Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Tijgers

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 7 | 899 woorden
  • 27 februari 2002
  • 705 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
705 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding

Mijn verslag gaat over de tijger. Ik heb dit dier gekozen omdat ik het een erg mooi dier vind. Het is zelfs mijn lievelingsdier. Ik heb volgens mij in groep zes van de basisschool ook al een verslag over de tijger gehouden, maar daar weet ik weinig meer van.
In dit verslag wil ik gaan vertellen over de kenmerken van de tijger, de leefomgeving van de tijger, de jacht en het voedsel van de tijger, de voortplanting van de tijger, over de vijanden van de tijger en over verschillende soorten tijgers.

Kenmerken van de tijger

Een ander woord voor de tijger is de Pantera tigris. Uiteraard zijn er verschillende soorten tijgers. Dus eigenlijk zou je de kenmerken van iedere tijger apart op moeten schrijven. Omdat dat erg veel werk is geef ik de kenmerken van de tijger in het algemeen. (De gemiddelde lengte van alle tijgersoorten, het gemiddelde gewicht enz.)

De tijger is de enige katachtige met strepen. De strepen van de tijger zijn zwart.
De gemiddelde tijger wordt tussen de 140 en 1.80 lang exclusief hun staart van 60-95 cm. Een volwassen vrouwtjestijger weegt gemiddeld tussen de 100 en 160 kilo. De gemiddelde mannetjestijger weegt tussen de 180 en 250 kilo. Het geboortegewicht van een welp is gemiddeld 1 kilo.
Het record van grootte en gewicht van een tijger was een Siberische tijger met een lengte van 2.80 meter en een gewicht van 384 kilo.
De gemiddelde tijger wordt 16-18 jaar oud. De maximum leeftijd is ± 26 jaar.
De ogen van een tijger kunnen zich erg snel aanpassen aan het donker. Achter het netvlies van het oog, zit een laag sterk reflecterende cellen die het licht weerkaatsen. Al het licht wordt dan 2 keer gebruikt. Ze kunnen dus 2 keer zoveel licht ontvangen. De laag sterk reflecterende cellen heet Tapetum Lucidum.

Leefomgeving van de tijger

Er zijn vele soorten tijgers. De meeste tijgers vind je in Azië en in Rusland
(in de landen India, China, Mantsjoerije, Indonesië, en in Siberië).
Ze leven vooral in gebieden met open bossen. Om de grens van hun territorium te laten zien krassen ze met hun nagels in opvallende bomen. Tijgers kunnen vaak ook zwemmen en brengen dus ook tijd door in het water.
De meeste tijgers brengen hun tijd door tussen hoge grassen en riet. De strepen op hun vacht zorgen ervoor dat ze niet opvallen tussen dit gras en riet.
Een tijger heeft best een groot leefgebied nodig. (De grootte hangt weer af van de prooien die er leven.) Door de vele ontbossing sterft de tijger langzaam uit. Hieronder staat een lijstje met de overgebleven tijgers van een aantal soorten:


-Bengaalse tijger: 5000
-Achter-Indische tijger: ± 2000
-Sumatraanse tijger: 600-800
-Siberische tijger: ± 350
-Chinese tijger: ± 30
-Kaspische-, Balinese-, Javaanse tijger: uitgestorven

Jacht en voedsel van de tijger

Tijgers zijn echte jagende dieren en eten vooral hoefdieren zoals zwijnen, herten en buffels. Hij besluipt zijn prooi en slaat hem met zijn voorpoten tegen de grond. Daarna dood hij zijn prooi met een dodelijke beet en de nek of romp. Voor hij gaat eten sleept hij het beest eerst naar een rustige plek. De resten verbergt hij voor zijn volgende maaltijd. Over een grote prooi kan de tijger wel 4 dagen doen. Zolang het dier niet op is blijft hij in de buurt. Gemiddeld vangt een tijger eens in de 8 dagen een prooi. Als de tijger de achtervolging in moet zetten gebeurd het maar 1 op de 20 keer dat hij zijn prooi vangt. 's Middags slaapt de tijger vaak. Dit is omdat de tijger niet goed tegen warmte kan. Hij jaagt daarom vaak 's avonds of 's nachts. Heel soms jaagt hij 's ochtends. De tweede reden dat hij vooral in het donker jaagt is dat hij in het donker beter kan zien. Ook horen kunnen tijgers beter in het donker dan overdag.

Voortplanting van de tijger

De jongen van de tijger heten welpen. Niet iedere tijger heeft hetzelfde voortplantingsseizoen. Dit hangt af van de leefomgeving.

Een tijger werpt gemiddeld 2 welpen per keer. In gevangenschap kan een tijger er maximaal 7 krijgen en in vrijheid maximaal 5.
Een mannetje is geslachtsrijp na 4 tot 5 jaar. Een vrouwtje is geslachtsrijp na 3 tot 4 jaar.
De draagtijd is 98 tot 110 dagen.
Als een welp geboren wordt, is hij zoals al eerder vermeld, 1 kilo zwaar.
Het vrouwtje moet na de geboorte de welpjes alleen opvoeden. Het mannetje gaat dan weg.

Vijanden van de tijger

Een tijger heeft geen natuurlijke vijanden. De enige vijand is de mens. Dit is dan wel de ergste vijand die een dier kan hebben.
Door de jacht van de mens sterft de tijger uit. Eerst waren er 4 hoofdsoorten: de Siberische-, de Sumatraanse-, de Bengaalse- en de Balinese tijger. De laatst genoemde tijgersoort is uitgestorven. Hij leefde op het eiland Bali.
Door de jacht op de Siberische tijger is die ook bijna uitgestorven.
In het oosten van Rusland zijn er alleen nog ± 30 over.
In India was vroeger de tijgerjacht de favoriete sport van de Maharadja's. Nu is de tijger daar beschermd. Toch vind je de tijgers nog wel voornamelijk in natuurreservaten.
Conclusie


Ik vond het leuk om mijn verslag over de tijger te houden. Ik heb er veel van geleerd. Onder ander de informatie die met getallen aangegeven is zoals de lengte en het gewicht van de tijger. Ik weet nu weer meer van de tijger af als dat ik na de vorige keer dat ik mijn verslag over de tijger hield wist.
Ik houd misschien ook nog wel een keer mijn spreekbeurt over de tijger.
Ik vind het nog steeds het mooiste dier.

REACTIES

K.

K.

mijn complimenten

21 jaar geleden

D.

D.

je hebt een mmoie werkstuk en ik heb die ook op school gedaan maar ja ja ik ga weer veel plezier nog met je werkstukken

20 jaar geleden

*.

*.

leuk hoowrr

13 jaar geleden

I.

I.

dit is gewoon gekopieerd van een site maar ja best goed

12 jaar geleden

A.

A.

hoi goed gedaan hoor en een mooi werkstuk hoor zelf heb ik er ook erg veel info kunnen uithalen voor mijn eigen werkstuk

12 jaar geleden

I.

I.

ik ga deze kopiëren

9 jaar geleden

M.

M.

dit is echt handig en het en ik heb mijn werkstuk hierdoor af gekregen.

7 jaar geleden

N.

N.

is er een bepaald lichaamsdeel dat hij heeft om beter te bewegen??????????

7 jaar geleden

D.

D.

er staat een grote fout in, er staat dat een tijger geslachtsrijp is naar 4, 5 jaar en een tijgerin naar 3, 4 jaar. dit is niet geslachtsrijp maar fokrijp. geslachtsrijp is namelijk dat er een bronstcyclus op kan treden, fokrijp is echter dat ze volgroeid zijn en klaar zijn om jongen te krijgen.

6 jaar geleden

H.

H.

goed werkstuk

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.