Ik houd mijn werkstuk over tijgers, omdat ik het mooie, gevaarlijke, angstaanjagende en erg leuke dieren vind.
Vooral die strepen vind ik erg mooi.
Er hield ook een keer een meisje uit mijn oude klas een spreekbeurt over tijgers en dat vond ik heel erg interessant Ze kon er ook veel over vertellen.
Tijgers trekken me sowieso een beetje aan dus dacht ik al snel aan dat onderwerp.
Zelf heb ik heeeeel erg veel van dit werkstuk geleerd. Ik hoop dat u er ook wat van leert en veel plezier heeft in het lezen van mijn werkstuk!
1. Uiterlijk.
De tijger behoort tot de zoogdieren.
De huid is bedekt met haren. De tijger is warmbloedig en ademt via de longen. Verder leeft hij op het land en is de voortplanting levendbarend. Dat betekent dat de welpen er levend uitkomen en niet uit het ei.
Op het volgende plaatje zie je hoe de tijger is ingedeeld.
De kleur vacht: meestal is de vacht van een tijger oranje, maar de vacht kan ook zwart of wit zijn. Een witte vacht komt meer voor dan een zwarte vacht, maar toch zijn beide kleuren erg zeldzaam. Op het volgende plaatje zie je een witte tijger.
Onder op de buik, aan de binnenkant van de poten, op de borst en op de snuit is de vacht wit. Op de achterkant van de oren zitten ook witte vlekken, vermoedelijk maken ze zo hun aanwezigheid attent, ook kunnen de tijgerwelpen (baby’s) hun moeder aan deze vlekken herkennen.
De strepen: de strepen van de tijgers lopen parallel van de rug naar de buik. Het voorhoofd, de wangen en de poten zijn ook gestreept. Alleen de staart heeft geen strepen maar ringen. De strepen van de tijger zijn niet altijd zwart, maar zelfs vaker chocoladebruin.
De strepen van een tijger zijn een soort van camouflage. Dankzij die strepen lijkt de oranje gestreepte vacht een beetje op een camouflagepak. In moerassen, bossen en rietvelden valt hij dan niet op. Je kunt de strepen vergelijken met de vingerafdruk van de mens. Geen vingerafdruk is hetzelfde en er bestaan ook geen tijgers met dezelfde strepen.
Het strepenpatroon op het voorhoofd van de tijger wordt vergeleken met het Chinese alfabetteken wang voor koning. Het teken bestaat uit een verticale streep met daarop loodrecht drie horizontale strepen. Op het volgende plaatje zie je dat teken.
Poten: De voorpoten van een tijger dienen om flinke meppen uit te delen. De achterpoten van een tijger dienen om ver te kunnen springen. Een tijger heeft lange, scherpe nagels. Daarmee kan hij lekker uithalen of iemand grijpen, om vervolgens een doodbeet in de nek te geven.
Net als katten kan een tijger zijn nagels intrekken.
Alleen als er gevaar dreigt of als hij in de aanval gaat doet hij ze uit en kan hij flinke halen uitdelen.
Als hij ze intrekt kan hij geruisloos over het moeras sluipen.
Met behulp van de zachte voetkussens die op hun voeten zitten gaat het nog stiller.
Tijgers zijn teengangers, bij het lopen raken alleen hun tenen de grond. Aan de voorpoten zitten vijf tenen, waarbij de duim te kort is om de grond te raken.
Aan de achterpoten zitten vier tenen.
Ogen: Tijgers hebben een gezichtsvermogen dat zes keer beter is dan de mens. Vooral in het donker kunnen ze beter zien.
Als je licht in hun ogen schijnt zie je een groene glans over hun ogen.
In veel licht heeft de tijger net als katten een soort ovaalvormige pupillen en in het donker zijn het ronde pupillen. Net als bij de mens is de pupil zwart.
Het gebit: het gevaarlijkste wapen van de tijger is zijn gebit. Zijn gebit is typisch dat van een vleeseter.
De vier scherpe hoektanden vallen het meest op.
Als hij zijn hoektanden in de nek van zijn prooi heeft gepland, heeft het dier geen enkele kans om te ontsnappen.
Vergeleken de hoektanden zijn de snijtanden klein. De snijtanden dienen dan ook niet om vlees te snijden.
De knip kiezen snijden het vlees.
De knip kiezen zitten in de buurt van zijn mondhoeken. Daar kunnen de kiezen het meeste kracht uitoefenen.
De knip kiezen op de boven- en onderkaak werken samen als een soort schaar.
Met die "schaar" snijdt de tijger het vlees in stukken.
Zijn voortanden gebruikt hij om de laatste vleesresten van de botten te schrapen.
2. Paring + welpen
Paring: Als een vrouwtje 3 à 5 jaar is kan ze paren. Meestal wordt er in de lente gepaard, maar het kan het hele jaar door.
Het vrouwtje krijgt bezoek van een mannetje in haar territorium. Waarschijnlijk woont het mannetje dan aan de grens van haar territorium. Het mannetje blijft 20 tot 80 dagen bij haar wonen. In die 80 dagen is het vrouwtje 7 dagen vruchtbaar. Nadat ze hebben gepaard gaat het mannetje terug naar zijn territorium en laat hij niets meer van hem horen.
De draagtijd is 95 tot 115 dagen.
Welpen: na 15 weken worden er 2 tot 4 welpjes (tijgerbaby’s) geboren. De eerste 10 dagen zijn de welpen nog blind, maar daarna kunnen ze gewoon zien.
Het tijgerwijfje zoogt de welpen 8 weken en daarna geeft ze hen kleine prooien.
Als de welpen groter zijn mogen ze met hun moeder mee op jacht.
Na 11 maanden mogen ze alleen op jacht en na 16 maanden zijn ze sterk genoeg om grote prooien te vangen.
Net geboren welpen zij ong. 30 cm lang en wegen nog geen kilo.
Als de welpen geboren zijn en er komt een ander mannetje dan worden de welpen gedood en wordt er opnieuw gepaard.
Net als bij mensen worden de welpen gezoogd door middel van moedermelk.
3. De jacht
Tijgers jagen op groot wild. Ze jagen op o.a. waterbuffels, wilde zwijnen, herten en andere grote dieren. Ze jagen zelfs op dieren die wel 900 kg wegen.
Tijgers krijgen in 1 jaar 70 grote prooidieren op.
Tijgers jagen solitair. (Alleen)dat is zo omdat er anders te weinig voedsel is.
Als tijgers gaan jagen zouden ze nooit genoeg voedsel bij elkaar krijgen voor de hele groep.
Sommige mensen denken dat het makkelijk is om een grote waterbuffel te vangen als tijger, maar dat is niet zo 1 op de 100 aanvallen van een tijger slaagt.
Sommige tijgers hebben wekenlang niets te eten. Soms vindt een tijger namelijk pas na 20 km rennen pas een prooi.
De jaagmanier: een tijger jaagt altijd op 1 manier namelijk:
s’Nachts sluipt hij over zijn territorium op zoek naar een prooi. Als hij er eentje in het oog krijgt verstijft hij. Roerloos besluipt hij het dier. Opeens rent hij er bliksemsnel heen. Als de aanval mislukt gaat hij het dier niet urenlang achtervolgen, maar zoekt hij een andere prooi.
Als hij het dier wel te pakken krijgt dood hij het in 1 klap. Hij breekt bijv. de ruggengraat of hij bijt de keel dicht. Als het dier dood is sleept hij het in het struikgewas om het daar lekker op te kunnen peuzelen.
3. Hoe en waar leven ze?
Leefwijze: vroeger waren tijgers altijd de koning van de jungle. Ze hebben hun "koninkrijk" verloren door ontbossing voor landbouw.
Tijgers leven solitair (alleen) op hun territorium. Om te laten weten dat het territorium van hem is laat hij overal meurende urine, drollen, voetafdrukken en geur achter. Ook trekt hij de boomschors van de bomen af.
s’Middags slaapt de tijger en s’nachts gat hij op pad.
De meeste katachtigen zijn bang voor water, maar de tijger niet. De tijger vindt het heerlijk om op hete dagen een koel bad te nemen. Tijgers zijn dan ook goede zwemmers. Ze steken vaak rivieren over of zwemmen tussen eilanden in.
In tegendeel van katten klimmen tijgers zelden in bomen.
Waar?: tijgers leven vooral in Azië Vroeger kwamen ze in bijna alle beboste streken voor, van tropische regenwouden tot naaldbossen, maar nu niet meer.
Ook leefden ze van Oost-Turkije tot Indonesië
Nu komen ze bijna alleen nog maar in beschermde reservaten voor in bijv. India of Zuid-Oost-Azie.
4. Soorten
De soorten: vroeger waren er 9 soorten tijgers. Nu zijn het er nog maar 5. De jagers hebben zoveel op ze gejaagd dat ze zijn uitgestorven.
De uitgestorven soorten zijn:
1. De Javaanse tijger.
2. De Balinese tijger.
3. De Kaspische tijger.
4. De Sabeltand tijger. (Deze was het eerste uitgestorven.)
De soorten die nog bestaan zijn:
1. De Bengaalse tijger. (deze komt het meeste voor)
2. De Indo Chinese tijger.
3. De Zuid Chinese tijger.
4. De Sumatraanse tijger.
5. De Siberische tijger. (de ze is de bekendste)
De Siberische tijger: de Siberische tijger is de grootste en de zwaarste tijger ter wereld. Hij weegt wel 500 kg. De vacht is lichtoranje met donkerbruine strepen. De kop van de Siberische tijger is veel breder dan die van andere tijgersoorten. Verder leeft de Siberische tijger voornamelijk in Rusland, maar ook in Korea en China.
Op het volgende plaatje zie je een Siberische tijger in de sneeuw.
De Sumatraanse tijger: de Sumatraanse is de kleinste tijger die nog leeft. Hij wordt maximaal 2.7 meter lang en 150 kg zwaar. Er leven nog maar ong. 450 Sumatraanse tijgers in de hele wereld. Die 450 tijgers leven op Sumatra een eiland in Indonesië. De vacht van een Sumatraanse tijger is donkeroranje met zwarte strepen.
6. Eten
De tijger is een carnivoor. (Vleeseter) Hij eet alleen maar vlees, wel meer dan 5 kg per dag. Hij jaagt op alles wat hij kan vinden. Van grote buffels tot kleine knaagdiertjes. Zelfs vissen krijgt hij te pakken. Zijn spieren zijn zo sterk dat hij elke prooi (zelfs buffels) in 1 klap kan doden! Het enige dier dat gevaarlijk voor hem is is het stekelvarken. Als hij zij poot aan een stekel verwond kunnen zijn poten gaan ontsteken, dus kan hij niet meer jagen en hongert hij uit…
Sommige mensen zijn heel bang dat als ze een tijger tegen komen dat ze meteen worden aangevallen en opgevreten worden, maar normale tijgers jagen niet op mensen.
Ze zien mensen eerder dan een soort bedreigenis en maken snel dat ze wegkomen. Misschien als de tijger al heel oud is en te traag is om een prooi te vangen zal hij misschien een poging wagen, maar eerder niet.
In India worden er per jaar ong. 40 mensen gedood door tijgers. Dat is veel minder dan het aantal mensen dat in ons land aan bijensteken overlijd.
7. Weetjes
topvrijer: Tijgers staan bekend om hun seks. Het grootste deel van hun leven zijn ze alleen, maar als ze een partner hebben gevonden vrijen ze wel 100 keer achter elkaar.
Medicijnen: Terwijl de handel in producten van tijgers verboden is, worden er nog steeds tijgers vermoord om hun producten. Ze gebruiken lichaamsdelen van tijgers voor de gekste dingen, zoals:
1. Snorharen: tegen kiespijn.
2. Tanden: tegen astma en geslachtsziektes. (soa, aids)
3. Botten: tegen reuma, malaria en zweren.
4. Staart: tegen huidziektes.
5. Hersenen: tegen luiheid en pukkels.
Zo zijn er nog veel dingen die je kan opnoemen.
Geluid: Het brullen van een tijger kun je soms wel van 2 km afstand nog horen!!
Leeftijd: In het wild kan een tijger 10-15 jaar oud worden en in gevangenschap 20 jaar. Dit verschilt, doordat ze in gevangenschap geen gevaar lopen om met grote, sterke buffels te moeten vechten of een ziekte oplopen en in het wild kan van alles gebeuren.
8. De doe-opdracht
Op 19 februari om 9:30 belde ik allerlei dierentuinen op om te vragen of zij de vragen voor de doe-opdracht wilden beantwoorden. Bijna alle dierentuinen konden alleen algemene informatie over de tijger op sturen of een ander telefoon nr. geven.
Uiteindelijk belde ik Safaripark Beeksebergen op. Het telefoonnummer van deze dierentuin is: 013-5360035. Ik kreeg een vrouw aan de telefoon. Ze zei dat de verzorger aan het werk was en daar geen tijd voor was.
Om 10:30 belde ik nog een keer. Deze keer kreeg ik een meneer aan de telefoon waarvan zijn naam onverstaanbaar was. Ook hij antwoordde dat hij geen tijd had, hij zei dat ik maar een emailtje moest sturen. Ik antwoordde dat ik het wel voor woensdag de 28e binnen moest hebben, waarop hij antwoordde dat ik moest schrijven dat het met spoed was en dat het wel binnen was dan. Ik heb dat emailtje gestuurd, maar ik heb geen antwoord gekregen van deze asociale mensen.
De antwoordloze vragen: hieronder staan de vragen die ik wilde stellen, maar waarop ik dus geen antwoord kon krijgen:
1. Worden tijgers niet gek van al die mensen?
2. Vinden tijgers het niet erg om in gevangenschap te leven?
3. Hoe groot moet het hok minimaal zijn?
4. Zijn er nog ziektes die alleen in gevangenschap voorkomen?
5. Hebben tijgers wel genoeg lichaamsbeweging in zo’n klein hok?
6. Wat krijgen tijgers te eten?
7. Wat mogen tijgers absoluut niet eten?
8. Moeten jullie nog wat aan de voortplanting doen?
9. Hoeveel tijgers mogen er bij elkaar in 1 hok?
10. Krijgen tijgers nog extra vitaminen of mineralen?
REACTIES
1 seconde geleden
T.
T.
heey ik zie geen fouten maar ik wou even zeggen dat ik jullie site erg mooi vint ik heb er wat van af gehaalt maar als er staat op dit plaatje zie je .......
dan zie ik helemaal geen plaatje
18 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
ik vind het een beetje saai zonder plaatjes
voor de volgende keer misschien een tip!!
18 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
goed werkstuk nicol en bedankt voor tkopieren
22 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
heeyyzz
ik ken je niet maar ik vind het een mooi werkstuk...ik vind tijgers ook heel mooi drm nou groetjes van agela uit weert...
21 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
best wel een leuk werkstuk maar ook niet te leuk
21 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
heej man goed werkstuk nu heb ik een 10 er voor echt wel beter
21 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
slecht werkstukd
20 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
YES EEN 8!!
TNXX(A)
20 jaar geleden
AntwoordenV.
V.
super werkstuk ik kreeg een 8,7 voor havo en voor mavo 9,5 ik ahd allen inleidng plaatkes en voorkant gedaan
20 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
heey nicole
ik ga ook een werkstuk over tijgers maken, dus jouw goede informatie kan ik goed gebruiken! :D ik vroeg me alleen af of je me die indeling van die tijgers wilt sturen :D (die staat er namelijk niet op)
groetjes lindsay :D
17 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
handig deze website ik heb er informatie van af gehaalt!!!!!!!!!!
14 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
hoeveel weegt een tijger
14 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
het is wel een heel mooi werkstuk! ik houdt het nu ook over tijgers en ik heb er heel veel van geleerd!
13 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
heel mooi
veel info!
13 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
hoe jagen mensen op de tijger en waarvoor jagen ze op de tijger???
13 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
ik vind het kort maar krachtig maar er kan nog wel wat meer bij zoals ziektes
13 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
ik zag een paar fouten maar een heel goed werkstuk.
13 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Super
11 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
cool dank voor de info
10 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
goed gedaan ik kon well veel info vinden maar ik heb een vraag hoeveel weegt de tijger ?
8 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
ik vind dit echt super heb er veel van geleerd en gebruikt voor mijn werkstuk (de info)
7 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
10 yesssss
heel erg bedankt
7 jaar geleden
Antwoorden