Ringstaart maki

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vmbo/havo | 860 woorden
  • 4 april 2004
  • 118 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
118 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Pagina:

1. Inhoud
2. Inleiding
3. Voeding
4. Sociaal gedrag
5. Vijanden
6. Voortplanting
7. Wist je dat…
8. Slotwoord
9. Bronnen

2.
in Emmen zag ik de ringstaart makies op het eiland zitten en toen vond ik het al hele leuke en grappige beestjes, vooral als ze gaan zonne baden. Omdat ik te weinig informatie over de wasberen had, dacht ik in Emmen al een beetje van: hé deze beestjes zijn ook heel erg leuk om meer over te weten. Daarom maak ik mijn werkstuk over de ringstaart makies.

3.
De Ringstaart makies zijn bijna vegetarisch, ze eten alleen vruchten, bladeren, bloemen, boomschors, kruiden en soms wat kleine insecten uit de grond.

4.
De ringstaart makies leven in groepen van 5 tot 30 makies, in tegenstelling tot andere dieren groepen zijn bij de ringstaart makies de vrouwtjes de baas.
De vrouwtjes (moeder, dochter, tante, oma enz.) blijven altijd bij elkaar in de groep, de mannetjes zoeken ieder jaar een andere groep op. Mannetjes zijn alleen belangrijk voor het paren. De vrouwtjes verdedigen dus ook hun eigen territorium!
De ringstaart maki vrouwtjes zijn alleen vruchtbaar rond augustus en september, dat komt doordat het in Madagaskar (waar de aapjes leven) rond die periode lente is. De mannetjes hebben het in die tijd erg druk, zij zijn dan het belangrijkst. De mannetjes proberen indruk te maken op de vrouwtjes door een gevecht met een ander mannetje te winnen, dat kan leiden tot paren. Na dat de baby ongeveer 4 maanden in de buik van de moeder heeft gezeten wordt er meestal een tweeling geboren. De eerste paar weken draagt de moeder haar baby’s dwars over haar buik, de baby’s klimmen ook wel eens op moeders rug, en na een paar dagen mogen de kleintjes ook al met hun tante spelen, die het erg leuk vindt om op de jongen te passen. De ringstaart makies zijn al heel snel volwassen: na 2 jaar kunnen ze al zelf kinderen krijgen.

5.
De natuurlijke vijanden van de ringstaartmakies zijn roofvogels, slangen en de fossa (de fossa is het grootste roofdier dat op madagaskar leeft en is even groot als een grote kat) verder is natuurlijk ook de mens een vijand van de ringstaartmaki. De ringstaartmaki is een ernstig bedreigde diersoort. (Dat is heel vreemd, omdat de makies veel jongen kunnen krijgen!) Omdat het tropisch regenwoud op Madagaskar met een hoog tempo vernietigd wordt. Zonder het tropische regenwoud kan de ringstaartmaki net als de andere halfapen op Madagaskar niet leven!
Dus: RED HET TROPISCH REGENWOUD OP MADAGASKAR EN DUS OOK ALLE HALF APEN EN ANDERE DIEREN!!
Als de ringstaartmakies een gevecht beginnen of ze moeten zichzelf verdedigen tegen een ander dier, of natuurlijk tegen andere ringstaart mannetjes dan vechten ze niet gewoon met hun poten of zo maar ze vechten met hun staart. Die ze ook gebruiken om tijdens het klimmen in balans te blijven.

6.
De ringstaartmaki vrouwtjes zijn alleen vruchtbaar rond september & augustus. Dat komt omdat het dan op Madagaskar lente is. Ringstaartmakies hebben dus hetzelfde als vogels, die allemaal paren rond mei dan is het bij ons lente. Rond september & augustus hebben de mannetjes het het drukst, en zijn ze erg Belangrijk. Net als zoveel andere dieren probeert het mannetje indruk te maken op het vrouwtje, dat doet hij door een gevecht met een ander ringstaart mannetje te winnen. Na ongeveer vier maanden draagtijd van de moeder wordt meestal een tweeling geboren. De ringstaartmakies zijn al erg snel volwassen: ze kunnen al op hun 2e jaar kinderen krijgen.
De ringstaartmakies kunnen zich dus heel erg snel voortplanten en zullen alleen met uitsterven bedreigt worden door de mensen die hun tropisch regenwoud op Madagaskar kappen!

7.
• Ringstaart makies hun staart niet alleen gebruiken om in balans te blijven tijdens het klimmen, maar ook om hun geur achter te laten om te laten zien wat hun territoria is en om de weg later weer terug te vinden.
• Ringstaart makies ook om hun polzen een geurkliertje hebben.
• De Latijnse naam van de ringstaart makies ‘lemur catta’ is.
• Ringstaartmakies 3 tot 3 ½ kilogram wegen.
• Ringstaart makies heel raar vechten, ze vechten namelijk met hun staart. Als een gevecht begint spuiten ze eerst allemaal van hun geur op hun staart om daarna hun tegenstander met een geurende staart te slaan.
• Ringstaart makies graag zonnebaden, dat doen ze niet om bruin te worden, maar omdat dan hun geurkliertjes beter gaan werken.
• De ringstaart maki op het eiland Madagaskar leeft, en nergens anders (behalve de dierentuinen)!
• De ringstaart makies te herkennen zijn aan hun zwart met witte staart.
• De Engelse naam voor de ringstaartmakies Ring Tailed Lemur is.

8.
Ik vond het heel erg leuk om dit werkstuk te maken omdat ik niet had verwacht dat het zulke interessante beestjes waren, of dat ze in het tropisch regenwoud op Madagaskar leven. En wat volgens mij bijna niemand weet is dat ze met hun staart vechten: dat is toch wel heel erg vreemd maar heel leuk om te horen!

9.
http://www.dierentuin.net/zoogdieren_land/ringstaartmaki.html
http://www.nvdzoos.nl/beestachtig/6lemuren.html
http://www.nvdzoos.nl/educatie/ringstaartmaki.html
http://www.allaroundtheworld.nl/madagascar_15.html
http://www.olmensezoo.be/pages/diereninfo/apen.htm
http://huiswerk.scholieren.com/werkstukken/view.php3?id=11422
• De standaard encyclopedie
• De nieuwe winkler prins encyclopedie

REACTIES

T.

T.

Mooi werkstuk maar ik geef je een tip om voor de volgende keer hoe ziet een ringstaart eruit. Maar dit is heel goed.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.