Paddestoelen

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 803 woorden
  • 11 februari 2009
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
42 keer beoordeeld

Geschiedenis van de paddestoel:
Er zijn heel veel verschillende paddestoelen. Sommigen zijn eetbaar en anderen giftig. Eigenlijk weten we pas sinds 300 jaar wat meer over de paddestoel.
Voor die tijd dacht men dat paddestoelen bewoond werden door de duivel en dat alleen heksen wisten welke paddestoelen eetbaar zijn en welke giftig! Ook werd en wordt er bij de paddestoel vaak aan kabouters gedacht. In Nederland komen meer dan 4000 soorten paddestoelen voor.

Wat zijn paddestoelen:
Veel mensen denken dat een paddestoel een soort plant is. Maar dat is niet zo, want planten hebben bladeren, stengels en wortels, en kunnen via hun blad zonlicht omzetten in voedsel. Paddestoelen kunnen dit niet. Een paddestoel is een soort schimmel. Er bestaan verschillende soorten schimmels, denk bijvoorbeeld maar aan een stuk beschimmeld fruit of een stuk kaas, of een aardappel waar een witte korst op zit. Paddestoelen leven van bladeren en afgestorven takken. Het gedeelte van een paddestoel dat je boven de grond ziet is het vruchtlichaam. Veel schimmels dragen geen vruchten of hebben zulke kleine vruchtjes dat je ze met het blote oog niet kunt zien.

Bij een paddestoel is dat anders.
Er zijn twee grote groepen paddestoelen in het schimmelrijk. Het verschil zit in de manier waarop de sporen worden gevormd. Je kunt dat niet zomaar aan de paddestoel zelf zien, daar heb je een microscoop voor nodig.
Paddestoelen kun je het hele jaar door vinden. Alleen als het in de zomer langdurig droog is of het in de winter hard vriest, zijn er geen.
Ze groeien niet alleen in bossen, maar ook in de duinen, in weilanden,parken, tuinen, plantsoenen en zelfs in straten, tussen de huizen. Overal op plaatsen waar het vochtig genoeg is.
Vaak komen ze na een regenbui heel snel tevoorschijn: ze schieten dan als paddestoelen de grond uit!

Bouw van een paddestoel:
Een paddestoel heeft een groot aantal, meterslange, dunne draden die onder de grond zitten.
Deze draden noem je de zwamvlok. Je kunt ze een beetje vergelijken met de wortels van een plant De steel en de hoed vormen het vruchtlichaam. Aan de onderzijde van de hoed zitten meestal plaatjes. Door deze plaatjes worden de sporen gemaakt. Sporen zijn kleine deeltjes die zeer licht zijn en dus makkelijk verspreid kunnen worden door bijvoorbeeld de wind. Deze spoeren zijn noodzakelijk voor de voortplanting van de paddestoel Bij een aantal soorten , zoals de berkzwam en de boleten, zijn deze plaatjes afwezig en bevinden zich aan de onderzijde buisjes waaruit de sporen vallen. De bovenkant van de hoed beschermt de sporen tegen regen, zodat ze niet verkleven. Want als ze verkleven kunnen ze minder goed verspreid worden waardoor er minder paddestoelen komen! De steel zorgt ervoor dat de sporen niet meteen op de grond vallen. Een paddestoel bestaat voor 90 procent uit water.

Waar leven paddestoelen van:
Paddenstoelen leven van afbraak van dood of levend materiaal. Dat is bijvoorbeeld een dode of levende boomstam. De meeste soorten paddestoelen verteren dode resten van planten en dieren. Als er geen paddestoelen zouden zijn, zou het afval zich ophopen en zouden er uiteindelijk te weinig voedingsstoffen overblijven. Dit is ook de reden waarom zoveel soorten juist in de herfst te vinden zijn. Want in de herfst vind je veel dood materiaal zoals afgestorven bladeren en planten! Maar sommige paddestoelen groeien op een andere paddestoel, of op een rups of op een gezonde boom! Zo’n boom kan dan zelfs, doordat die paddestoel door de sporen zich uitbreidt, doodgaan!


Dieren bij paddestoelen:
Vaak zitten er pikgaatjes van vogels in paddestoelen . Het lijkt alsof deze vogels van de hoed hebben gegeten, maar dat is niet zo. Deze vogels zijn op zoek geweest naar diertjes. In paddenstoelen leven namelijk veel insecten zoals, kevers, vliegen en muggen. Deze leven niet alleen op paddestoelen, maar vooral in paddenstoelen.
Herten, egels en slakken eten paddestoelen.

Eetbaar of giftig:
Sommige paddestoelen zijn eetbaar en de bekendste is natuurlijk de champignon. Veel andere eetbare paddestoelen zijn smakeloos of hebben een scherpe, vieze smaak.. Sommige paddestoelen zijn heel erg giftig. Je kan er erg ziek van worden, overgeven en diaree van krijgen. Sommige zijn zelfs zo giftig dat je er heel snel dood aan gaat! In Nederland bestaan ongeveer 30 soorten giftige paddestoelen, waarvan 7 dodelijke! Het vreemde is dat sommige dieren van die giftige paddestoelen helemaal niet ziek worden terwijl een mens er aan dood kan gaan!
Er zijn ook paddestoelen die worden gegeten als een soort drugs!Ze worden paddo’s genoemd. Dat is heel gevaarlijk. Je gaat dan hallucineren! Hallucineren is dat je je heel anders gaat voelen, anders gaat denken en je anders gedraagt. Het is ontzettend gevaarlijk omdat je van te voren nooit weet hoe je hier op reageert. Sommige mensen vinden het fijn maar het kan bijvoorbeeld ook gebeuren dat je denkt dat je kan vliegen en dan van een flat afspringt!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.