Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Tabak

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1838 woorden
  • 2 april 2000
  • 152 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
152 keer beoordeeld

Wat is Tabak?
Tabak is een kruidachtig gewas. Het is een eenjarige plant en wordt elk jaar opnieuw gezaaid. Er zijn heel veel soorten tabak, bij elkaar wel zestig á zeventig. Een daarvan is siertabak, die je vaak in tuinen aantreft. Er zitten mooie trompetvormige witte of roze bloemen aan. Een andere is de reuzentabak, die wel vier meter hoog kan worden.

Nicotiana
De tabak is familie van planten als de aardappel, bitterzoet en nachtschade. Alle soorten bij elkaar worden aangeduid met de Latijnse naam Nicotiana.

Van alle tabaksoorten zijn er echter maar twee geschikt om te roken. Dat zijn de Nicotiana Tabacum (rooktabak) en de Nicotiana tabacum Rustica (boerentabak). De laatste is veel harder, zwaarder en scherper dan de eerste. Boerentabak wordt daarom bijna nergens meer geteeld.


Nicotiana tabacum kent op haar beurt ook weer veel soorten en variëteiten. Welke soort geteeld wordt, hangt af van de manier van kweken, van de grondsoort en het klimaat. Er zijn ook veel nieuwe variëteiten ontstaan door twee verschillende, al bestaande soorten met elkaar te kruisen. Hierdoor kunnen tabaksplanten vooral in hoogte sterk verschillen; van 75 cm tot 2 1/2 meter. Normaal is de hoogte 1 1/2 tot 2 meter. Ook de grootte van de bladeren kan erg verschillend zijn. De bladeren lopen allen naar de top spits toe. Ze staan in een spiraal tegen de ronde, onvertakte stengel geplant. De Nicotia Tabacum draagt in de bloeitijd licht rose bloemen.

Tropisch gewas
Hoeveelheid tabak die in verschillende
landen geteeld is.

China per jaar 997 miljoen kilo
Ver. staten ” ” 916 ” ”
India ” ” 398 ” ”
Brazilië ” ” 351 ” ”
Rusland ” ” 295 ” ”
Turkije ” ” 275 ” ”
Japan ” ” 173 ” ”
Bulgarije ” ” 151 ” ”
Canada ” ” 100 ” ”

Dit zijn de gemiddelde cijfers over de jaren 1976 t/m 1978. De wereldproductie bedroeg toen gemiddeld 5600 miljoen kilo per jaar. Een geweldige hoeveelheid!

Uitvoer

Niet alle landen voeren tabak uit. De Sovjetunie (Rusland) en Japan hebben hun tabak bijna allemaal voor eigen gebruik nodig. Canada produceert te weinig om te kunnen uitvoeren. Er blijven dus de volgende exporterende landen over:

Ver. Staten 267 Miljoen kilo
Brazilië 105
India 78
Bulgarije 70
Turkije 68
Griekenland 53
China 38
Filipijnen 30

Het kweken
Het kweken en verbouwen van tabak gebeurt bijna overal op dezelfde manier. Tabakszaadjes zijn erg klein: Er gaan er wel 14.000 in een gram. Ze worden uitgezaaid op zogenaamde
kiembedden, zoals men bij ons sla of afrikaantjes kweekt. Als de plantjes groot genoeg zijn worden ze voorzichtig uitgezet op de plantvelden.Bij een goede verzorging kunnen ze na ruim drie maanden worden geoogst. Dat oogsten kan op twee manieren gebeuren. Bij bladoogst worden de bladeren één voor één afgeplukt. Bij de stamoogst wordt de stam gekapt en worden
de bladeren aan de stam gedroogd.Mengen
Maar wat men er ook van maakt, alle tabak moet eerst worden gemengd (gemêleerd). Elk product sigaret of sigaar, shag of pijptabak, bestaat uit een mengsel van verschillende tabaksoorten. In sommige mengsels of melanges worden wel tot twintig soorten tabak verwerkt. Dat mengen is uiterst belangrijk. Het bepaalt de smaak en de kwaliteit van het product. Smaak en kwaliteiteit moeten niet alleen goed zijn, maar ook altijd gelijk blijven. Rokers kiezen meestal steeds hetzelfde merk. Ze zouden het niet nemen als hun pijp of sigaar plotseling een andere smaak had. Het mengen of mêleren gebeurt dan ook alleen door vakmensen. Zij hebben een grote ervaring en weten alles over de vele tabaksoorten.


Tabak in Nederland

Het klimaat in Nederland is niet erg geschikt voor de tabakteelt. Daarvoor hebben we meestal te weinig echt warme dagen. Toch is er een streek waar vroeger tabak werd verbouwd. Dat was de zuidrand van de Utrechtse heuvels, met Amerongen als middelpunt. De productie was echter gering en de tabak was niet van zo’n beste kwaliteit. In de tweede wereldoorlog nam de tabaksteelt in ins land plotseling toe. Er kon geen tabak uit andere landen worden ingevoerd en de rokers zaten met hun handen in het haar. Overal verschenen toen in de tuinen en op de velden kleine “tabaksplantages”. Na de oorlog verdwenen die weer als sneeuw voor de zon. Men had inmiddels ontdekt dat de Nederlandse tabak slecht was en niet goed rijpte. Het product was eigenlijk niet te roken. Maar verstokte rokers namen het in de oorlog voor lief.
Men nam zelfs zijn toevlucht in aardappelloof, dat tot de familie van de tabak behoort. En dat alles omdat men het roken niet kon laten.

Nicotine kauwgum en nicotinepleisters.

Wie wel eens geprobeerd heeft te stoppen met roken weet het al: Het lichaam is zo gewend aan de dagelijkse dosis nicotine dat het er nog een tijdje om zal blijven vragen. Dit uit zich vaak in de vorm van onthoudingsverschijnselen, zoals prikkelbaarheid. Soms is het zo erg dat iemand nergens anders aan kan denken. Wie echt wil stoppen komt wel door die moeilijke momenten heen. Maar met nicotinepleisters of nicotinekauwgum van nicorette gaat het wat gemakkelijker om van het rouwen af te komen. Deze middelen zorgen ervoor dat je wat nicotine binnenkrijgt. Daardoor neemt de lichamelijke drang naar nicotine af zonder dat je rookt. Nicorette is er in drie verschillende smaken: classic, mint en citrus. Bij het kauwen van nicorette kauwgum. krijg je nicotine binnen. Minder dan bij het roken, maar voldoende om verschijnselen van onthouding te onderdrukken. Zo kun je de drang naar nicotine in drie maanden afbouwen, met de kauwgom die bij je smaak past.

Een pleister per dag


Elke dag plak je een pleister op een stukje onbehaarde huid.Aan het eind van de dag kun je de pleister weer verwijderen. Het bijzondere van de nicorette pleister is dat je hem ‘s nachts niet hoeft te dragen. Want na zestien uur is de pleister vrijwel uitgewerkt.


Waarom roken mensen?

In tabak zit teer, dat schadelijk is voor de gezondheid. Er zit ook een stof in die nicotine wordt genoemd. Het is een zwaar vergif. Vaak gaat er van vergiften een opwekkende werking uit als men er kleine hoeveelheden van binnen krijgt. Zo is het ook bij roken. Sommige mensen worden er even door opgekikkerd. Roken brengt hen tot rust. Anderen vinden dat roken “gezellig” is. Het hoort een beetje bij de dagelijkse omgang met elkaar. Ook reclame speelt veel op de mens in. Ze wil bij de mensen de indruk wekken dat roken erbij hoort. Dat het iets is waar je niet omheen kunt. Door niet te roken zou je een soort buitenbeentje zijn. Toch is en blijft roken ongezond. Je geeft er alleen maar veel geld aan uit en het levert je niets op.


Waarom stoppen met roken?

Omdat er veel nadelen van het roken zijn:
- Je krijgt een slechte lichamelijke conditie. Het belemmert je bij het sporten, traplopen enz
- Je moet veel hoesten.- Krijgt nicotineaanslag op vingers, tanden, plafond, gordijnen, muren
enz.
- Rookstinkende haren en kleren.
- De omgeving heeft last van de tabaksrook.

Omdat er veel voordelen zijn als je niet meer rookt.
- Meer zelfrespect.

- lekkerder voelen.
- Meer lucht krijgen
- Fitter voelen, vooral ‘s Ochtends.
- Niet meer hoesten.
- Lichamelijk meer presteren.


wat houdt iemand tegen
als die moet stoppen met
roken?

Rokers zien ertegen op hoeveel moeite het kost te stoppen met roken, of tegen de ontwenningsverschijnselen. Of angst voor gewichtstoename, of ze twijfelen eraan of ze het wel kunnen.

Gewichtstoename.

Veel rokers worden zwaarder als ze stoppen met roken. De belangrijkste oorzaak daarvan is dat je calorierijker gaat eten en snoepen. De gewichtstoename wordt dus niet veroorzaakt door het stoppen met roken zelf, het is voornamelijk een veranderd eetgedrag dat de gewichtstoename veroorzaakt.

Nicotineverslaving

Als we over rookverslaving spreken, hebben we het over twee dingen: de lichamelijke verslaving aan nicotine en de geestelijke verslaving, het gevoel niet buiten roken te kunnen. Doordat het lichaam gewend is aan nicotine vraagt het steeds weer om aanvulling. Ruim een uur na het roken van de laatste sigaret, is het nicotineniveau met ongeveer de helft gedaald. Na een poosje niet roken ben je minder behaaglijk en krijg je weer zin in roken. Als het niet - roken langer duurt, wordt het onbehaaglijke gevoel sterker. Op dat moment krijg je te maken met ontwenningsverschijnselen. Door te roken verdwijnt dit onbehaaglijke gevoel weer. Er wordt immers nieuwe nicotine aangevoerd.

passief roken

Als je niet rookt betekent dat niet dat je geen rook binnenkrijgt. Want het zijn niet alleen de rokers die de rook inademen. Want de meeste rook van een sigaret verdwijnt in de lucht. Dat betekent dat andere mensen ook rook kunnen inademen, of ze het nu zelf roken of niet. Het inademen van rook van andermans sigaret noemen we passief roken. Passief roken kan
verschillende gevolgen hebben. Sommige mensen krijgen hoofdpijn of beginnen te hoesten in een rokerige ruimte. Anderen worden duizelig, gaan niezen of krijgen branderige ogen, weer andere krijgen problemen met hun ademhaling. Heel veel mensen die zelf niet roken, voelen zich in een rokerige ruimte niet prettig. Iemand die veel tijd doorbrengt in rkerige ruimtes kan zelfs dezelfde ziektes ontwikkelen als rokers. Er worden tegenwoordig allerlei maatregelen getroffen om sommige plaatsen rookvrij te maken. In treinen zijn rookvrije wagons, in vliegtuigen is op sommige, korte vluchten roken verboden en in openbare gebouwen mag sinds 1990 niet meer gerookt worden.

Verwerking

Na het drogen worden de tabaksbladeren gesorteerd. Men let daarbij op de kleur en de grootte. Beschadigde of gespikkelde bladeren legt men bij elkaar, omdat die van mindere kwaliteit zijn. Daarna worden de gesorteerde bladeren stevig aangeperst en verpakt in vaten, kisten of balen. Ook dat hangt af van het land waar de tabak vandaan komt. Het bewerken van de tabak gebeurt in het land dat de tabak gekocht heeft. Die bewerking is tamelijk

ingewikkeld. Shagtabak wordt anders behandelt als pruimtabak. Pijptabak moet weer een andere bewerking ondergaan dan tabak voor sigaren en sigaretten. En al die producten vragen ook weer een eigen soort tabak. Voor pijptabak en shag (ook wel kerftabak genoemd) gebruikt men vooral de Noord- en Zuidamerikaanse soorten. Die soorten zijn op natuurlijke wijze gedroogd. Tabak uit Turkije, Griekenland en Bulgarije heet oriënttabak. (oriënt = Oost) Deze worden hoofdzakelijk in sigaretten in sigaretten verwerkt. Oriënttabak heeft een heel bijzondere smaak en geur. Men spreekt wel van een “Oosters aroma”. Braziliaanse tabak wordt vooral verwerkt door de sigarenindustrie. Ook de tabakken uit
Indonesië ( Delhi-Java ) zijn zeer geschikt om sigaren van te maken.

Ademhalen
Je lichaam heeft voedsel nodig om te kunnen werken. Om voedingsstoffen uit het eten om te zetten in energie, gebruik je zuurstof. Zuurstof zit gewoon in de buitenlucht die je inademt door je neus en mond. Ademhalen is dus van levensbelang. Lucht die je inademt is altijd een beetje vuil en daarom is er een schoonmaaksysteem nodig om het vuil op te vangen. In de haartjes in je neus blijft het grofste stof achter. Een slijmlaagje aan de binnenkant van je luchtharen vangt de kleine vuiltjes op. Trilharen zorgen ervoor dat de slijmlaag met de smerige stofjes naar de mondholte wordt gebracht.Uitspugen of inslikken maar! De gezuiverde lucht komt via steeds kleinere buisjes { je luchtwegen } in kleine ballonnetjes { je longblaasjes } terecht. Door het ingenieuze schoonmaaksysteem komt er alleen schone lucht in de longen.Daar haal je de zuurstof die je nodig hebt vandaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.