ADVERTENTIE
Red het frikandelbroodje Wist je dat heel veel van jouw lievelingsproducten zomaar kunnen verdwijnen als de bij zou uitsterven? Denk bijvoorbeeld aan je glaasje melk in de ochtend, maar ook je frikandelbroodje in de pauze en je banaan bij het leren. Hoe komt dit en belangrijker, hoe voorkomen we dit? Dat weten ze bij de opleiding Diermanagement. Meer weten over deze en andere studies van Van Hall Larenstein?

Check alle video's!
Herpes genitalis
Per jaar zijn er ongeveer 12.00 mensen die de soa herpes genitalis op lopen.
Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een virus.
De kenmerken van herpes zijn blaasjes of kleine wondjes op of rond de geslachtsdelen, herpes word overgedragen door in aan aking te komen met het slijmvlies van de anus, vagina, penis of de mond, of door in aanraking te komen met de uitslag op de huid van iemand die herpes genitalis heeft.
Herpes is zeer besmettelijk. Vooral op het moment dat iemand wondjes of blaasjes heeft.
Ongeveer een week nadat je herpes hebt opgelopen kun je de eerste verschijnselen/ klachten verwachten, het kan natuurlijk ook langer duren. De eerste infectie verloopt meestal het hevigst. Als de wondjes zijn genezen, zijn de klachten voorbij. Wat niet betekend dat de soa uit je lichaam is. Zelfs zonder seksueel contact kunnen de verschijnselen steeds terug komen
Als de weerstand is verzwakt is de kans dat het virus terug komt groot en kan een herpes
Genitalis-infectie ernstiger verlopen. Dat is bijvoorbeeld het geval als er sprake is van een hiv-infectie of als iemand medicijnen gebruikt tegen afstotingsverschijnselen. er zijn wel middelen die de klachten verminderen en het aantal aanvallen beperken.

Als de wondjes zijn genezen, zijn de klachten voorbij er kan ook nog sprake zijn van:
 jeuk
 pijn in de besmette lichaamsdelen
 opgezette, pijnlijke lymfeklieren
 overgevoeligheid van de liesstreek
 een branderige, schrijnende pijn bij het plassen
 soms afscheiding uit de vagina
 koorts, hoofdpijn en spierpijn (tijdens een eerste aanval)
Wie eenmaal herpes heeft, raakt het nooit meer kwijt, herpes gelitais is niet te genezen. Om aan te tonen dat iemand herpes heeft, bekijkt de arts de blaasjes. Eventueel maakt hij/ zij een uitstrijkje van het vocht uit de blaasjes. Tijdens de aanvallen is het beter geen seks te hebben.

Gonorroe
Gonorroe (druiper) is een soa die vaak voorkomt. Gonorroe word veroorzaakt door een bacterie.
Een man die gonorroe heeft markt het pas na enkele dagen /weken na het onveilige seksuele contact.
Hij kan last hebben van een waterige of groengele afscheiding uit de urine buis en het plassen kan pijn doen
Vrouwen merken daar in tegen vaak niets, soms is er iets meer afscheiding ( die kan stinken) dan normaal en ook bij het plassen kan het pijn doen.
De infectie kan grote gevolgen hebben (ook als je niets van de gonorroe merkt) bijv. kan gonorroe opstijgen via de baarmoeder naar de eileiders. Er ontstaat dan een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Dit heet P.I.D. (Pelvic Inflammatory Disease: ontsteking in het bekkengebied). Een eileiderontsteking kan gepaard gaan met koorts en pijn in de onderbuik. Door een snelle en goede behandeling (antibiotica en bedrust) kan een eileiderontsteking volledig genezen. Een eileiderontsteking die niet (goed) of te laat wordt behandeld, veroorzaakt littekens in de eileiders. Hierdoor kan de eileider verstopt raken. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Gonorroe kan bij een zwangere vrouw ( die besmet is) het virus overdragen aan de baby, doordat de oogjes van de baby in aanraking kunnen komen met de besmetting in de vagina om het risico voor de baby te voorkomen is er alleen een goede behandeling tijdens de zwangerschap nodig. De klachten en gevolgen bij mannen: bij de mannen kunnen ook ontstekingen opstijgen, dit komt minder vaak voor als bij de vrouwen. De bacteriën komen via de zaadleiders in de prostaat of de bijbal, dit kan leiden tot een bijbalontsteking wat heel veel pijn kan geven in de balzak en kan uitstralen tot pijn in de lies. Er is sprake van een gevoel van zwelling In de balzak. De zaadstreng, die naar boven loopt, kan pijnlijk en gezwollen zijn. In een enkel geval kan een ontsteking van de bijbal een ontsteking van de bal veroorzaken. Dit geeft zwelling en pijn. Een ontsteking van de prostaat gaat gepaard met koorts en moeilijk en pijnlijk plassen. Bovendien geeft dit pijn in en rond de geslachtsorganen. De ontstekingen worden behandeld met medicijnen (antibiotica). Soms wordt ondersteunend ondergoed aangeraden, om de pijn te verlichten.
Ook kan gonorroe een infectie veroorzaken in de vagina, penis, of anus, als gevolg van orale seks is er kans op een ontsteking in de keel. Als je er op tijd bij bent is gonorroe eenvoudig te genezen er is nog wel een kans dat je opnieuw besmet wordt, om dat te voorkomen is het verstandig dat partner(s) waar mee je onlangs seks mee hebt gehad zich ook laten controleren/ behandelen om over en weer besmetting te verkomen.
Om vast te stellen of er sprake is van gonorroe, maakt de arts één of meer uitstrijkjes. Om na te gaan of er sprake is van syfilis, doet de arts soms ook een bloedonderzoek. Als er spraken is van de gonorroe besmetting word deze in een keer door middel van injecties of pillen behandeld, na een week is er een nacontrole.
Als na de behandeling de klachten niet zijn verdwenen, kan het zijn dat er tegelijk sprake was van een gonorroe (druiper) en een chlamydia infectie of dat de gonorroe niet gevoelig was voor de gebruikte medicijnen.

Syfilis (lues, harde sjanker)
Syfilis is een soa die een lange tijd niet vaak meer voor kwam, helaas zijn er nu weer wat meer mensen die besmet raken met deze soa. De bacterie die syfilis veroorzaakt nestelt zich in de penis, vagina, anus en soms in de mond. Het zweertje kan ongeveer een centimeter groot worden, voelt hard aan en doet meestal geen pijn. De bacterie kan zich later heel gemakkelijk door het hele lichaam verspreiden via het bloed. Gelukkig is het goed te genezen mits je er op tijd bij bent, de klachten van syfilis zijn echter erger wanneer je met hiv bent geïnfecteerd. Het is van groot belang dat wanneer je syfilis hebt iedereen te waarschuwen waarmee je seksueel contact mee hebt gehad.
Er zijn verschillende stadia, in het eerste stadium kun je 1 of meerdere zweertje(s) op of rond de geslachtsdelen, de anus en in de mond krijgen. Dit gebeurt tussen de twee en twaalf weken nadat je syfilis hebt opgelopen, na twee a drie weken verdwijn(d)(en) de/ het zweertje(s) vanzelf (zonder behandeling).
Het tweede stadium treed een aantal weken/ maanden later op, de syfilis heeft dan de kans gehad om zich over het hele lichaam te verspreiden je zult dan dus al gouw last hebben van vlekjes op de huid en/ of een grieperig gevoel. Ondanks dat je nog steeds besmet bent zullen de klachten weer tijdelijk verdwijnen, tenzij je in het tweede stadia van de syfilis behandeld bent. Anders kom je in het sluimerstadium (de syfilis is nog steeds is het lichaam) de syfilis kan nu erge schaden aan verschillende organen aanleveren.
Even alle klachten op een rijtje:
 Vlekjes op de huid over het hele lichaam, vooral op de handpalmen en voetzolen. Ook deze vlekjes zijn niet altijd duidelijk zichtbaar en verdwijnen vanzelf. De ziekte verdwijnt echter niet.
 Grieperig gevoel: hoofdpijn, keelpijn, moeheid, temperatuurverhoging.
 Haaruitval, waardoor kale plekken op het hoofd ontstaan.
 Oogklachten met oogbolontsteking en gezichtsverlies.
 Een soort wratjes in de buurt van de geslachtsdelen of de anus.
Om syfilis aan te tonen neemt de arts bloed af en maakt eventueel een uitstrijkje van het vocht uit het zweertje. De uitslag is meestal na ongeveer een week bekend. Het kan zijn dat het eerste bloedonderzoek geen afwijkingen aantoont en dat een tweede onderzoek nodig is. Drie maanden na onveilig seksueel contact kan met zekerheid worden aangetoond of er sprake is van infectie.
Bij de eerste zwangerschapscontrole wordt het bloed op syfilis onderzocht. Een syfilisinfectie kan namelijk tijdens de zwangerschap via de placenta worden overgedragen op het ongeboren kind. Als de infectie snel behandeld wordt, kan dat worden voorkomen.
De behandeling bestaat uit enkele penicilline-injecties. Na de laatste injectie worden nog een aantal keren bloedonderzoek gedaan. Deze nacontroles zijn erg belangrijk. Na alle benodigde injecties, is besmetting van anderen niet meer mogelijk en is seksueel contact weer zonder risico. Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Om te voorkomen dat partners elkaar over en weer blijven besmetten.
Partnerwaarschuwing is belangrijk. Als de infectie in het sluimerstadium is en er waren vooraf geen duidelijke klachten, is het in ieder geval van belang dat de eventuele vaste partner en kinderen worden onderzocht.Candida-infectie
Candida is op zich een onschuldig gist. Veel mensen dragen het bij zich zonder het te merken.
Candida-infectie wordt vaak 'schimmel-infectie' genoemd.
Candida-infectie ontstaat meestal als bijvoorbeeld de weerstand vermindert, zoals bij stress, suikerziekte of gebruik van bepaalde antibiotica en medicijnen. Candida-infectie ontstaat normaal gesproken niet door seksueel contact. Uiteraard kan je het wel via seksueel contact doorgeven aan de gene met wie je seks hebt. Vaak geeft een candida-infectie haast geen klachten. Mannen hebben meestal helemaal geen klachten. Vrouwen, kunnen bij candida meer afscheiding dan normaal hebben. Deze afscheiding kan eruit zien als een dikke, korrelige kwark. Rond de schede kan het rood worden en er ontstaat vaak heftige jeuk. Bij de man kan de eikel van de penis er rood en schilferig uitzien. Het kan ook erg jeuken.
Om een candida-infectie aan te tonen, maakt de arts dan een uitstrijkje. Hij/ zij onderzoekt dat meestal direct onder de microscoop.
Een candida-infectie is goed te behandelen. Bij sommige gevallen is de infectie hardnekkig en dan komt het steeds weer terug. Een behandeling is alleen nodig als er klachten zijn. Meestal wordt er een crème voorgeschreven voor in de vagina of op de penis. Vrouwen kunnen ook vaginaal tabletten gebruiken. Soms worden capsules om in te nemen voorgeschreven.
Zeep kan het ook sterk beïnvloeden. Er kan dan gemakkelijker overgroei van candida ontstaan. Daarom is het beter de vagina alleen met water te wassen. Om een infectie te voorkomen of een beginnende infectie te voorkomen, kun je Lactacyd gebruiken. Dit middel is te koop bij de drogist.
Behandeling van de partner is alleen gebruikelijk als die ook klachten heeft.
Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo krijgt het lichaam de gelegenheid om te herstellen.

Trichomonas-infectie
Een trichomonas-infectie is geen ernstige soa. Je kunt een lange tijd een infectie hebben zonder enkele (duidelijke) klachten, vrouwen hebben vaker klachten dan mannen.
Als gevolg van trichomonas kunnen vrouwen last krijgen van een ontstoken vagina, de afscheiding is overvloedig en melkachtig, schuimt en ruikt soms onaangenaam ( arme vrouwen). De binnen kant van de vagina en de schaamlippen kunnen gezwollen, rood en pijnlijk zijn wat een pijnlijk gevoel kan geven bij het plassen. De klachten kunnen erg verschillen per moment, op het ene moment zijn ze mild en op het andere moment kan de pijn (klacht) opeens toenemen als gevolg van menstruatie.
Mannan merken helemaal niets of heel weinig van de infectie. Wat nog wel eens voorkomt is dat de man bij het opstaan een beetje afscheiding heeft, verder kunnen de eikel en de huid rond het plasgaatje geïrriteerd zijn en ook kan bij de man het plassen een branderig gevoel geven. Om een trichomonas-infectie aan te tonen maakt de arts een uitstrijkje van de plaatsen die geïnfecteerd kunnen zijn. Om na te gaan of er wellicht ook syfilis is opgelopen, doet de arts soms ook een bloedonderzoek.
De behandeling bestaat uit een eenmalige dosis tabletten. Het is belangrijk de aanwijzingen van de arts goed op te volgen. Op de dag van behandeling mag geen alcohol worden gebruikt. De vaste partner(s) moet(en) ook onderzocht en, indien nodig, behandeld worden. Ook als ze geen klachten hebben. Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo wordt over en weer besmetting door partner(s) voorkomen.

Genitale wratten (condylomata acuminata)
Per jaar worden er ongeveer 22.000 mensen besten met genitale wratten dat is dus heel veel, de wratten komen voor op/ in/ rond de geslagtsdelen of de anus( bilspeed). Het kan elkele weken tot soms zelfs meer dan een jaar duren voordat de eerste wratjes ontstaan die vaak later nog groter worden en zich uitbreiden. Ze doen geen pijn maar soms kunnen ze wel jeuken. Sommigen wratten worden niet (laat) opgemerkt omdat ze inwendig zitten ( dit is niet altijd het geval). Genitale wratten zijn dan wel onschuldig maar ze kunnen ook heel hardnekkig zijnen ze kunnen zich snel uitbreiden. Genitale wratten is een virus die niet altijd door seksueel contact word over gedragen, je kunt de wratten bijvoorbeeld ook krijgen door gebruik te maken van een handdoek/washanddoekje die gebruikt is door iemand die besmet is.
De wratten kunnen vanzelf verdwijnen, toch is behandeling aan te raden. Het virus blijft in je lichaam aanwezig daardoor is het mogelijk dat de wratten na de behandeling weer terugkeren. Hoe eerder de behandeling plaats vind hoe kleiner de kans is dat de wratjes terugkomen. Bij vrouwen zitten de wratten op of rond de schaamlippen, in of rond de anus, in de vagina en/of op de baarmoedermond bij mannen op en rond de penis of in en rond de anus.
Bij vrouwen kunnen de klachten erger worden tijdens de menstruatie of de zwangerschap.
Je kunt genitale wratten hebben zonder dat je dat weet, omdat je de wratten soms moeilijk zelf kunt ontdekken. Bij vrouwen kunnen de wratten inwendig zitten en daardoor onopgemerkt blijven. De arts zal de wratten goed bekijken en eventueel uitstrijkjes maken om na te gaan of er ook sprake is van andere soa. Om na te gaan of er wellicht ook syfilis is opgelopen doet de arts soms ook een bloedonderzoek.
Behandeling van genitale wratten is intensief. De arts kan de wratten aanstippen met een vloeistof. Dit kan pijn doen. Na ongeveer drie uur moet deze vloeistof afgewassen worden. De behandeling wordt wekelijks herhaald totdat de wratten zijn verdwenen. Dit kan weken en soms zelfs maanden duren. In sommige gevallen is de vloeistof ook zelf aan te brengen.
Soms worden de wratten bevroren, weggeschroeid of chirurgisch weggesneden. Dat gebeurt vaak onder verdoving. De wratten kunnen terugkeren.
Bij zwangerschap zijn sommige behandelingen gevaarlijk voor het ongeboren kind, dus wacht de arts met behandelen. Na de zwangerschap worden wratten vaak een stuk minder of verdwijnen vanzelf. Zo niet, dan volgt alsnog een behandeling. Het virus is besmettelijk. Vooral als de wratten inwendig zitten kan het virus gemakkelijk ongemerkt worden doorgegeven. Bovendien kan het virus zich ook eenvoudig verspreiden, omdat er een lange periode ligt tussen infectie met het virus en het ontstaan van de wratten. De vaste partner is vaak ook geïnfecteerd en kan zich dus het beste ook laten onderzoeken en zonodig behandelen om over en weer besmetting te voorkomen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.