Inleiding
Voorwoord
Ik heb dit onderwerp gekregen omdat onze stagiaire mij dit kaartje heeft gegeven. Ik vind het wel een leuk onderwerp omdat ik een vogelbekdier een grappig diertje vind. Mijn doel is om meer over een vogelbekdier te leren. Je gaat lezen en leren over een aantal belangrijke dingen van een vogelbekdier. Een paar punten zijn:
- De kenmerken van een vogelbekdier
- Welke plaats hij heeft in het dieren rijk
- De leefomgeving van een vogelbekdier
- Het voedsel van een vogelbekdier
- En de natuurlijke vijanden van een vogelbekdier
Ik ben wel blij dat ik dit onderwerp heb gekregen omdat er een tv-serie op tv is en daar speelt een vogelbekdier (Perry) een geheim agent. En ik wilde wel wat meer te weten komen over een vogelbekdier.
Hfd 1: kenmerken vogelbekdier
Uiterlijke kenmerken
Een vogelbekdier is een zoogdier. Het is een heel apart zoogdier, want het is het enige zoogdier met een snavel. Dat is niet het enige, een vogelbekdier legt ook eieren. Een zoogdier legt eigenlijk geen eieren. Daarom is een vogelbekdier een heel apart zoogdier.
Een vogelbekdier is speciaal aan het water aangepast. Ze hebben een dikke huid. De snavel van een vogelbekdier is, in tegenstelling tot een eendensnavel, zacht en flexibel. Zijn snavel helpt hem met het eten zoeken. De vacht is dicht en zacht. Het lijkt een beetje op die van een mol. De vacht is waterdicht. Ze hebben een dikke, platte staart waarmee ze zich voort bewegen onder water. De poten zijn klein en plat. Ze hebben 5 tenen waartussen zwemvliezen zitten. De voorpoten bevatten grotere zwemvliezen.Gravend en lopend op het land worden de zwemvliezen weggevouwen onder de handpalm, zodat de grote, brede klauwen vrijkomen. De mannetjes hebben aan een van de achterpoten een gifklier zitten. Vrouwtjes hebben deze maar 8-10 maanden. Daarna vallen ze af.
De afmetingen verschillen per leefgebied. De kleinste komen voor in het noorden. De grootste komen voor in het zuiden. Het mannetje is groter en zwaarder dan de vrouwtjes.
Het gemiddelde gewicht voor de mannetjes zit tussen de 1-2,4 kg. Bij de vrouwtjes zit het gemiddelde gewicht tussen de 0,7 en 1,6 kg. De staartlengte is ook zeer verschillend. Voor de mannetjes zit dat tussen de 10,5 en 15,2 cm. Bij de vrouwtjes is de staart veel kleiner. De lengtes zitten dan tussen de 8,5 en 13 cm. De snavel lengtes schelen niet veel. Bij de mannetjes is dat ongeveer 8,5 cm. Bij de vrouwtjes is dat ongeveer 8,3 cm. De kop-romp lengte zit bij de mannetjes tussen de 40-60 cm. Bij de vrouwtjes is dat ook weer kleiner, daar zit het tussen de 39-55 cm.
Hfd 2:Welke plaats heeft een vogelbekdier in het dierenrijk
Het rijk van een vogelbekdier
Het rijk begint bij de dieren. Een vogelbekdier is een dier. De afdeling is gewervelden. Een vogelbekdier heeft een skelet en behoort dus tot de gewervelden. De klasse. Een vogelbekdier behoort tot de zoogdieren. Zeer apart want een vogelbekdier heeft een snavel en legt eieren. Nu de orde. Een vogelbekdier behoort tot de orde eierleggend zoogdier. De familie. Een vogelbekdier behoort tot de familie echte vogelbekdieren. Het geslacht is vogelbekdieren, of in het Latijns gezegd: Ornithorhynchus. Een soort heeft een vogelbekdier eigenlijk niet zo erg, een vogelbekdier heeft in zijn soort geen aparte soorten.
Dus nu even alles op een rijtje:
Het rijk: dieren
De afdeling: gewervelden
De klasse: zoogdieren
De orde: eierleggend zoogdier
Familie: echte vogelbekdieren
Het geslacht: vogelbekdieren ofwel Ornithorhynchus
Soort: heeft het niet. Een vogelbekdier heeft in zijn soort geen aparte soorten.
Hfd 3: de leefomgeving van een vogelbekdier
Waar leeft hij?
Een vogelbekdier komt veel voor in warme landen. Hij komt vooral in het oosten van Australië.Het is een echt water dier, maar wel alleen in zoetwater. Een vogelbekdier kan slecht tegen overstromingen. Als hij ergens een hol heeft gemaakt en het overstroomt zijn al zijn kinderen dood en hij moet hij opnieuw beginnen.
Een vogelbekdier zoekt zijn eten eigenlijk alleen maar in het water. Hij beweegt met zijn kop heen en weer zodat hij singalen opvangt van kleine diertjes. Hij gaat met zijn snavel over de grond heen en weer om te voelen waar hij zwemt en om eten te zoeken.
Een vogelbekdier verblijft altijd op dezelfde plek. In de oevers graven vogelbekdieren een hol. Een heel diep hol. Aan het hol zit een tunnel vast die wel 30 meter lang kunnen worden. Daar verblijft hij/zij totdat de eieren uitkomen.
Hfd 4: het voedsel van een vogelbekdier
Wat eet een vogelbekdier?
Een vogelbekdier leeft voornamelijk van ongewervelde dieren in het water. Vooral waterinsecten en hun larven spelen een belangrijke rol. Een vogelbek dier eet dan voornamelijk de larven van: tweevleugeligen, haften (soort eendags vliegen), steenvliegen en libellen. Verder eet het wormen, weekdieren (waterslakken) en schaaldieren (rivierkreeftjes). Een vogelbek dier eet vooral in de vroege ochtend en late avond.
Hij beweegt met zijn kop heen en weer zodat hij singalen opvangt van kleine diertjes. Hij gaat met zijn snavel over de grond heen en weer om te voelen waar hij zwemt en om eten te zoeken.
De dieren die een vogelbekdier heeft gevangen worden opgeslagen in de wangzakken. Als een vogelbekdier meerdere dieren heeft gevangen, zwemt hij naar het wateroppervlak en eet zijn prooi op.
Hfd 5: De natuurlijke vijanden van een vogelbekdier
Wat zijn de natuurlijke vijanden van een vogelbekdier
Als een vogelbekdier op het land komt moet hij goed uitkijken. Hij moet zich beschermen tegen roofvogels zoals haviken, adelaars en uilen. Maar in het water moet hij ook goed uitkijken. Waterratten en waterslangen vallen hem en zijn jongen aan als hij niet goed uitkijkt. Om zich te kunnen beschermen maakt hij dammen. De dammen zitten in zijn hol zodat een vijand niet zomaar in zijn hol kan komen.
Maar een vogelbekdier moet zich ook kunnen beschermen. Een mannetje heeft gifklieren aan het einde van zijn poten zitten. Bij vrouwtjes vallen deze na 8-10 maanden eraf.
Mannetjes gebruiken het gif vooral in de paartijd. Als ze een gevecht hebben met andere mannetjes gebruiken ze de gifklieren.
Het gif in niet gevaarlijk voor mensen. Maar het doet wel pijn. Voor dieren is dit echter wel gevaarlijk. Een dier gaat er dood aan, mensen niet.
Slot
Dit was mijn werkstuk over vogelbekdieren.
Ik vond het zeer leuk om eraan te werken want ik ben er nu veel meer over te weten gekomen. Zo wist ik bijvoorbeeld nog helemaal niet dat ze een gifklier hadden.
Ik ben best wel blij dat ik dit onderwerp heb gekregen want ik wilde er eigenlijk ook wel meer over te weten komen. En dat is gelukt. Het heeft niet zoveel moeite gekost om dit werkstuk te maken want er stond al heel erg veel op wikipedia
bibliografie
REACTIES
1 seconde geleden