De Roodkopgier
Dit is het begin van mijn werkstuk over de roodkop- (of ook wel kalkoen) gier. Ik heb dit dier gekozen omdat dit het eerste dier was dat ik leuk vond en waar veel informatie over te vinden was.
Nou waarom vind ik dit dier nou leuk? Ik had een aantal interessante dingen over gieren gelezen in het boek: BUITENGEWOON BIJZONDERE BEESTEN (je vindt het ook bij de bronvermelding). Om me voor te bereiden op dit werkstuk heb ik de naslagwerken over vogels van Naturalis (zie bronvermelding) doorgesnuffeld en een gedeelte daarvan op een notitieblok gezet. Ik heb schedels van andere gieren bekeken en ik wandelde door Naturalis op zoek naar informatie (onder andere).
Nou, ik hoop dat je dit een goed begin vond want dan ben ik op de helft.
Veel leesplezier!
ALS EEN ROODKOPGIER IN DE SPIEGEL KIJKT…
In dit hoofdstuk zie je wat een roodkopgier ziet als hij in een spiegel kijkt…
Waar kijkt hij/zij naar Wat ziet hij/zij
Lengte 65-80 cm
Gewicht -
Spanwijdte + 1,8 m
Kleur van de veren Bij de jongen zijn de veren donker-
bruin, en op hun kop en in het gezicht zijn ze donkergrijs. Bij de volwassenen is de kop rood en de veren zijn zwart en grijs.
Vleugels Als een roodkopgier vliegt staan de vleugels een beetje omhoog, als een ondiepe V.
Kop De kop is rood, en achter in de nek zitten huid plooien.
Snavel De snavel is zwakker dan die van andere roofvogels, want de roodkopgier hoeft er geen prooien mee te doden of open te snijden. De snavel van een kaapse- en een witkopgier kan je vergelijken met een snijtang, zij kunnen er dus mee snijden.
Klauwen De roodkopgier heeft een stuk minder scherpe klauwen dan andere gieren, want vangen en doden hoeft hij niet, hij eet bijna alleen maar wat al dood is.
Ogen De roodkopgier heeft heel erg goede ogen, hoewel hij meestal het eten ruikt. De ogen van een roodkopgier zijn amberkleurig.
Oren De roodkopgier heeft een tamelijk groot trommelvlies.
Neus De roodkopgier heeft een heel erg scherp reukvermogen hij vindt zijn voedsel ook door het te ruiken.
Tong De tong van een roodkopgier is kort en dik.
Bouw vergeleken met andere roofvogels Roodkopgieren hebben een knobbeltje in hun neusgaten, een andere vorm van het borstbeen, ze hebben extra staartwervels om de staart te ondersteunen, de benige uitstulping boven de ogen hebben ze niet en het spier- en zenuwstelsel van de kaken komt behoorlijk overeen met dat van een uil.
Zo, ik hoop dat je nu een beetje een beeld hebt van hoe de roodkopgier eruit ziet, en als je dat niet hebt, dan zijn er plaatjes genoeg.
Van boom naar boom
Dit hoofdstuk gaat over het leefgebied van de roodkopgier. Er valt niet zo heel erg veel over te zeggen maar ik zal mijn best doen.
De roodkopgier behoort tot de roofvogels van de Nieuwe Wereld (Amerika) er zijn ook roofvogels die behoren tot de vogels van de Oude Wereld, die wonen vooral in Europa.
De roodkopgier woont in Amerika, in de gematigde- en tropische zones. Hij komt voor in zuid-, centraal-Amerika en in de Verenigde Staten, ook een klein beetje in het zuiden van Canada.
De roodkopgier heeft een variërende leefomgeving, hij leeft onder andere in bossen, grasland, bouwland en de woestijn. Hij rust graag uit in een dode boom maar nog het liefst op een heuvel.
Dit was alles wat ik er over kon vertellen en ik hoop dat je toch een indruk hebt gekregen van zijn leefomgeving.
Dagboek van een roodkopgier
Dit is een verzonnen dagboek van een roodkopgier, ik hoop dat het een indruk geeft van wat een gier allemaal doet in z’n leven.
0 jaar: Hè hè, eindelijk uit dat benauwde ei, ik was dat lichtgroene behangetje echt helemaal zat, eindelijk frisse lucht!
6 maanden: Mama heeft ons alsmaar gevoerd, maar nu moeten we het zelf gaan doen, we kunnen nu vliegen en moeten zelf ons eten zoeken. We zijn er, net als de volwassenen het grootste gedeelte van de dag mee bezig. Mama heeft ons ook geleerd dat je ’s ochtends op een heuvel moet gaan zitten en lekker met je vleugels uitgestrekt zonnebaden en wachten tot de aarde genoeg is opgewarmd voor voldoende thermiek of zoiets. Thermiek betekent dat er warme lucht opstijgt naar boven, daar kan je dan zo heerlijk op zweven en dan hoef je niet echt te vliegen, kortom: de ochtend verloopt lekker relaxt!
7 maanden: Wat heerlijk is het toch om goede ogen en een goede neus te hebben, zo heb ik nooit honger!
8 maanden: Heb ik al verteld hoe leuk het is dat je altijd in een groep leeft?
We gaan altijd met z’n allen in een dooie boom of op een heuvel zitten als we moe zijn. Ik zat een keertje met mijn vrienden op een tak van een hele grote boom, toen we die tak hoorden kraken, er kwam nog iemand bij zitten en de tak boog nu wel heel gevaarlijk door. Toen kwam er nog iemand bij zitten en de tak brak af, zomaar, met ons erop! Gelukkig kan ik goed vliegen, al zeg ik het zelf!
9 maanden: We trekken niet zo vaak, eigenlijk alleen als het echt moet, gelukkig gaan er af en toe op een plek veel dieren tegelijk dood, ik snap nog steeds niet hoe dat kan. Maar als we eens weg gaan, dan is er weer een nieuw gebied om te verkennen, altijd leuk!
10 maanden: Het broedseizoen is aangebroken, we worden in paren opgedeeld.
1 jaar: Ik heb 2 eieren gelegd, en er zijn twee prachtkinderen uit gekomen, ze leren snel!
Zo, tot hier mocht je het lezen, de rest blijft TOP SECRET!!!
De menukaart
In dit hoofdstuk kan je lezen wat een roodkopgier zoal eet.
De roodkopgier eet voornamelijk aas, dat houdt in dat hij alleen eet van beesten die al dood zijn, andere roofvogels eten alleen levende prooien.
Het menu van een roodkopgier bestaat vooral uit: dode vogels, vis en zo beetje alle andere (niet giftige en een beetje grote) dode dieren.
Toch doden ze ook wel: pasgeboren biggetjes, jonge reigers en ibissen in kolonies.
Er zijn ook speciale gierenrestaurants:
In 1973 was er een man die zich ernstig zorgen maakte over de gieren, John Ledger, heette hij. Hij was directeur van de Stichting voor Bedreigde Diersoorten in Zuid-Afrika. In 1948 waren een stel onderzoekers de Magalies-bergen (best dichtbij Johannesburg) in gegaan, ze hadden daar bij alle gierkuikens die ze konden vinden identificatieringetjes om gedaan. (De kuikens spuugden op de bergbeklimmers om zich te verdedigen) Uit dat onderzoek bleek dat er ongeveer 12.000 gieren in dat gebied waren. De wetenschappers vermoedden dat het er vroeger veel meer waren.
Het gebied was in gebruik genomen door boeren, waardoor er te weinig (lekkere) dode dieren waren om op te peuzelen. Toen gingen de moedergieren hun kroost allemaal rotzooi (zoals die metalen dingetjes waarmee je blikjes mee opentrekt) te eten geven.
Daar konden die arme kuikens natuurlijk niet tegen dus er stierven heel veel babygiertjes, ongeveer de helft. Toen werd er een stuk land omheind en op dat stuk land werden allemaal karkassen neergelegd, de botten werden gebroken zodat het smakelijke beenmerg er makkelijk uit kon. De gieren vielen aan en peuzelden heerlijk een paar dode dieren op.
Nu zijn er ongeveer 100 gieren restaurants.
Dit is de menukaart van een gier in Afrika:
Menukaart van Gierenrestaurant: De Olijke Olifant
1. Extra grote Jumbo Olifant
2. 3 Renpaarden
3. 3 Stieren
4. Om de mond te spoelen en als toetje 2 scholen vis
Dit is de menukaart van een (roodkop) gier in Amerika:
Menukaart van Gierenrestaurant: De Blije Bizon
1. 4 bizons
2. 3 mustangs
3. 3 paarden
4. 4 koeien
5. 100 vogels (allemaal verschillend)
6. als toetje zijn er nog 2 scholen vis, elke dag anders
Weet je trouwens waarom gieren kaal zijn? Omdat ze tafelmanieren hebben waar je van moet braken. Gieren hebben de nare eigenschap om met hun kop in de karkassen te gaan wroeten, en dan er ook echt in, zodat je hun kop niet meer ziet. Als ze veren op hun kop zouden hebben, zouden die door het bloed aan elkaar gaan plakken.
O ja, roodkopgieren worden voor zover ik weet door niemand gegeten. Ik denk dat ze als ze dood zijn (van ouderdom) wel door hun soortgenoten worden opgegeten.
In een gierenrestaurant worden de botten van doden dieren gebroken zodat de gieren het beenmerg er goed uit kunnen halen, daar zijn ze namelijk dol op.
Van groen ei tot rode kop
Dit hoofdstuk gaat over de voortplanting van de roodkopgier, ik heb er al iets over verteld in: Dagboek van een roodkopgier.
Roodkopgieren zijn vogels dus ze leggen eieren.
Roodkopgieren leven in groepen, maar in het broedseizoen delen ze zich op in paren. Door ieder paar wordt er in een boom of op een klif of rots een constructie van takken gebouwd, dat is het nest. Er worden 1 of 2 lichtgroene eieren gelegd. De broedtijd is: 32-42 dagen, de kuikens blijven 10-25 weken bij hun moeder in het nest (preciezer kon ik het niet vinden).
Dit is alles wat ik over de voortplanting van roodkopgieren kan zeggen.
Indeling
De roodkopgier is natuurlijk ook ergens ingedeeld, helaas is het niet helemaal duidelijk waar precies. Dit is wat je er toch van kunt opschrijven.
Indeling volgens het Biologieboek Latijnse naam Nederlandse naam
Rijk Animalia Dieren
- Chordata Chordadieren
Afdeling Crananiata Gewervelden
- Gnathostomata Kaakdragers
Klasse Aves Vogels
- Ornithurae -
- Neograthae -
Orde Falconiformes Roofvogels
Familie Cathartidae Gieren van de Nieuwe Wereld (Amerika), condors.
Geslacht Cathartes -
Soort Er zijn 7 soorten, een daarvan is de Aura. Er zijn 7 soorten, een daarvan is de roodkop- of kalkoengier.
Niet iedereen is het er mee eens dat de roodkopgier bij de roofvogels hoort dus hier iets daarover plus de engelse- en de wetenschappelijke naam:
Wat is het Naam
Engelse naam Turkey vulture
Wetenschappelijke naam Cathartes aura
Behoort tot de Vogels: Ooievaarachtigen
Komt voor in De gematigde- en Tropische zones van Amerika.
Al het beenmerg moet uit ieder botje
Ik heb weinig bijzonderheden te melden, maar wat ik weet zal ik opschrijven.
1. Soms gaat de liefde voor aasgieren wel heel erg ver, in 1987 pleegde Mickey Lindbergh (aasgier-liefhebber) zelfmoord in een aasgieren –restaurant. Toen stond er dus wel iets anders op de menukaart dan olifanten, Mickey voerde de gieren met zijn eigen lijk!!!
2. Roodkopgieren breken wel eens takken van dode bomen af, gewoon door er met lekker veel roodkopgieren op te gaan zitten.
Bronvermelding
1. Naturalis (museum) en website: www.naturalis.nl naturalis Pagina: weet ik niet precies.
2. BUITENGEWOON BIJZONDERE BEESTEN ; Jaar: 1946
Terry Deary
ISBN: 90-206-0505-4
Bladzijden:146,147,148,149,150
3. Vogels van de wereld ; Jaar: 1994
Colin Harrisson en Alan Greensmith
ISBN: 90-246-0031-6
Bladzijde: 86
4. Geillustreerde Encyclopedie van de Vogels ; Jaar: 1991
Redactie: Dr. Christopher M.Perrins
ISBN: 90 5112 2047
Bladzijde: 88
5. Roofvogels ; Jaar: 1991
Dr. Ian Newton
ISBN: 90 5112 182 2
Bladzijden: 14,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,31,32,
33.
6. Vogelgedrag ; Jaar: 1985
Robert Burton
ISBN: 90 274 7836 8
Bladzijden: 33,34,35,48,49,108,109,110,111.
7. Eagles, hawks and Falcons of the world ; Jaar: 1968
Leslie Brown, Dean Amador, Volume 1
ISBN: 0 600 431 24 x
Bladzijden: 175,176,177
8. Roofvogels ; Jaar: 1993
Leonard Lee Rue III
ISBN: 90 611 3633 4
Bladzijde: 7
9. Website: http://www1.nhl.nl/~ribot/ned/caau.htm
J. ten Kate en E. Braaksma
Pagina: 1,2.
10. Website: www.dierentuin.net
Makers: Weet ik niet
Pagina: 1
11. Wilde vogels uit de gehele wereld ; Jaar: 1980
Les Line en Franklin Russel
ISBN: 90 6113 041 7
Bladzijde: ?
12. Nieuwe Sppectrum Encyclopedie van de Gewervelde Dieren ; Jaar: 1984
Redactie: Dr. Philip Whitfield
ISBN: 90 274 9009 0
Bladzijde: ?
13. Het Leven der dieren deel VII Vogels I ; Jaar: 1969
Grzimek
Bij uitgeverij: Het Spectrum
Bladzijde: ?
14. Elseviers Vogel Atlas ; Jaar: 1975
Vertaling en bewerking: Jaap Taapken en Henk J. Lichtenbeld
ISBN: 90 1001 340 5
Bladzijden: ?
3. De gieren van de Oude Wereld en de Gieren van de Nieuwe Wereld hebben zich afzonderlijk van elkaar, bijna precies hetzelfde ontwikkeld. Daarom behoren ze niet tot dezelfde familie maar lijken ze zoveel op elkaar dat je dat wel zou denken.
4. Uit het ontleden, opensnijden van een Amerikaanse gier (en) en een DNA-onderzoek werd bekent dat een roodkopgier aan de ooievaars verwant is en niet aan de roofvogels.
Tot slot
Tot slot heb ik nog even te melden dat ik het hartstikke leuk vond om aan dit werkstuk te werken, ik heb er heel veel van opgestoken en ik hoop de lezers van dit werkstuk ook.
Einde
REACTIES
1 seconde geleden