Voedselvergiftiging

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1002 woorden
  • 1 september 2002
  • 237 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
237 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Inleiding

We houden ons werkstuk over voedselvergiftiging. De meeste informatie hebben we van internet gehaald, en er stond ook wat over in de encyclopedie. We hebben de hoofdvraag "Hoe genees je voedselvergiftiging" opgedeeld in een paar deelvragen. De oplossing van onze hoofdvraag is opgelost in twee deelvragen, Hoe genees je voedselvergiftiging bij kinderen? en: Hoe genees je voedselvergiftiging bij volwassenen? De anderen deelvragen vertellen waardoor je voedselvergiftiging kan krijgen en hoe je het kan voorkomen. We hebben dus geen conclusie want het antwoord van onze vraag staat al in die 2 hoofdstukken.

Inhoud

· Wat is voedselvergiftiging · Wat zijn de gevolgen van voedselvergiftiging · Hoe genees je voedselvergiftiging bij volwassenen · Voedselvergiftiging bij kinderen · Hoe genees je voedselvergiftiging bij kinderen

Wat is voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging is een ziekte die je krijgt als je bedorven of besmet voedsel eet. Er zijn een paar verschillende soorten voedselvergiftiging. Het hangt ervan af met welke bacterie je voedsel besmet is.

1. Salmonella is de meest beruchte bacterie. Hij komt voor in vlees, eieren en melk.

2. Stafylokokken is een bacterie die zich snel vermenigvuldigt bij kamertemperatuur. Komt meestal door slechte hygiëne.

3. Botulisme is een ziekte die je krijgt door de bacterie clostridium botulinum en is zeer gevaarlijk, maar komt niet vaak voor. Door die bacterie wordt de gevaarlijke stof botuline aangemaakt. Hij komt voor op groente, zeepproducten en fruit.

De gevolgen van voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging gaat bijna altijd gepaard met dezelfde verschijnselen. Enkele verschijnselen zijn:

· Misselijkheid · Diarree · Koorts · Overgeven · En je voelt je er erg ziek door

Soms kun je je dagen lang slap voelen al zijn de andere kenmerken verdwenen. Het kan erg gevaarlijk zijn en als het langer dan 48 uur lang doorgaat en gepaard gaat met erge pijnen, dan wordt ten zeerste aangeraden om een huisarts te raadplegen.

Voedselvergiftiging in een land buiten Europa (en al helemaal in een subtropisch land) komt vaak voor bij vakantiegangers omdat het eten veel minder streng gecontroleerd wordt en vaak niet gekoeld bewaard wordt. Ook is de kans groter omdat er veel voedsel vreemd is voor toeristen en bij stalletjes op straat in de hitte word verkocht. Bij dit soort voedselvergiftiging heb je meestal geen last van griep wel heb je vaak last van diaree en dat wordt dan ook reizigersdiarree genoemd.

Dit wil je ook lezen:

Dit zijn de oorzaken nog even op een rijtje:

· Het eten van bedorven of besmet voedsel · Het voedsel kan besmet raken door mensen die erboven niezen of hoesten · Door open wondjes kunnen bacteriën overspringen op het voedsel · Het kan door vieze handen zijn aangeraak. · Rauw vlees · Ongewassen groenten & fruit · Onbekend voedsel dat de maag niet is gewend · Ongekoeld eten · Slechte controle over voedsel (buiten europa) · Voedsel waar je maag niet mee bekend is

Voedselvergiftiging genezen bij volwassenen

Bij een constatering van voedselvergiftiging is het noodzakelijk om de volgende dingen te doen: · Neem tot 24 na het stoppen van de diarree alleen lichte dranken tot je, dus: limonade, slappe thee, lichte bouillon en gewoon water. · Geen melkproducten totdat de diarree helemaal gestopt is. · Als de diarree helemaal gestopt is mag je ook weer lichte dingen eten, zoals: gekookte en geprakte groenten, gestoofd fruit, droge toast, kippensoep of andere lichte bouillons en bananen. · Als de symptomen na 36 uur nog niet gestopt zijn, raadpleeg dan een arts. · De arts kan aangepaste antibiotica of gesuikerde zoutoplossingen aanraden, die eventueel anaal worden ingenomen.

Natuurlijk is het slim om een voedselvergiftiging gewoon te voorkomen, dat kan door op te letten wat je eet en hoe je je eten bewaart. Zorg dat de koelkast altijd koud genoeg is en was je spullen goed af of, zoals Britten zeggen, gewoon niet. Want doordat je afdroogt met dezelfde doek als gisteren en de dag daarvoor komen er toch weer bacteriën als salmonella op je borden, bestek en andere eet- en kookgerei. Als je in het buitenland bent, let dan extra op met wat je eet en drinkt. Wees dan vooral voorzichtig met water, melk, ijs, verse groenten en zeeproducten. Als je dan toch klachten krijgt; blijf voldoende drinken, anders ontstaat er door diarree en kans op uitdroging.

Voedselvergiftiging bij kinderen

Bij een pasgeborene is voedselvergiftiging moeilijk te herkennen, omdat de baby sowieso al een dunne ontlasting heeft zonder dat er dan sprake is van diarree. Zodra het voedsel afgewisseld wordt met fruit en groenten krijgt het kind een stevigere en donkerdere ontlasting. Op dat moment is het pas goed te zien dat het kind voedselvergiftiging heeft. Voordat het kind normale ontlasting krijgt is voedselvergiftiging te herkennen door eventuele koorts en braken.

In ontwikkelingslanden is diarree een van de meest voorkomende sterfgevallen bij jonge kinderen. In Nederland is de ziekte minder ernstig, hoewel toch een goede behandeling nodig is om uitdroging en bloedvergiftiging te voorkomen

Voedselvergiftiging genezen bij kinderen

Als bij een kind door een ouder wordt vastgesteld dat het een mogelijke voedselvergiftiging heeft opgelopen is het het beste om het volgende te doen: · Geef het kind veel te drinken met, als het nodig is, braakwerende middelen. Vooral suikerwater, cola, rijstwater en bouillon zijn goed. Geef het kind geen melk of fruitsappen. · Bij tekens van uitdroging is het verstandig om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. · De kinderarts kan, na een voedingspauze van twaalf tot vierentwintig uur waarin alleen gedronken wordt, een streng dieet voorschrijven dat minstens twee dagen moet worden gevolgd, waarna het normale eten weer geleidelijk wordt opgebouwd. Het dieet bestaat uit eerste instantie uit beschuit en oud brood waarbij ook weer melk gedronken mag worden, zij het niet meer dan 600 ml per dag. Na vijf dagen kan worden overgegaan op voedsel als: aardappelkruim of zeer magere jus en als groenten wortelen en bloemkool. Afhankelijk van de verbeteringen kan na zeven tot tien dagen worden overgegaan op normaal eten. Vetrijke voedingsmiddelen blijven dan nog steeds verboden.

BRONVERMELDING

Boek: Codex Medicus door: prof. Dr. L. B. W. Jongkees en: prof. Dr. J. Vandenbroucke
Uitgever: Elsevier 1981

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Boek: Codex Medicus door: prof. Dr. L. B. W. Jongkees en: prof. Dr. J. Vandenbroucke
Uitgever: Elsevier 1981

Internetpagina’s: www.unihealth.usyd.edu.au/how_to_manage_gastroenteritis.htm
www.gezondheidsplein.nl zoekopdracht: voedselvergiftiging
www.babybelgie.com/reference/art010.htm
www.altavista.nl zoekopdracht: gastro-enteritis of verteringsziekten
www.metacrawler.com zoekopdracht: gastro-enteritis

REACTIES

F.

F.

Goed werkstuk :) Wat zijn jullie bronnen? op www.voedsel-vergiftiging.nl staat vet veel info over voedselvergiftigingen. Misschien een tip voor mensen die hier ook een spreekbeurt of werkstuk over moeten maken?

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.