Shuttle run-test
Waar gaat het om?
Je begrijpt dat als je je meer inspant, je lichaam meer tijd nodig heeft om zich te herstellen. Het zal in dat geval langer duren voordat je hartslag weer op het rustniveau terug is. Kortom, het begrip ‘conditie’ hangt samen met de activiteit die je uitvoert. Het is daarom beter je conditie te bepalen door het regelmatig uitvoeren van steeds dezelfde oefening of test tijdens de training van een bepaalde tak van sport. Door het vergelijken van de resultaten kun je beoordelen hoe het met de conditie staat.
Informatie shuttle run-test
20 meter shuttle run-test. De ’20 meter shuttle runt-test’ wordvaak gebruikt bij volleybaltraining. Misschien heb je bij het vak Lichamelijke Opvoeding deze test ook wel eens uitgevoerd, want ook in de gymzaal kan deze test gemakkelijk worden gedaan. De test bestaat uit heen en weer rennen tussen twee lijnen op 20 meter afstand van elkaar. Telkens als er een geluidssignaal gaat, moet de deelnemer bij de volgende lijn zijn aangekomen. De hardloopsnelheid wordt elke minuut verhoogd doordat de piepjes elkaar steeds sneller opvolgen. De loopsnelheid aan het begin van de test is 8 km/uur en elke minuut neemt de hartsloopsnelheid met 0.5 km/uur toe. Tijdens de test wordt telkens na 1 minuut de hartslag bepaald; wanneer de deelnemer het tempo niet meer kan bijhouden is de test afgelopen.
Aan de slag
a) Hoeveel bedraagt de hardloopsnelheid in de test na 10 minuten?
Het begint met 8 km/uur. Elke minuut komt er 0.5 bij. Dus de hardloopsnelheid na 10 minuten: 13 km/uur.
b) Wat versta je onder de hartslagfrequentie?
Het aantal hartslagen per minuut.
c) Zal de hartslagfrequentie tijdens deze test alsmaar blijven toenemen?
Ja, omdat de inspanning steeds meer toeneemt, word je hartslag-frequentie ook steeds hoger. Maar als het te hoog word kun je het niet meer volhouden en stop je uit je zelf.
d) Welke eenheid is gebruikt bij het meten van de hartslag?
Hartslag per minuut.
e) Welke eenheid hoort bij de Y-as te staan? En welke grootheid en eenheid bij de X-as?
Y-as: hartslag per minuut. X-as: tijd in minuten
f) Hoe hoog zal de hartslag van de spelers zijn bij aanvang van de test?
Rond de 70, maar dit ligt ook aan de leeftijd, kinderen hebben een hogere bloeddruk dan volwassenen.
g) Kun je uit de grafieken opmaken wie van beide spelers op 30 augustus 1997 de beste conditie heeft?
Speler B, want zijn hartslag is het laagst
H) Wanneer je van beide spelers de metingen bekijkt van de test op 29 juli 1997 en op 30 augustus 1997 valt op dat de grafiek van 390 augustus onder de grafiek van 29 juli lig. Geef hier een logische uitleg.
Ze hebben allebei een betere conditie gekregen. Dit kun je zien aan dat de hartslag lager is onder het rennen.
REACTIES
1 seconde geleden