Sneeuwpanters

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo | 853 woorden
  • 24 mei 2001
  • 399 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 399 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!
Inhoud

1. Voorwoord.
2. Waar leeft de Sneeuwpanter.
3. Voedsel.
4. Sneeuwpanters in de dierentuin.
5. Voortplanting.
6. Bonthandel.
7. Hoeveel Sneeuwpanters zijn er in bep. landen?
8. Bronnen.
9. Nawoord.


1. Voorwoord

Hoe oud worden ze, waar leven ze, hoeveel jongen krijgen ze en nog veel meer kun je hier in dit werkstuk van De Sneeuwpanter lezen. Ik heb hier heel veel tijd in gestoken en hoop dat je het leuk vind.


2.
Waar leeft de Sneeuwpanter

De Sneeuwpanter leeft tussen de Szechuan-keten in China en loopt dan via de Himalaya naar de Pamir in het westen om tenslotte met een grote boog door het 10 Sjanggebergte ((Tot aan de hemel rijkend)) in de Altaï in het noorden in het noorden eindigt.
Hij leeft op een hoogte van 2000m tot 6000m hoogte, dit is ook de reden dat dit dier pas heel laat ontdekt werd. In 1890 wel te verstaan.

Een andere reden is dat het op deze hoogte nogal onbegaanbaar is.
Je moet een goede bergbeklimmer zijn wil je een kans hebben om een Sneeuwpanter te zien en dan komt er ook nog bij dat ze heel erg schuw zijn. Dus dat je ooit een Sneeuwpanter in het wild zult zien is erg klein.

Sommige mensen zeggen dat ze het dier ook in de omgeving van de rivier de Amoer, de Kaukassus, Klein Azië en Perzië is gezien maar dit is zeer waarschijnlijk een misverstand, waarschijnlijk is dit een langharige variëteit van de gewone Sneeuwpanter.

In 1930 is in het oosten een ondersoort van de Sneeuwpanter aangetroffen. De Sekkhim sneeuwpanter, de grondkleur van dit dier is donkergrijs en van de gewone panter is dit lichtgrijs tot een beetje gelig, verder heeft de schedel een paar afwijkingen in vergelijking mat die van de gewone Sneeuwpanter en verschillen de aftekenigen iets anders.3. Voedsel

Een Sneeuwpanter eet normaal gesproken Steenbokken, wilde schapen waaronder de Argali en de zeer grote Pamir-schapen die de grootte hebben van Edelhert en verder nog Hoenderachtigen en verschillende soorten knaagdieren zoals Marmotten, hazen en muizen. In de zomer geeft het de voorkeur om overdag te jagen en in de avond of nacht omdat hij anders in de weg word gezeten door mensen, tegen de tijd dat het kouder word gaan de prooidieren van de Sneeuwpanter naar lager gelegen gebieden en vertrekt de Sneeuwpanter ook naar die gebieden maar op die hoogtes wonen ook mensen, men zal de Sneeuwpanter dus niet gauw overdag tegenkomen maar hij laat wel weten dat hij er is door ‘s nachts of en toe een schaap of kleine pony als prooidier te kiezen omdat deze nogal makkelijk te vangen zijn omdat ze meestal in een
omheining of vast staan en geen goede schuilplaatsen hebben.
Een Sneeuwpanter bespringt zijn prooi het liefst van boven en hij kan zowel op open vlaktes jagen als in de bergen want hij is snel kan goed klimmen en kan sprongen van wel 15 meter maken.


4. Sneeuwpanters in de dierentuin

Sneeuwpanters worden in een dierentuin gem. 20 jaar.
Ze zijn erg speels maar dat is voornamelijk tegen de avond als de meeste bezoekers vertrokken zijn. Je kunt Sneeuwpanters zien in Artis en het Ouwehands dierenpark. In Artis in ieder geval krijgen ze 2 keer per week eieren met melk en kip te eten, dit houdt hun conditie op peil zeggen ze, verder krijgen ze
varkensvlees en dergelijke.


5. Voortplanting

Een Sneeuwpanter krijgt 2 tot 4 jongen per nest.
De welp van een Sneeuwpanter is anders dan welpen van andere katachtingen erg mollig vanwege de dikke vacht. Het grootbrengen van de welpen in de dierentuinen ging dan ook erg moeilijk omdat de verzorgers dachten dat het jong het goed had omdat hij zo dik lijkt terwijl de moeder het eigenlijk verwaarloosd.
De laatste tijd halen ze het jong als het geboren is gelijk bij de moeder vandaan om het vervolgens door een hond of met een fles op te voeden. Het is slechts een paar keer gelukt de welp door de moeder zelf op laten voeden. Het welpje doet na ± 10 dagen zijn ogen open en na ± 3 weken gaan ze een beetje meeeten met hun moeder. De draagtijd is 98 tot 103 dagen en het vrouwtje is 2 keer per jaar bronzig zo rond het eind van de winter.
Een volwassen vrouwtje weegt tussen de 35 en 40 kg.
Een volwassen mannetje weegt tussen de 45 en 55 kg.


6. De bonthandel

Omdat de Sneeuwpanter zo’n mooie vacht heeft is de bonthandel altijd al een groot gevaar voor hem geweest. ± Een eeuw geleden werden in Darjeeling en Shanghai ongeveer 2000 pelzen per jaar verhandeld, tegenwoordig is de handel in pelzen verboden.


7. Hoeveel Sneeuwpanters zijn er in bepaalde landen


Land Grootte van het gebied Hoeveelheid

Afghanistan 50.000 100-200
Bhutan 15.000 100-200
China 1.100.000 2.000-2.500
India 75.000 200-600
Kazakstan 50.000 180-200
Kyrgyzstan 105.000 800-1.400
Mongolië 90.000 500-1.000
Nepal 30.000 350-500
Pakistan 80.000 100-200
Rusland 130.000 50-150
Tajikistan 100.000 120-300
Uzbekistan 10.000 10-50

TOTAAL 1.835.000 4.510-7.350


8. Bronnen


-Artis boekje 7e jaargang No1 mei/juni
-Informatiekaarten op school


9. Nawoord

Ik hoop dat je veel van dit dier geleerd hebt en dat het interessant was, ik dacht eerst dat er haast geen informatie was over dit dier maar daar heb ik me goed in vergist, op internet is er genoeg te vinden, maar goed, ikzelf heb er zelf ook heel wat van geleerd en het was nog interessant ook.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

in
dit werkstuk staat dat er nog heel veel sneeuwpanters overzijn. Maar ik heb op heel veel site 's gekeken en daar stond dat er maar 4000 over zijn

14 jaar geleden

D.

D.

Hé mag ik je werkstuk gebruiken voor op mijn homepage?? Ik verdien er nix mee en die dit als een hobby dus please mail me back

adres; www.scooby-doo.nl/wereldsedieren

20 jaar geleden

K.

K.

bedankt!!!!!!!

ps; ik heb het niet overgeschreven hoor
alleen info uitgehaalt

20 jaar geleden

C.

C.

haha nice

4 jaar geleden

T.

T.

heel goed!

13 jaar geleden

M.

M.

je hebt heel veel informatie over de sneeuwpanter

9 jaar geleden

A.

A.

ik zit in groep 8 en doe ook een werkstuk over het sneeuwluipaard ik ben heel blij met deze informatie thnx

7 jaar geleden

J.

J.

Hi ik zit in gr 6 en ik hou mijn werkstuk ook over sneeuwluipaard dus tnx voor de info maar ik heb wel nog veel info voor hoofdstuk 2 (verzorging) en wat voor hoofdstuk 5 (weetjes)

5 jaar geleden

H.

H.

echt heel cool en stoer

5 jaar geleden

F.

F.

bedankt ik hoe van de sneeuwluipaard en vind het een mooi dier. Ik dacht ook dat er niet zoveel info was maar ik heb echt heel veel info hier vandaan gehaald echt bedankt. thnx

4 jaar geleden

A.

A.

ik vind dit perfect wan als je af en toe eens een spreekbeurt moet maken gewoon je onderwerp in typen en klaar wel even aanpassen naar jou dat de juf niets in de gaten heeft

4 jaar geleden