Tanden
Hoe vaak poets ik mijn tanden?
De meeste mensen poesten twee keer per dag hun tanden, namelijk ’s ochtends en ’s avonds twee minuten. Sommige mensen poetsen ook hun tong om onaangename geurtjes te voorkomen. Op je tong leven bacteriën, die uit eiwitten een zwavelgeur kunnen produceren.
Hoe poets ik mijn tanden?
Borstel je tanden en masseer je tandvlees. Niet hard drukken en boenen dus! Zet de borstel schuin op het vlak tussen tandvlees en tanden. Borstel altijd van het tandvlees af. Houd er met een elektrische borstel rekening mee dat de kop zelf al draait en trilt, dus hou 'm stil op je tanden en tandvlees.
Welke tandenborstel kies ik?
Kies voor een kleine borstelkop, zodat je overal makkelijk bij komt, en zachte haren, die je tandvlees niet beschadigen. Wissel je borstel om de drie maanden. Vanwege het gemak en de goede reinigingsresultaten is een elektrische borstel aan te bevelen.
Wat is het verschil tussen plak en tandsteen?
Tandplak is een zacht, geelwit en kleverig laagje, dat zich rond je tanden en kiezen nestelt en bestaat uit bacteriën. Tandsteen is hard geworden tandplak.
Hoe ontstaan gaatjes?
De bacteriën in tandplak maken zuren uit de suikers in onze voeding. Deze zuren lossen langzaam maar zeker ons tandglazuur op en zo krijg je een gaatje. Wordt zo'n gaatje niet op tijd gevuld, dan krijg je kiespijn en de tandwortels kunnen ontstoken raken.
Wat zijn gevoelige tanden?
Gevoelige tanden doen pijn zodra ze in aanraking komen met warmte of koude, met heel zoet of juist zuur. Tanden worden gevoelig doordat het tandvlees terugtrekt en de tandhals bloot komt te liggen of als het glazuur is afgesleten (meestal het gevolg van te hard poetsen, een te harde borstel en opeenhoping van tandplak en tandsteen).
Gezond tandvlees is stevig en bloedt nooit.
Dit tandvlees is licht ontstoken, het ziet er vaak rood of gezwollen uit en gaat tijdens het poetsen meestal bloeden.
Het nut van flossen
Eerst flossen, dan poetsen. Zo maak je het tandplak tussen je tanden en kiezen alvast los en kan de fluoride zich beter hechten in de tussenruimten. Kies voor tanddraad met 'wax', dat glijdt lekkerder. Heb je meer ruimte tussen tanden en kiezen, gebruik dan tandenstokers.
Ontstoken tandvlees?
Als je tandvlees rood en opgezwollen is en snel bloedt, kan het ontstoken zijn. Duurt het langer dan een week, ga dan naar je tandarts. Om het te voorkomen: masseer je tandvlees zachtjes met ronde bewegingen tijdens het poetsen. Zo verhoog je de doorbloeding en daarmee de afweer tegen bacteriën.
Wat is tandsteen?
Tandsteen (calculus) is een hard geworden vorm van tandplak op uw tanden. Ook op en onder de tandvleesgrens kan zich tandsteen vormen, waardoor het tandvleesweefsel geïrriteerd raakt. Tandsteen biedt tandplak een groter en minder glad oppervlak om zich af te zetten en vast te hechten, het geen kan leiden tot ernstiger problemen zoals cariës en tandvleesaandoeningen.
Tandsteen is niet alleen een bedreiging voor de gezondheid van uw gebit en uw tandvlees, maar het is ook een cosmetisch probleem. Doordat tandsteen poreuzer is dan tandglazuur, verkleurt het sneller. Als u rookt of vaak koffie of thee drinkt, is het dus extra belangrijk dat u de vorming van tandsteen voorkomt.
Tandsteen bedreigt de gezondheid en het uiterlijk van uw gebit
Tandsteen kan alleen door een tandarts of mondhygiënist worden verwijderd.
REACTIES
1 seconde geleden
V.
V.
heey,
tnx voor je werkstuk
ik moest t gebruiken voor een opstel dus dat kwam wel goed van pas.
nog bedankt
groetjes
xxies
vera
21 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Ik vin het egt nerens op slaan...dit werkstuk...het lijkt noggenneens op een werkstuk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
20 jaar geleden
Antwoorden