pijlstaart rog

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1882 woorden
  • 24 mei 2001
  • 159 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
159 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Inleiding De pijlstaartrog is een platte vis. Zijn ogen zitten boven op zijn kop (lijf). Hij heeft ook een lange staart. Met zijn staart kan hij steken, zo'n steek kan dodelijk zijn. Als een Rog steekt breekt de staart van de Rog af. Hij leeft onder water.

Leefgewoonten

Kraakbeenvissen. Een Pijlstaartrog is een bijzondere vis. Als je vis eet moet je uitkijken dat je geen graadjes inslikt. Die graadjes zijn delen van het geraamte van een vis. De graadjes zorgen voor de stevigheid van het lichaam. Een geraamte bestaat uit grote en kleine botten, er zijn ook zachte en harde botten. De zachte botten noemen wij kraakbeen. Als mens heb je ook zachte botten (kraakbeenbotten) Haaien en Roggen zijn kraakbeenvissen. Dat wil zeggen dat hun geraamte alleen uit kraakbeen bestaat. We zeggen dan ook wel Haaien en Roggen behoren tot dezelfde klasse van dieren.

Kieuwen. Een vis heeft kieuwen. Die kieuwen dienen voor de ademhaling. Ook kraakbeenvissen moeten ademhalen alleen is er een verschil dat is: bij gewonen vissen zijn de kieuwen bedekt met een soort deksel. Bij kraakbeenvissen is dat niet bedekt. Een vissenhuid is bedekt met schubben die schubben beschermen de vis. Kraakbeenvissen hebben geen schubben. Een haaienvel kun je als schuurpapier gebruiken zegt men ook wel. De huidtandjes van een rog zijn vaak scherp. Er is een rog die stekel rog heet. Er zijn veel vissen die hebben een soort ballon in zich. Die ballon heet een zwemblaas. De zwemblaas is gevuld met gas, zo'n vis kan door de zwemblaas zweven in het water. Haaien en Roggen hebben geen zwemblaas. De lever van deze vissen is extra groot en die lever zorgt er voor dat die vis ook kan zweven. Een platte vis maar geen plat vis. Een rog is een platte vis en toch geen platvis, daar bedoelen we Schol, Bot en Schar mee. Platte vissen zijn niet allemaal kraakbeenvissen maar gewoon botvissen. Bij gewone vissen zitten de ogen aan de zijkanten, een Rog heeft zijn ogen boven op zijn kop, een Rog leeft op de bodem van de zee. Zo leeft hij goed zicht op zijn prooien en vijanden. Net als bij Haaien zit bij de Roggen de bek aan de onderkant van het lichaam. Van die bek hebben ze ook veel gemak. Want zo kan hij de dieren die op de bodem leven makkelijk te pakken.

Spuitgaten. Een Rog heeft 2 spuitgaten. Die dienen ook voor de ademhaling. De gewonen kieuwen zitten aan de onderkant van het lichaam van de rog. Als je op de bodem van de zee ligt is het niet slim om de gewonen kieuwen te gebruiken. Er kan dan zand in de kieuwen komen. Wanneer een pijlstaartrog of een gewone rog zijn spuitgaten gaat gebruiken om te ademen heeft de rog geen last meer van zand. De spuitgaten zitten net achter de ogen van de Rog. De Rog kun je ook herkennen aan bijgroeiende vinnen, de vinnen kun je moeilijk vinden. Aan de langen staart kun je hem ook herkennen. Met die lange staart lijkt hij minder gevaarlijk.

Camouflage. Een rog is goed aangepast aan de zeebodem. Een rog is ook nog van de boven gekleurd, hij heeft er vlekjes op staan en nog een paar anderen kleuren zo valt de rog nauwelijks op als hij op de zeebodem ligt. Ook de vijand kan hem niet goed zien, hij kan zich zo goed camoufleren (zorgen dat hij niet gezien wordt). De meeste roggen zijn grijs-wit aan de onderkant. Daar hoeven ze geen schutkleuren te hebben.

Pijlstaartroggen. Er zijn natuurlijk verschillende soorten Pijlstaartroggen. Één daarvan komt hier in de kustwateren voor. De Latijnse naam voor pijlstaartrog is Dasyatis pastinaca. De pijlstaartrog is wat dikker en ronder dan andere roggen. De spuitgaten zijn wat groter dan zijn ogen. U hebt kunnen lezen in dit werkstuk dat een rog een paar staartvinnen heeft. Een Pijlstaartrog heeft niet net als alle roggen vinnen op de staart. Want anderen roggen hebben alleen op de staart vinnen. De naam Pijlstaartrog komt van de uitdrukking een staart als een pijl!

Gevaarlijk. De Pijlstaartrog kan steken met zijn staart. Op die staart zit een stekel die is in de vorm van een zwaard. Die stekel is GEVAARLIJK!!!!!!!! Als een Pijlstaartrog word gestoord of aangevallen dan slingert hij met zijn staart, zo komt die stekel ook heftig in beweging. Op die stekel zitten tandjes, over die tandjes zit een wit glanzend laagje. De geleerden denken dat daar het gif verstopt is. Zo'n steek van de Pijlstaartrog kan een gemene wond worden. Als men met blote voeten op een Pijlstaartrog gaat staan moet men de wond laten hechten. De wond kan zo erg worden omdat de stekeltjes die op de grote stekel zitten een soort van zaag vormen. Door die zaagjes wordt de huid opengesneden. Iemand die door een Pijlstaartrog gestoken wordt krijgt heftige pijnen en hartkloppingen. Ook al krijgt iemand een kort steekje van een Pijlstaartrog dan kan men ziek worden. Van sommige Pijlstaartroggen is een steek dodelijk. Er zijn tegenwoordig middelen maar die moeten bijna meteen toegevoegd worden. Nu begrijp je toch wel dat vissers die een Pijlstaartrog aantreffen in hun net, de Pijlstaartrog meteen doden en de staart er afhakken.

Andere Roggen. Een Pijlstaartrog kan 2 meter 50 lang worden en zo'n groot beest kan wel 10 kilo wegen. De meeste Pijlstaartroggen die hier worden gevangen zijn niet langer dan 1 meter. Deze zijn ook gevaarlijk. Er leven ook andere roggen in de kunstwateren, de grootste rog die vissers kunnen vangen is een volwassen Vleet. Zo'n Vleet kan wel 100 kilo wegen. Een vleet leeft meestal diep in de zee. Zeldzaam is de gladde rog, uit zijn naam kun je wel opmaken dat deze rog een gladde huid heeft. Deze rog wordt maar 75 centimeter groot. Algemener is een stekelrog. Algemeen betekend hier dat deze rog meer voorkomt in onze kunstwateren dan andere roggen. Deze rog heeft flink wat stekels ook op zijn staart, deze rog word ook wel gewone rog genoemd. Stekelroggen worden ± 1 meter groot. Ze leven ook niet zo diep als de Vleet, ze schijnen een voorkeur te hebben voor modder. Deze komt zomers nog al eens voor in Nederland.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Andere Roggen. Een Pijlstaartrog kan 2 meter 50 lang worden en zo'n groot beest kan wel 10 kilo wegen. De meeste Pijlstaartroggen die hier worden gevangen zijn niet langer dan 1 meter. Deze zijn ook gevaarlijk. Er leven ook andere roggen in de kunstwateren, de grootste rog die vissers kunnen vangen is een volwassen Vleet. Zo'n Vleet kan wel 100 kilo wegen. Een vleet leeft meestal diep in de zee. Zeldzaam is de gladde rog, uit zijn naam kun je wel opmaken dat deze rog een gladde huid heeft. Deze rog wordt maar 75 centimeter groot. Algemener is een stekelrog. Algemeen betekend hier dat deze rog meer voorkomt in onze kunstwateren dan andere roggen. Deze rog heeft flink wat stekels ook op zijn staart, deze rog word ook wel gewone rog genoemd. Stekelroggen worden ± 1 meter groot. Ze leven ook niet zo diep als de Vleet, ze schijnen een voorkeur te hebben voor modder. Deze komt zomers nog al eens voor in Nederland.

Reuzenrog of Manta. De Vleet is groot maar niest vergeleken met de Manta. De Manta word ook wel reuzenrog genoemd. Die kan zo'n 7 meter groot worden, de naam is dus niet overdreven. Grote manta's hebben een afstandje van 6 meter tussen de vinpunten. Je zal wel denken dat zo'n grote vis een rover is, maar daar vergis je je in. De manta voedt zich met kleine vissen, garnalen of plankton. Plankton is een verzamelnaam voor kleine diertjes en plantjes die in het water zweven. Een Manta leeft vlak onder het wateroppervlak. Maar soms springt hij enkele meters boven het water oppervlak. Je kunt in onze kunstwateren geen Manta's vinden daarvoor moet je naar warme, tropische zeeën gaan.

Dit wil je ook lezen:

Zo'n vreemd ding op het strand. Misschien heb je al wel eens een rogge-ei gevonden op het strand. Zo'n ei ziet er raar uit, eigenlijk moet je zeggen het eierkapsel van een rog, in plaats van rogge-ei. In zo'n eierkapsel zit een ei, uit dat ei groeit een klein rogje dat noemen we een embryo. Na 2 tot 5 dagen komt er een embryo uit het eierkapsel. Die tijd kan zo verschillend zijn omdat een embryo sneller groeit in warm water dan in koud. Als je een eierkapsel vast pakt dan voelt dat hard aan. Dat vormt een soort hoorn, daarom wordt het ook wel hoornkapsel genoemd. Ook een onvolgroeid visje moet ook adem halen, daarom zitten er allemaal sneetjes in het kapsel zo kan er water in en uit stromen. Aan het eierkapsel zit teen soort van slierten, die zitten er niet voor de lol. Nee die haken vast in het zeewier, daardoor blijft het eierkapsel op zijn plek. Het kapsel kan zo'n 7 cm lang worden en zo'n 5 cm breed. Het eierkapsel van de Vleet is nog veel groter die kan zo'n 20 cm lang worden. Van de Pijlstaartrog zou je nooit een eierkapsel vinden want die komen in de moeder uit dat noemen we EIERLEVEND BAREND. Op het strand kun je wel een ander kapsel vinden. Dat zijn kapsels met gerolde draden. Die eierkapsels komen van een familielid van de rog dat is de haai dus ook de hondshaai.

Roofvissen. Roggen zijn Roofvissen. Een Vleet eet ook een aantal platvissen, krabben en spieringen. Ook anderen vissen zoals kabeljauw zijn niet veilig voor een Vleet. De andere roggen eten ongeveer het zelfde maar dan kleiner. De kleine roggen, ook de Pijlstaartrog, eten ook wel schelpdiertjes zoals mosselen. Een rog heeft scherpe tanden zo kan hij de schelp van schelpdieren fijnmalen. Het is niet verstandig om je vinger in de bek van de rog te steken.

Roggevleugels. In Nederland eten wij de roggen: Vleet en de Stekelrog. Maar niet heel de rog, nee, alleen maar de vleugels. Dat zijn de platte zijkanten van de rog. Een rog leeft niet in groepen. Dus zul je niet zo veel roggevleugels zien liggen in de viswinkel. Het vlees van een Pijlstaartrog is niet te eten zegt men. Men zegt ook wel de Pijlstaartrog is geen CONSUMPTIEVIS. Beroepsvissers zijn wel geïnteresseerd in de Pijlstaartrog, het gaat hun niet om het vlees maar om de LEVER. Want in die lever zit pijlrogolie. Die olie kun je innemen als je spierpijn hebt of ziek bent. Want er zit veel vitamine A in.

Overbevissing. Het gaat niet goed met onze roggen hier. Er wordt te veel gevist op roggen. Een rog legt per keer maar 5 tot 7 eieren, en daar komt bij dat hij pas met zijn zesde jaar eieren kan leggen en meestal wordt hij noch gevangen voor zijn zesde jaar en kan dan geen eieren gelegd hebben. Als je het vergelijkt met een vis die duizend eieren per keer kan legen is de rog nog zielig. Als wij roggen willen blijven houden moet er een eind komen aan de OVERBEVISSING. Er zijn veel soorten pijlstaartroggen, wel honderdvijftig soorten. De verschillende pijlstaartroggen koeiensnuit, adelaar en manta leven niet zoals andere roggen op de zeebodem, maar in de open zee. De manta word soms wel zes en een halve meter lang! Het is dan ook de langste rog. Vaak hebben ze een lange staart en steekt de kop iets naar voren. De (ronde) pijlstaartrog en de rivierrog hebben aan het einde van hun staart een stekel die heel erg giftig is. De naam in Nederlands: Pijlstaartrog
De naam in het Latijns : Dasyatis pastinaca

Rog steekt visser. Colijnsplaat is een dorp in Zeeland. Het ligt aan de Oosterschelde er is ook een vissershaven. Op een dag was er iets bijzonders. Er was een ambulance-auto bij een aanlegstijger, de mensen waren en opgewonden aan het praten. Wat was er gebeurd? Nou", een sport visser had een Pijlstaartrog gevangen. De man had de vis vast gepakt dat was heel erg onverstandig. Want de Rog had hem in zijn hand gestoken met zijn giftige staartpunt. De visser moest meteen naar het ziekenhuis gebracht worden. De gevangen Pijlstaartrog was op de kade nog te zien, nou ja wat er nog van over was dan. De staart is er na de steek meteen afgehakt. In sommige kranten kwam dit te staan: de gestoken visser mocht na behandeling weer naar huis en er stond dat een onbehandelde steek van een Pijlstaartrog dodelijk kan zijn.

REACTIES

B.

B.

mooie spreuk beurt had ik veel aan

12 jaar geleden

Y.

Y.

behandel de wond. Het immuunsysteem van het menselijklichaam raakt van slag, wat van invloed kan zijn op het gehele lichaam, ziek en zeer. Schimmelnagels (tenen) of andere aantasting is dan mogelijk te zien. Wat je kunt doen is het eigen immuunsysteem aanscherpen, dit kan door vitamines maar ook door voetreflexmassage en acupunctuur

10 jaar geleden

L.

L.

het was middelmatig

9 jaar geleden

K.

K.

te veel lees werk. En er staat niks over voedsel in. :(

4 jaar geleden

N.

N.

br />


@kaat00000000 tof

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.