Vogelspin

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1080 woorden
  • 11 augustus 2008
  • 77 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
77 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

INLEIDING

In het jaar 1705 zag Maria Merian een grote zwarte spin die een kleine vogel had opgegeten. Toen ze hem beschreef, kreeg de grote spin de Latijnse naam avicularia (want avis is Latijn voor vogel). Nu heten alle grote spinnen vogelspin, terwijl van de ongeveer 1000 vogelspinnensoorten alleen maar een paar soorten af en toe een klein vogeltje eten. Omdat ze zo groot en harig zijn en gif hebben is bijna iedereen bang voor ze. Bij mij op school wordt ook een vogelspin gehouden. Toen ik een werkstuk moest houden over een dier dat bij mij op school is, dacht ik: Waarom niet over de vogelspin? vandaar dit werkstuk.

1. HET LICHAAM VAN DE VOGELSPIN.

Een vogelspin is net als alle andere spinnen geen insect. Een spin is namelijk een geleedpotige. De grootste verschillen tussen een spin en een insect, zijn dat een spin 8 poten en een tweedelig lichaam heeft, en een insect 6 poten en een driedelig lichaam. De 2 delen van het spinnenlichaam heten het Rugschild (dat is het voorste deel) en de Abdomen (het achterste deel). Achter de Abdomen zitten 2 spintepels (dat zijn gaatjes waarmee een spin een web kan maken).

Een spin heeft 8 ogen, maar daarmee kan hij maar 30 cm ver zien. Een spin heeft 2 tasters, dit is te vergelijken met onze armen. Hij kan ermee graven en houd er zijn prooi mee vast. De vogelspin heeft ook 2 hele sterke kaken waarmee hij zijn prooi hard kan bijten.

Omdat het vel van de spin als skelet dient, is dit hard en sterk. Dit heet een uitwendig skelet. Bij mensen zit het skelet in het lichaam,dit heet een inwendig skelet. Als een spin groeit, groeit zijn skelet niet mee, De spin moet dus een nieuw skelet krijgen wat ruimer is dan de oude. De spin moet daarom vervellen. Jonge spinnen moeten nog groeien en vervellen vaker dan grote spinnen.
Op de abdomen (zijn achterste zeg maar) zitten haren die je brandharen noemt. Als een spin zich bedreigd voelt wrijft hij met een van zijn poten snel over het achterste (de abdomen), zodat de haren loskomen en die in de richting van zijn rustverstoorder schieten. Als ze op je huid komen, lijkt het net of je huid in brand staat daarom ook de naam: brandharen.

2. OVER SPINNENBETEN EN BRANDHAREN


Spinnenbeten

Er zijn zo’n 100 soorten spinnen die giftig zijn en zo’n 12 soorten spinnen die echt gevaarlijk zijn. Hun gif bestaat uit verschillende dingen: Een zenuwgif, dat de prooi moet verlammen of doden. Enzymen, voor het afbreken van eiwitten. Maagzuur, dat de vetten oplost.
Het gif van de Vogelspin is eigenlijk niet dodelijk voor de mensen. Net als het gif van de Zwarte Weduwe, dat best wel gevaarlijk is.

De Zwarte Weduwe

De zwarte Weduwe heeft zenuwgif, dat ze gebruikt als verdedigingsmiddel. Gelukkig is het zenuwgif niet krachtig genoeg voor ons lichaam. De spijsverteringssappen zijn wel krachtig en kunnen langdurig het gebeten lichaamsdeel en je lichaam daar omheen aantasten. Het gif maar vooral de enzymen kunnen een shocktoestand of een allergische reactie veroorzaken. Mensen met weinig weerstand zoals kinderen, ouderen en zieken lopen extra levensgevaar.

De Haplopelma Minax

De Haplopelma Minax uit Z.O.-Azië is een tamelijk agressieve spin. Hiernaast zie je hem in dreighouding. De rode haren die bij de kaken zitten zijn nu heel duidelijk te zien. Bij een paar soorten kunnen de beten hevige reacties veroorzaken zoals braken, diarree, koorts, spierkrampen,bloedafbraak en weefselversterf (gangreen). Soms zie je dat snel na de beet.

De Trechterspin

En dan is er ook nog een Australische Trechterspin. Kom je deze tegen dan heb je pech gehad, zijn beet is wel dodelijk.
Wist je dat de tanden van grote soorten spinnen wel enkele centimeters lang zijn? Beetje pijnlijk.

Als je gebeten bent is het verstandig om een tourniquet aan te leggen om verspreiding van het gif tegen te gaan. Dan als een speer naar het ziekenhuis. In vrij veel landen is tegengif tegen spinnen verkrijgbaar.

Brandharen

Vogelspinnen en Tarantula's hebben ook brandharen als verdedigingsmiddel. Deze haren zitten op het achterlijf en zitten tamelijk los. Ze kunnen met een snel beweginkje van de achterpoten worden afgeschoten (gebombardeerd). De brandharen veroorzaken irritaties aan de slijmvliezen en de huid zoals zwellingen, hoestneigingen en jeuk van soms wel een paar weken. Op de eerste foto hieronder zie je een spin die een kaal achterlijf heeft. Deze spin heeft nou zijn brandharen afgeschoten.

Die kale kont blijft zo tot na zijn vervelling. De brandharen hebben kleine weerhaakjes dus je raakt ze niet zo makkelijk kwijt. Onder de kraan afspoelen heeft geen zin, want ze zitten dus heel stevig vast.

3. WAAR VOGELSPINNEN LEVEN EN HOE ZE ZICH VOORTPLANTEN

Vogelspinnen in het wild komen voor in: Europa, Afrika, Australië, Azië en Noord-en Zuid Amerika. De in Europa voorkomende soorten zijn beschermd en mogen niet als huisdier gehouden worden. De Afrikaanse soorten zijn erg agressief dus ook niet zo geschikt als huisdier. De Australische soorten mogen het land niet uit, ze zijn agressief en ongeschikt. Bij de Aziatische spinnen is de uitwerking van het gif nog onbekend en daarom zijn ze ongeschikt. De Noord-en Zuid Amerikaanse spinnen zijn het minst gevaarlijk en zijn dus best geschikt om te houden.

Als een vogelspin zich gaat voortplanten, begint het mannetje te trommelen om te kijken of het vrouwtje in hem geïnteresseerd is. Als het vrouwtje geïnteresseerd is gaat ze ook trommelen. Het mannetje blokkeert de kaken van het vrouwtje voor de paring. Nadat hij zijn zaad heeft afgegeven, gaat het mannetje maar snel weer weg want anders heeft hij kans dat hij opgegeten wordt. Ondertussen maakt het vrouwtje een cocon met eitjes. Er komen 100 tot 1000 eitjes uit een cocon.

4. WEETJES OVER DE VOGELSPIN

1 De Tarantula is een wolfspin en is dus absoluut geen vogelspin. De Engelse benaming voor vogelspin is dus gewoon fout.
2 Spinnen zijn ook niet vies zoals (bijna) iedereen denkt,want ze zijn de hele dag bezig hun kaken of poten schoon te maken.
3 Als ze op hun rug liggen zijn vogelspinnen niet dood,maar ze zijn aan het vervellen.
4 (Bijna) iedereen denkt dat alle vogelspinnenbeten dodelijk zijn, maar dat is niet zo. De spin ziet de mens niet als prooi, want wij zijn veel te groot.
5 Op dit zijn er meer dan 40.000 soorten spinnen bekend.
6 Als de spin op jacht gaat en een prooi vangt spuit hij verteringssappen in de prooi en wacht met het opeten tot de prooi helemaal is verteert tot een dunne soep en zuigt die naar binnen.

Bronnen


www.vogelspinnenweb.nl
www.vogelspin.nl
en het boekje over de vogelspin van school.

REACTIES

D.

D.

Ik had geleze dat er een vogelspin een vliegtuig had laten stilstaan! :'( Stond bij een foto op de site insecteninnederland.com toen ik informatie over tarantulas zocht. Gelukkig gaan we met de auto op vakantie :p

6 jaar geleden

J.

J.

soorten vogelspinnen

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.