Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vleermuizen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 1385 woorden
  • 8 januari 2005
  • 264 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
264 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Tot welke groep behoort de vleermuis?

Een vleermuis hoort tot de groep gewervelde, want ze hebben een skelet met wervelkolommen.
De vleermuis is een zoogdier, het enige zoogdier dat kan vliegen. Vleermuizen zijn warmbloedig en hebben een harige vacht. De jongen worden levend geboren. Vleermuizen zijn de enige zoogdieren met echte vleugels, waar ze goed mee kunnen vliegen.
Chiroptera is een wetenschappelijke naam voor vleermuizen dat betekent handvleugelige. De Chiroptera wordt verdeeld in 2 grote groepen. De insecteneters heten Microchiroptera(betekend: kleine vleermuis) en de fruiteters heten Megachiroptera (betekend: grote vleermuis)

Hoe ziet de vleermuis eruit?

De vleermuis heeft een lengte tussen de 3- 8 cm. De spanwijdte (van de rechter naar de linkervleugel) zit tussen de 20 - 45 cm. Het gewicht van de vleermuis zit tussen de 5 – 45 gram. Gemiddeld wordt de vleermuis maar 15 jaar oud, maar omdat hij niet veel vijanden heeft kan hij ook wel 30 jaar oud worden. Hier onder zie je het skelet van de vleermuis.Een vleermuis heeft lange vingers. Hij heeft vijf vingers. Al zijn vingers zijn heel lang. Behalve zijn duim. Met zijn duim kan de vleermuis heel goed klimmen. Tussen al zijn lange vingers zit een vlieghuidje. Ook tussen zijn benen en staart zit een vlieghuidje. Daarom zijn benen zijn naar buiten gedraaid. Door dat zijn benen naar buiten gedraaid zijn, kan hij er niet op lopen of op staan. Zijn benen zijn ook lang en dun. Als hij al zijn gewicht op zet kunnen zijn benen buigen of breken. Zijn benen zijn wel heel geschikt om aan te hangen.


Wat eet de vleermuis?

Vleermuizen zijn altijd ‘s nachts opzoek naar voedsel. Vleermuizen eten insecten, wel honderden. Vleermuizen eten ook fruit.
’s Nachts kunnen vleermuizen niet goed zien. Ze gebruiken voor het vangen van de insecten echolocatie systeem, een sonar. Ze zenden met het sonar systeem geluiden uit die wij niet kunnen horen. De echo’s hoort hij en zo kan de vleermuis schatten waar hij vliegt en of er een insect in de beurt is.
Vleermuizen kunnen wel 600 insecten per uur eten. De Nederlandse vleermuizen zijn allemaal insecteneters. Sommige vleermuizen eten meer insecten dan hun eigen lichaamsgewicht. Insectenetende vleermuizen hebben kiezen met scherpe puntjes, waarmee ze insecten goed in stukjes kunnen snijden.
Iedere vleermuissoort jaagt in een bepaalde omgeving. Watervleermuizen jagen vlak boven het water van een sloot, vijver of plas. Dwergvleermuizen zoeken insecten in de buurt van huizen, vooral als er bomen in de buurt staan. Zo heeft elke vleermuis zijn eigen omgeving om te jagen.

Waar leeft de vleermuis?

Elke vleermuis heeft een eigen gebied om te leven. Sommige leven in huizen en andere bij meren en bomen. De watervleermuis jaagt bij het water en zit overdag in een boom.

Zomerverblijf.
Zomers verblijven vleermuizen in bomen of huizen. De vleermuis zit altijd in een gat dat een specht heeft gemaakt.
Huizen hebben ook goede verstop plekken. Vleermuizen zitten vooral in zolders. Huizen zijn ook droog.

Winterverblijf.
Vleermuizen houden een winterslaap. Dat doen ze omdat er ‘s winters geen insecten leven. Ze slapen vijf maanden achter elkaar. Van oktober tot maart. Soms worden ze wakker om iets te drinken. De vleermuis hangt op zijn kop. De overwinteringsplaats moet een heel constante temperatuur heersen. Het mag er niet vriezen en ook niet warmer zijn dan tien graden en het moet er vochtig zijn anders droogt de vleermuis uit. Meestal vind je zulke plekken onder de grond of in grotten.
De vleermuis verblijft in kelders, oude militaire forten, bunkers, in spouwmuren van gebouwen, tunnels, boomholten. Sommige vleermuizen gaan ook het land uit. Van meervleermuizen is het bekend dat ze vanuit Friesland en Noord-Holland enige honderden kilometers trekken naar hun overwinteringsgebieden in Zuid-Limburg, de Ardennen en Duitsland. De rosse vleermuis trekt in het najaar juist naar ons land toe. 's Zomers leeft hij in het noordoosten van Europa.


Hoe plant de vleermuis zich voort?

De paring vindt meestal plaats in de herfst of winter. De mannetjes lokken de vrouwtjes door geluiden. Soms laat het mannetje ook een geur achter (urine) om het vrouwtje te lokken. De draagtijd duurt een paar maanden. In het najaar gaan alle vrouwtjes naar de kraamkamer. De mannetjes mogen daar niet komen. De vrouwtjes hangen allemaal op de kop. Als het vrouwtje haar jong krijgt draait ze zich om, om het jong op te vangen met een soort vangnetje van vlieghuid, zodat het niet naar beneden valt. Het jong klemt zich vast aan de moeder .
Bij vleermuizen wordt er meestal maar één jong geboren. Als er een tweeling geboren wordt gaat er vaak een jong dood, omdat de vleermuismoeder maar twee tepels heeft en dan niet genoeg melk heeft.Een pas geboren vleermuis is heel klei hij zit tussen een bij en een hommel in. Jonge vleermuisjes zijn heel kaal en roze.
Ziekten en bedreigingen.

De vleermuis verspreid ziekten door te bijten. De laatvlieger en de meervleermuis brengen hondsdolheid over.
De biotoop van de vleermuis wordt vaak kapot gemaakt. Ze worden verjagen uit huizen waardoor die vleermuis huis heeft. Bomen waar de vleermuizen in leven worden omgezaagd. Ook word op hout gif gespoten tegen houtkevers. Voor de vleermuis is het gif ook giftig en hij gaat er dood aan.

Vleermuizen hebben behalve de mens eigenlijk niet zo veel andere vijanden. Tijdens de winterslaap zijn ze heel erg kwetsbaar. Dan hebben ze geen bescherming tegen rovers, zoals ratten, bosmuizen en valken. Daarom verbergen ze zich voor deze dieren door op onbereikbare plaatsen weg te kruipen. Ze kiezen hiervoor ook donkere plekken uit, omdat dan vogels ze dan niet kunnen vinden.

Als vleermuizen nachtelijke jachtvluchten maken hebben ze nauwelijks vijanden. Alleen de boomvalk gaat soms wel speciaal op jacht in de avond om vleermuizen te vangen. In en bij de kolonie lopen vleermuizen ook gevaar. Uilen kunnen vleermuizen vangen, omdat de grote aantallen vleermuizen altijd op de zelfde manier langs vliegen. Vooral jonge vleermuizen zijn kwetsbaar.
De vleermuis is sinds 1973 beschermd.

Soorten vleermuizen.

In Nederland leven nu 17 verschillende vleermuissoorten aangetroffen. Sommige vleermuizen zijn heel zeldzaam en sommige komen heel veel voor. Ook zijn er vleermuizensoorten maar een paar keer gezien.


Vleermuis soort Latijnse naam
1. Vale vleermuis Mvotis myotis
2. Ingekorven vleermuis Mvotis emarginatus
3. Meervleermuis Mvofis dasycneme
4. Brandt’s vleermuis Mvotis brandtii
5.Watervleermuis Myotis daubentini
6.Bechsteins vleermuis Mvotis bechsteinii
7.Baardvleermuis Mvotis mystacinus
8.Franjestaart Myotis nattereri
9.Grootoorvleermuis Plecotis auritus
10.Grijze grootoorvleermuis Plecotis austriacus
11.Dwergvleermuis Pipistellus pipistellus
12.Ruige dwergvleermuis Pipistellus nathusii
13.Laatvlieger Eptesicus serotinus
14.Mopsvleermuis Barbastelia barbastellus
15.Bosvleermuis Nyctalus leisleri
16.Rosse vleermuis Nvctalus noctula
17.Tweekleurige vleermuis Vespertilio murinus


Aan de naam van de vleermuis kan je eruit halen hoe hij eruit ziet of waar hij jaagt en leeft.


Echolocatie

Vleermuizen moeten in het donker de weg kunnen vinden en voedsel kunnen zoeken. Roofdieren hebben vaak grote ogen. Met grote ogen kunnen ze bij heel weinig licht toch nog zien. Maar grote ogen zijn onvoldoende als je op kleine insecten jaagt..
Daarom gebruiken vleermuizen niet hun ogen maar hun oren om in te schatten wat er om hem heen is.
Om de plaats te bepalen waar hij is zendt een vleermuis een signaal uit dat weerkaatst op voorwerpen in de omgeving. Die weerkaatsing vangt de vleermuis op met zijn oren en daardoor kan hij plaats en vorm van die voorwerpen bepalen. Dat heet echolocatie. De vleermuis maakt de geluiden met stembanden.
De geluiden die hij zendt zijn heel hoog wij kunnen die geluiden niet horen. Niet alle vleermuizen maken het zelfde geluid. Er zijn vleermuizen die maken de geluiden met hun mond en andere vleermuizen maken de geluiden door hun neus.
Vleermuis onderzoekers hebben een apparaat waardoor wij de geluiden die de vleermuis maakt kunnen horen. Dat apparaatje heet ultrasoon-ontvanger.
Vleermuizen maken ook andere geluiden. Die geluiden zijn lager. Met die geluiden communiceren zij met elkaar. Die geluiden kunnen wij wel horen.

Wat moet je doen als je een vleermuis vindt?

Als een vleermuis op de grond ligt is dat vaak al een teken dat er iets aan de hand is. De vleermuis kan gewond zijn. De vleermuis kan ook ziek, verzwakt of dood zijn.
Je moet een vleermuis nooit met blote handen op pakken. Een vleermuis kan zich bedreigd voelen en kan gaan bijten. Een vleermuis kan hondsdolheid hebben. Als hij bijt kan je besmet raken.
• Vermijd direct contact.

• Pak de vleermuis op met handschoenen
• Bel de dierenambulance.

Groningen
Vleermuisopvang Groningen
Melkweg 16
9718 ES Groningen
tel.: 050-3144605
e-mail: marjan.oosten@tiscali.nl

Zuid-Holland
Stichting Natuur- en Vogelwacht
Noorderelsweg 4a
3329 KH Dordrecht
tel.: 078-6213921

REACTIES

I.

I.

HeeY,,..
Ik vond eht egt een heel goed verslag ik heb der heel veel aan gehad heel erg bedankt
XxxXirene

18 jaar geleden

I.

I.

Kunnen jullie uit zoeken hoelang een vleermuis leeft en dat aan het verhaal toevoegen

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.