Sneeuwpanters

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 7 | 525 woorden
  • 24 maart 2010
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
26 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Sneeuwpanters
Biologie Werkstuk

De inleiding
1. Stappenplan
2. Voorwoord
3. Onderzoeksvragen
4. Nawoord
5. Bronvermelding

1. Stappenplan
Ik heb er volgens mij goed aan gewerkt, ik heb eerst een paar dingen op internet gedaan en daarna de hele tijd uit een boek getypt en eigenlijk was het niet zo veel moeite om een paar dingen op te zoeken.

2. Voorwoord
Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik sneeuwpanters leuke dieren vind.

3.1. Leefgebied
De sneeuwpanter komt voor in China, Rusland, Mongolië, Nepal, Bhutan en Afghanistan. De wereldpopulatie wordt geschat op 4000 exemplaren, en daarmee is het een ernstig bedreigde diersoort. De sneeuwpanter verblijft het liefst boven de boomgrens. In de winter daalt hij af naar de dalbodems om de barre weersomstandigheden te ontvluchten en ook om zijn prooi te volgen die eveneens naar lager gelegen gebieden trekt.

3.2.Eten
De sneeuwpanter voedt zich opportunistisch met dieren die zijn weg kruisen. In de hogere gebieden zijn dat bijvoorbeeld geiten, steenbokken en muskusherten. Lager in het bergland vangt hij herten en wilde zwijnen. De sneeuwpanter vangt weinig grote prooidieren, maar als hij dat toch doet, deinst hij niet terug voor een prooi van drie maal zijn eigen afmeting. Deze grote prooien dienen dan als voedsel voor meerdere dagen. Grote prooien vangt hij soms vanuit een hinderlaag, maar meestal besluipt en bespringt hij ze en vanaf een afstand van 15 meter.

3.3. Uiterlijk
De vacht van de sneeuwpanter is lichtgrijs en neigt soms iets naar geel. Hij heeft zwarte vlekken op zijn kop, hals en het onderste gedeelte van zijn poten. De vacht is dik en zijdezacht en de ronde kop is relatief klein. De sneeuwpanter meet van kop tot en met de romp tussen de 1 en 1,30 meter. Zijn staart is 0,80 tot 1 meter en de schofthoogte is circa 60 centimeter. Zijn gewicht ligt tussen de 25 en 75 kilo.
De sneeuwpanter kan men van andere panters onderscheiden doordat hij kleiner is en doordat zijn staart eigenlijk langer is. Deze staart helpt hem om zijn evenwicht te bewaren bij de sprongen die hij maakt over de vaak diepe kloven in het bergachtige gebied waarin hij woont. Hij gebruikt hem ook om zijn neus en bek te beschermen als het erg koud is. Zijn grote harige poten functioneren als sneeuwschoenen, zoals die van de lynx.

3.4.Voortplanting
De paringstijd valt aan het begin van het jaar. Anders dan andere grote katachtige brult de sneeuwpanter niet, maar beschikt hij over een groot arsenaal van kreten. De sneeuwpanter kan in een worp tot vijf welpen krijgen, maar meestal zijn het er twee of drie. Deze welpen worden na een draagtijd van 90 tot 100 dagen geboren in een rotsholte. Bij de geboorte wegen de welpen 450 tot 550 gram en zijn ze ongeveer 40 centimeter lang. De vacht is wolliger en donkerder dan die van de volwassen dieren, met minder duidelijke vlekken. Na drie maanden gaan de welpen hun moeder volgen en leren ze te jagen. De eerste winter blijven ze nog bij hun moeder, maar na twee jaar zijn ze volledig zelfstandig.

4. Nawoord
Het ging heel goed met de dingen opzoeken en ik heb er heel goed aan gewerkt
Het was helemaal niet moeilijk met opzoeken. Het was gewoon makkelijk.

5. Bronvermelding
Ik heb alles van internet gehaald. De informatie komt van de site Wikipedia en alle afbeeldingen komen van de site Google afbeeldingen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.