Ringstaartmaki’s:
De hoofdstukken zijn:
1. Inleiding.
2. Even voorstellen.
3. Vaderland van de ringstaartmaki’s.
4. Voedsel.
5. Familie.
6. Wist je dat…
7. Rondleiding Emmen: maki – gebouw.
8. Samenvatting.
9. Slot.
10. Bronvermelding.
1. Inleiding.
Ik zag de ringstaartmaki’s op het eiland tijdens de rondleiding, en dacht: daar kan ik wel eens een werkstuk van maken, want ze zijn grappig, bijv. als ze gaan zonnebaden, en lijken erg lief.
Ik wist al dat ik mijn werkstuk over een soort aap zou doen, maar welke wist ik nog niet.
2. Even voorstellen.
De ringstaartmaki’s zijn halfapen. Tijdens de ontwikkeling dat andere apen – de ‘echte’ apen – steeds meer hersenen kregen, bleven de ringstaartmaki’s op hun voorouders lijken; halfapen. Halfapen zijn te herkennen aan een spitse neus met snorharen, aan een natte neus en aan kleine hersenen. Maar ze hebben ook kenmerken van de apen die wel veranderen zoals hun handen en voeten, die handig zijn bij het klimmen en de platte nagels.
De ringstaartmaki’s zijn vooral te herkennen aan de zwart – witte staart. De ringstaartmaki’s gebruiken deze staart niet alleen om in balans te blijven tijdens het klimmen maar ook als een ‘vlaggetje’ in het wild, om aan te geven waar ze langs moeten en aan te geven waar een ringstaartmaki’s zich bevindt.
De wetenschappelijke naam van de ringstaartmaki’s is ‘Lemur catta’.
Een ringstaartmaki’s weegt 3 tot 3,5 kg.
3. Vaderland van de ringstaartmaki’s.
Net als de meeste halfapen woont de ringstaartmaki op het eiland Madagaskar. De ringstaartmaki’s hebben geen last van concurrentie omdat:
- De ‘echte’ apen dit eiland nog nooit hebben bereikt.
- De andere halfapen op Madagaskar alleen ’s nachts actief zijn.
De ringstaartmaki’s hebben 1 vijand die nog op Madagaskar leeft: de fossa. De andere vijanden zijn: roofvogels en slangen. De ringstaartmaki’s leven in bomen en op de grond. Maar de mensen zorgen ervoor dat de halfapen op Madagaskar onprettig leven doordat de regenwouden en de natuurgebieden worden vernietigd voor hout.
4. Voedsel.
De ringstaartmaki’s zijn bijna vegetariërs; ze eten vruchten, bladeren, bloemen, boomschors en kruiden. Wat ze net geen vegetariërs maakt is dat ze soms insecten eten.
5. Familie.
In tegenstelling tot andere apen en dieren, zijn de vrouwen de baas. De vrouwen zijn de baas over een groep van 5 à 30 ringstaartmaki’s.
De moeders, dochters, tantes en nichten blijven altijd bij elkaar. Daarentegen gaan de mannetjes om het jaar naar een andere groep. De mannetjes zijn niet echt belangrijk, alleen goed voor het paren. De vrouwen verdedigen dus ook het territorium.
Net als vogels, die allemaal paren rond mei, hebben de ringstaartmaki’s ook zoiets. Maar dan zijn de ringstaartmaki – vrouwtjes rond augustus en september vruchtbaar. Dat komt doordat het dan in Madagaskar lente is. In deze periode hebben de mannetjes het drukst en zijn ze erg belangrijk.
Net als andere dieren probeert het mannetje indruk te maken op een vrouwtje dat dan leidt tot paren. De mannetjes proberen indruk te maken door een gevecht met een andere ringstaartmaki - mannetje te winnen.
Nadat het geboorteseizoen voorbij is, is het tijd voor de geboorte. Na een draagtijd van ongeveer 4 maanden wordt meestal een tweeling geboren.
De eerste weken draagt de moeder haar jongen dwars over haar buik. De ringstaartmaki – baby’s klimmen ook wel eens op hun moeders rug.
Na enkele dagen mogen de jongen ook al met hun tante spelen, die het erg leuk vindt om op de baby’s op te passen.
De ringstaartmaki’s zijn al snel groot: na 2 jaar kunnen ze zelf al kinderen krijgen.
6. Wist je dat…
… ringstaartmaki’s overal geurklieren hebben?
Ze geven aan overal een geurtje met hun geurklieren op hun achterwerk en met hun geurklieren op hun polsen. Dit doen ze om aan andere halfapen te laten zien dat het hun territorium is.
… ringstaartmaki’s heel raar vechten?
Ze vechten namelijk met hun staart. Als een gevecht begint, wrijven de ringstaartmaki – mannetjes eerst langs hun geurklieren, om vervolgens hun tegenstander met een ‘geurende staart’ te slaan.
… ringstaartmaki’s graag zonnebaden?
Ze doen dit niet om bruin te worden, maar door de zon gaan hun geurklieren beter werken.
7. Rondleiding Emmen: maki – gebouw.
In het maki – gebouw verblijven de ringstaartmaki’s, colobusapen en pelikanen. Ze slapen natuurlijk niet bij elkaar. Het gebouw is helemaal aangepast aan de levenswijze van de bewoners:
Ringstaartmaki’s willen graag veel zon zien, dus zijn er overal ramen geplaatst.
Colobusapen leven in de bomen, dus moest er genoeg te klimmen zijn. Daarom is het gebouw ook zo hoog.
Het gebouw is ook hoog zodat de pelikanen een vluchtje kunnen nemen.
Het gebouw is met de verschillende eilanden van de ringstaartmaki’s van de colobusapen in verbinding met buizen van gaas zodat de apen heen en weer kunnen lopen. In de buizen van gaas zijn pijpen aangelegd zodat de apen gemakkelijk hierover kunnen lopen.
8. Samenvatting.
De ringstaartmaki’s zijn halfapen en hun wetenschappelijke naam is: ‘Lemur catta’. Ze wegen 3 tot 3,5 kg. Ze leven op het eiland Madagaskar en eten: vruchten, bladeren, bloemen, kruiden en soms insecten.
De ringstaartmaki – vrouwtjes zijn de baas over een groep van 5 à 30 ringstaartmaki’s. De mannetjes verhuizen ieder jaar of vaker naar een andere groep.
Geboorteseizoen is augustus – september, omdat het dan in Madagaskar lente is. De draagtijd is ongeveer 4 maanden, en het aantal jongen is meestal een tweeling. De ringstaartmaki’s zijn snel groot, want na 2 jaar kunnen ze zelf al kinderen krijgen.
De ringstaartmaki’s + het gebouw waar ze in leven zijn te bewonderen in het Noorderdierentuin Emmen.
9. Slot.
Ik vind, nadat ik dit werkstuk heb gemaakt, de ringstaartmaki’s erg apart en grappig, want bijv. het vrouwtje is de baas (wat weinig voorkomt in het dierenrijk), het aantal jongen is meestal een tweeling, mannetjes vechten met hun staarten etc.
Ik vond het leuk om de ringstaartmaki’s te bestuderen en ik vond het leuk om hierover een werkstuk te maken.
10. Bronvermelding.
Gebruikte site voor informatie (en plaatjes):
http://www.nvdzoos.nl/educatie/ringstaartmaki.html
gebruikte sites voor de plaatjes:
http://www.vonmeijenfeldt.nl/html/nl_maki_gebouw.htm
http://www.allaroundtheworld.nl/madagascar_13.html
http://www.allaroundtheworld.nl/madagascar_15.html
http://www.nvdzoos.nl/beestachtig/6lemuren.html
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
Ik heb vroeger toen ik een scholier was een ringstaartmaki gehad. Het zijn leuke dieren. Ik vind de informatie kloppen.
Groetjes Amber
14 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
uhhm zijn die dieren niet verboden om te houden in Nederland
6 jaar geleden