreservoir (met een puntje) en de voorgevormde condoom ( die er voor zorgt dat hij minder snel spontaan tijdens het vrijen af glijd). Natuurlijk zijn er ook nog de pretcondomen die veel verschillende toupetjes hebben. Maar ze zijn minder betrouwbaar dan het gewoon condoom.
Je kunt het condoom niet te lang van tevoren om doen, omdat de penis stijf moet zijn, wil het condoom blijven zitten.
Maar te laat is ook weer niet goed, omdat in het voorvocht ook al zaadcellen kunnen zitten. De betrouwbaarheid van een condoom is redelijk, als het zeer zorgvuldig gebruikt wordt en er geen fabricagefouten in zitten.
De betrouwbaarheid van een condoom wordt groter als je ook nog een zaaddodend middel gebruikt.
Zo'n zaaddodend middel (een crème, pasta, schuimtablet) is los te koop, maar de meeste condooms bevatten al zo'n zaaddodend middel. Je kunt ieder condoom een keer gebruiken.
Een groot voordeel van het condoom is dat het de enige bescherming is tegen SOA's.
Daar staat tegenover dat het condoom niet 100% betrouwbaar is.
Het condoom is gewoon bij de drogist verkrijgbaar in alle soorten
en maten. Tevens kun je deze ook krijgen bij openbare gelegenheden en in een condomerie.
Het vrouwencondoom Het vrouwencondoom, ook wel femidom genoemd, lijkt op het mannencondoom. Maar het vrouwencondoom is breder en bevat aan beide uiteinden een flexibele ring. De ene ring blijft buiten de vagina en bedekt de schaamlippen. De andere ring helpt bij het inbrengen. Deze ring kan op dezelfde manier ingebracht worden als een tampon. Eenmaal op zijn plaats kan de binnenring langzaam uit het condoom gehaald worden. Het vrouwencondoom geeft bescherming tegen zwangerschap en SOA's. In tegenstelling tot het mannencondoom kan het vrouwencondoom enige tijd voor de geslachtsgemeenschap worden ingebracht. Het vrouwencondoom is voorzien van een laagje glijmiddel. De betrouwbaarheid is net als bij het mannencondoom, dus als er geen fabricagefouten in zitten en als het zorgvuldig wordt gebruikt, redelijk betrouwbaar. Het aanbrengen vraagt wel enige handigheid en men moet er op letten dat de man zijn stijve penis niet naast het condoom inbrengt. Het vrouwencondoom is verkrijgbaar bij de dokter, drogist en een condomerie. Hoofdstuk 4 : DE ANTICONCEPTIEPIL.
De anticonceptiepil. De anticonceptiepil bevat hormonen, die de rijping van een eicel en de ovulatie voorkomen. Bovendien maakt de pil het slijm in de baarmoederhals taai, zodat de spermacellen er niet doorheen kunnen zwemmen. Het woord de pil komt van het Latijnse woord: pil(ula) wat bolletje betekend. De pil is het meest gebruikte voorbehoedsmiddel. Maar je moet het wel 21 dagen lang elke dag een pil innemen, daarna 7 dagen rust en op de achtste dag met een nieuwe strip beginnen. Ook moet je de pil rond de zelfde tijd innemen en natuurlijk altijd de gebruiksaanwijzing lezen. Er zijn heel veel verschillende soorten. Want sommige werken niet goed en dan kan je een ander halen bij je huisarts. De pil is uitgevonden door de Bulgaarse jood Carl Djerassi. Als je de pil gebruikt, kun je op vakantie het best een reservestrip meenemen die je veilig (droog) bewaart. Wat je ook met de pil kan is de menstruatie eerder of later komen hoe je dat moet doen moet je vragen aan je huisarts. Ook de pil houd geen SOA tegen! Wat dan wel helpt is de pil in combinatie met een condoom te gebruiken wat veel jongeren in Nederland gebruiken. Bij de prikpil moet je om de drie maanden een prik bij de huisarts halen. Die dan in je bil word geprikt. Deze zorgt voor dat je drie maanden onvruchtbaar bent. Ook zorgt hij er voor dat de menstruatie onregelmatig wordt. Als je na deze 3 maanden geen prik meer neemt duurt het 2 tot 8 maanden voor je weer een kind kunt verwekken. Het is erg betrouwbaar want als je de prik elke keer haalt is de kans 1 op 1000 dat je zwanger raakt en als je het af en toe doet 2 op de 100. Klachten die kunnen optreden zijn: moeheid, vette huid en haar, droge vagina, acne, obstipatie, duizeligheid, toename eetlust. Maar dit is minder dan wanneer je de pil gebruikt. Het houd natuurlijk geen SOA’ s tegen. De prikpil is een injectie die U eens in de drie maanden krijgt. Net zoals de "gewone" pil, bevat de prikpil hormonen die de eisprong voorkomt. Na de eerste prik, kunt U wat meer of onregelmatiger gaan menstrueren. Na de volgende injectie blijft de menstruatie vaak helemaal weg. Een enkele keer kunt U onverwacht wat bloed verliezen. Helaas kan de prikpil ook bijwerkingen veroorzaken, zoals gewichtstoename en/of puistjes.
De minipil Deze pil bevat zeer weinig progestageen hormoon en moet voor een betrouwbare werking steeds op dezelfde tijd van de dag worden geslikt.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
M.
M.
wat een vreselijk goed werksstuk. wooooooow!!!!!!
20 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Heej je werkstuk was heel goed bruikba
19 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
voorbehoedsmiddelen zijn nergens voor nodig hoor mensen!! vroeger kregen de mensen altijd fk jong al baby's dus er is niks mis mee! het kost alleen maar geld en een baby is toch eigenlijk best gezellig :)
8 jaar geleden
AntwoordenV.
V.
Je kan misschien wel graag baby's willen krijgen, maar voorbehoedsmiddelen zorgen er ook voor dat je geen soa's krijgt. De condoom houdt de soa's tegen. Als je een soa krijgt kan je heel ernstig ziek worden en andere mensen in jouw omgeving ook. Dat wil je niet. WEL gebruiken dus!
6 jaar geleden
R.
R.
Erg leuk stuk. Indien je het werkstuk voor de klas geeft kun je contact opnemen met http://condoomfabriek.nl ze geven vaak gratis condooms aan scholieren welke een werkstuk houden. Is natuurlijk een erg leuk werkstuk als je een condoom uit kan delen.
8 jaar geleden
Antwoorden