tanden

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo | 884 woorden
  • 4 november 2003
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
29 keer beoordeeld

Een preventie-assistente Een preventie-assistente is niet percies het zelfde als de gewone tandarts of mondhygeinist want; Een preventie-assistente zorgt er voor dat iemand geen gaatjes krijgt of iemand tandvleesontstekingen krijgt of als iemand tandsten heeft halen ze da weg. Het beroep bestaat nog niet zo heel lang OPG=orthopantomogram Opg is een foto van je gebit een runtgefoto je kan dan alle wortels,gaatjes,tandplak enzovoort zien.De tandarts maakt ook vaak zo´n foto als je een beugel krijgt. Waarom een elektrische tandenborstel? Met een elektrische tandenborstel is slecht poetsen te voorkomen. Een elektrische tandenborstel maakt zelf de vereiste beweging. Je kunt zich dus volledig concentreren op het reinigen van de tanden en kiezen. Wanneer de elektrische tandenborstel dan ook nog eens een timerfunctie heeft, bent je verzekerd van de juiste beweging en de juiste poetstijd (= 2 minuten)!
flossen: Op en tussen de tanden en kiezen ontstaat tandplak. Wanneer deze tandplak niet regelmatig goed wordt weggehaald, kunnen de bacteriën, die in de tandplak leven, tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. Met de tandenborstel kunt u de ruimten tussen de tanden en kiezen niet schoonmaken. Om tandvleesontsteking en gaatjes tegen te gaan, moeten ook deze ruimten 1x per dag goed worden schoongemaakt. Zijn de tussenruimten zeer smal, dan is floss (ook wel tandzijde of tanddraad) hiervoor geschikt. FLOSS: Methode Neem een draadje van ongeveer 40cm.Wikkel de uiteinden losjes om de middelvinger en houdt een stukje van ca.3 cm.floss tussen beide duimen en wijsvingers
Breng de strakgespannen draad voorzichtig met een zagende beweging tussen de tanden en kiezen. Voorkom tandvleesbeschadigingen door de draad heel voorzichtig door het contactvlak (=daar waar tanden en kiezen contact met elkaar maken) te halen. Span de draad strak rondom de tand of kies en breng de draad met een voorzichtig zagende beweging tot iets onder het tandvlees. Het tandvlees mag geen pijn doen. Breng dan met een zagende beweging de draad terug naar het contactvlak. Herhaal dit bij de ernaast liggende tand of kies. Als het tandvlak schoon is, haalt u met een zagende beweging de draad weer terug door het contactvlak. Neem telkens een nieuw stukje draad. Reinig op dezelfde manier alle andere tandvlakken in de tussenruimten. TANDENPOETSEN: Tandenpoetsen Goed poetsen begint met het kiezen van een goede tandenborstel. Kies een zachte tandenborstel met een kleine borstelkop. Vervang de tandenborstel als de haarbosjes uit elkaar gaan staan. Tandpasta Een beetje fluoridetandpasta is beter dan heel veel. Veel tandpasta op de borstel geeft veel schuim en je ziet daardoor niet goed wat u doet. Bovendien houdt men het poetsen met een klein beetje tandpasta in het algemeen langer vol. Tandplak Op en tussen de tanden en kiezen ontstaat tandplak. Wanneer deze tandplak niet regelmatig goed wordt weggehaald, kunnen de bacteriën, die in de tandplak leven, tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. Met de tandenborstel kunt je de ruimten tussen de tanden en kiezen niet goed schoonmaken. Om tandvleesontsteking te voorkomen adviseren we u ook deze ruimten dagelijks goed schoon te maken. Dit kan gebeuren met ragers. Als tandplak te lang blijft zitten dan krijg je tandsteen dat kan je zelf niet verwijderen dat kan alleen de tandarts.
TANDENPOETSEN: Methode De methode van poetsen kunt je het beste in overleg met de tandarts of mondhygienist kiezen. Belangrijk bij het tandenpoetsen is, dat je ook het gebied op de overgang van tandvlees naar tand goed schoonmaakt. Zet daarom de tandenborstel naar tand goed schoonmaakt. Zet daarom de borstel schuin op de overgang van tandvlees naar tand. Maak korte heen en weer gaande bewegingen. De haartjes van de borstel blijven bij die bewegingen vrijwel op hun plaats. Probeer de haartjes zachtjes in de ruimte tussen de tanden en kiezen te duwen. Tijdens het poetsen mag u slechts weinig kracht op de borstel zetten. Advies: neem de borstel vast zoals u een pen of potlood vasthoudt. Houd een vaste volgorde aan en sla geen plekjes over. Poets aan de buitenzijde, de binnenzijde en op de kauwvlakken Let op de binnenkant van voortanden en vooral de achterste kiezen. Neem de tijd voor het tandenpoetsen. Ga er gerust bij zitten. Poets zorgvuldig en ga vooral niet schrobben
In het algemeen geldt: twee keer per dag poetsen, waarvan één keer heel zorgvuldig. STOKERS: Ragers
Goede borstel
Begin met je tanden zorgvuldig te poetsen met een goede tandenborstel: maak voorzichtig heen en weer gaande bewegingen. Kies een zachte borstel met een kleine borstelkop. Vervang de tandenborstel als de haarbosjes uit elkaar gaan staan en tenminste elke drie maanden. In het algemeen geldt: twee keer per dag poetsen, waarvan één keer wat uitgebreider. Ragers De ruimten tussen de tanden en kiezen kunnen op verschillende manieren worden schoongemaakt; met tandenstokers, flossdraad en ragers. Zijn deze tussenruimten voldoende groot, dan zijn ragers, ook wel interdentaal- of spiraalborstels, hiervoor zeer geschikt. Ragers zijn er in verschillende soorten en dikten. Er zijn (hand) ragertjes met een lange spiraalborstel en ragers met een kort borsteltje, die in een handvat of houder worden vastgezet. In het algemeen geldt: maak één keer per dag de tussenruimten tussen tanden en kiezen schoon met een rager Mijn tandarts Mijn eigen tandarts zit in haarlem.Die tandarts zet ook beugel dus dat was voor ons wek zo handig wij hoefde niet na een orthodonthist dus dat was wel lekker. mijn tandarts heeft 3 assistente´s ongeveer en een aan de bali.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.