Paarden slachten met de pin

Beoordeling 3.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 796 woorden
  • 12 februari 2009
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 3.7
17 keer beoordeeld

Levende keuring voor het slachten.
Er komt een dierenarts welke speciaal is aangesteld voor controles betreft de voedsel- en warenwet. Deze controleert de paarden, het paspoort en de chip. Zonder paspoort en chip mag er niet geslacht worden ter consumptie. Schieten, steken en daarna afvoeren naar de Rendac mag dan weer wel.
Wanneer een eigenaar wilt dat het paard wel geslacht wordt ter consumptie zijn er een aantal dierenartsen die oproepbaar zijn en dan alsnog de chip plaatsen.
Na de controle en het slachten komt er dan in het paspoort een stempel met de slachtdatum. Zo weet de eigenaar, zelfs als hij er niet bij is, dat het paard 100% zeker geslacht is en niet verhandeld of doorverkocht is.

De chip.
De chip wordt gelezen door de dierenarts die komt keuren. Vaak is het even zoeken, want de chip blijft niet altijd op zijn plek zitten waar hij gezet is. Schade aan het vlees brengt het niet, omdat de chip eruit gehaald wordt, maar een zwevende chip kan wel schade aanrichten bij een paard wanneer het in de hartstreek terecht komt of op een pees bijvoorbeeld.

Hergebruik van organen.
Het hart en heel soms de tong zijn de enige organen die nog gebruikt worden. Dit om hondenvoer van te maken.
De rest blijft hangen tot de nakeuring is geweest en wordt dan afgevoerd naar de Rendac.

Wanneer word het paard afgekeurd voor slachten voor consumptie.
Als een paard wordt afgekeurd worden de kosten in rekening gebracht, voor het slachten en de afvoer ervan. Dit is ongeveer € 200,00.
Onder toezicht van een dierenarts mag ook thuis worden geslacht. Er is dan de mogelijkheid om het paard thuis te laten slachten ( dit vaak in noodsituaties:gebroken been bv) en dan alsnog te laten vervoeren naar de slachterij ter consumptie. Hiervoor krijg je dan het slachtgeld wat het paard normaal ook op zou leveren. De tijd die er tussen het schieten(op locatie) en het steken (in de slachterij) mag zitten is afhankelijk van een aantal factoren, onder andere de afstand en het weer. Wanneer een paard te lang in de warmte blijft liggen ontstaat er stank en kan het paard zelfs ontploffen door de gassen die vrij komen in combinatie met de warmte. De enige oplossing die daarvoor is, is een klein sneetje bij de tepels of penis, zodat de lucht weg kan uit het lichaam, zonder al te veel bloed verlies.
Ook kun je ervoor kiezen het paard thuis te laten schieten en steken en het dan vervolgens aan te bieden aan de Rendac. Hiervoor betaal je dan rond de €200,00 aan de slachter, omdat hij hier alleen werk aan heeft en er geen vlees aan over houdt. Dit alles is alleen mogelijk met een officiële verklaring van de dierenarts die aanwezig was tijdens het schieten.

Aantal liters bloed.
Nadat het paard gestoken is, komt er zo’n 18 liter bloed vrij.
De lekkerste ‘’onderdelen’’ van het paard.
De paardenhaas is het zachtst en malst. De paardenhaas is een spier die aan de binnenkant van de lendenwervels zorgt voor ondersteuning daarvan. Omdat dat de enige functie is en de spieren dus niet getraind, en daarmee hard en stevig, worden, is dit het malste stukje vlees.

Het verschil van vlees bij verschillende paardenrassen.
Koubloeden zijn over het algemeen industrievlees. Prima voor de worst en gemalen vlees, maar niet voor een biefstuk. Hoe hoger het paard in het bloed zit, des te beter het vlees is.
Koudbloeden zijn grover van structuur, waardoor het vlees taaier en vetter is. In België, en dan met name de streek Wallonië, zijn koudbloeden wel geliefd. Zij verwerken het taaie en vooral vette vlees tot kleine stukjes en bereiden het dan in een soort stoofpotje.

‘’onderdelen’’ die nog gebruikt worden en ‘’onderdelen’’ die naar de rendac gaan.
Het karkas, de schedel en de benen worden gebruikt als lesmateriaal voor opleidingen en studies. Het vlees wat hier vanaf komt, wordt gebruikt als industrievlees.
De staarten worden gebruikt om extensions van te maken en de vacht gaat naar de looier. Uiteindelijk gaan alleen de maag, darmen en longen naar de Rendac.

De tijd die er nodig is om na het schieten en zonder te steken het hart te laten stoppen.
Als er gestoken wordt, blijft het hart kloppen tot het paard is doodgebloed, wel is hij dan al hersendood door de pin.
Wanneer er niet gestoken zou worden, blijft het hart kloppen tot het paard helemaal afgekoeld is, het gaat dan steeds langzamer en langzamer kloppen, tot het op een gegeven moment stopt.

De zichtbaarheid van drijfplekken van sporen en slagen met de zweep in het vlees.
De plekken van sporen en slagen van de zweep kunnen alleen zichtbaar zijn aan de buitenkant, op de huid, dus vrij oppervlakkig.
In het vlees zelf is dit nooit terug te zien.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.