Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Paarden

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1163 woorden
  • 24 maart 2004
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
65 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
DRESSUUR: Voor de basis van het paardrijden is de dressuur het belangrijkst.Je leert goed zitten en je pony onder controlle te houden.Maar de bais dressuur is vooral belangrijk als je je pony gehoorzaam en soepel wilt maken en houden.Het paard wordt door middel van dressuurgehoorzamer,beweegd zich ongedwongen en er onstaat een harmonie tussen paard en ruiter.Zelfs een stug paard kan door middel van dressuur weer soepel worden.Maar alleen als er voldoende tijd en energie ingestoken wordt en als je er geduldig mee omgaat.Een belangrijk onderdeel van de dressuur is je pony aan de teugel laten lopen.Dit is echter niet zo makkelijk.Er moet veel tijd en energie ingestoken worden wil je het echt onder de knie hebben. Wat betekent aan de teugel; 1)Als de achterhand actief is en z'n achterbenen met gebogen en soepele gewrichten ondergebracht worden. 2)Als het paard is evenwicht is en zich soepel beweegt.Wat zichtbaar is aan de aan de gangen en zwaaiende staart van het paard. 3)Als hij werkt met een ontspannen kaak zonder te trekken. 4)Als hij het bit aanneemt met een goede verbinding van de ruitehand. HET HARNACHEMENT; Het stang en trens hoofdstel: Het stang en trens hoofdstel is een zeer precies en sterk onderdeel van het harnachement.Je mag het dan ook niet gebruiken totdat de combinatie Z is.(Z=zware dressuur)
2 BITTEN; Ook veel paarden moet aan de stang wennen als ze overgaan naar de Z1.Het paard krijgt dan 2 bitten in z'n mond. HET TRENSBIT: Over het algemeen beschouwd men het trensbit als het eenvoudingste en zachtste mondstuk.Deze term omvat een hele categorieen bitten.De werking ervan op de mond van het paard varieert van model tot model. HET TRENSBIT EENVOUDIG EN LICHT: De strenge hoekige zware bitten uit de middeleeuwen komen ons nu voor als marteltuigen!Tegenwoordig zoekt men,zowel als voor het paard als voor de ruiter,naar praktische materialen. SPRINGEN: Springen is een belangrijk onderdeel van het leren rijden.Het is altijd wel handig als je kunt springen.Vooral als je een buitenrit gaat maken en een omgevallen boom of sloot blokkeerd de weg. HOE SPRINGT EEN PAARD: Om dit te kunnen begrijpen kun je het nog het beste voorstellen met een grote galopsprong.De galop bestaat uit reeks kleine sprongetjes.Een grote sprong is alles wat je nodig hebt om over een hindernis heen te komen.Dus wanneer je goed kunt galoperen kun je best over een hindernis heen gaan. DE ZIT: Om te springen moet je in de "verlichte" zit gaan zitten.Je blijft dan beter in het zadel zitten en je paard blijft beter in balans.In plaats van rechtop te zitten ga je iets naar voren zitten.(niet staanin de beugels maar leunen op je knieen en dijen.Maak vantevoren je beugels 2 a 3 gaatjes korter en pak je teugels 2 vuisten korter.Begin altijd te oefenen als je pony stil staat.Daarna kun je oefen in draf.Voel je je knieen op en neer gaan,dan zit je goed.Daarna kun je oefenen in galop en kun je over de cavalettie gaan.
DE MOMENTEN VAN EEN SPRONG: 1)Het aan galoperen van de hindernis.De pony brengt z'n hoofd naar beneden om de hoogte en plaats van de hindernis te bepalen. 2)Hierna volgt de afzet.het paard brengt zijn hoofd omhoog en ook de voorbenen.De afzet vindt ongeveer even ver voor de hindernis plaats als de hindernis hoog is. 3)Tijdens het zweefmoment trekt de pony zijn benen in,doet zijn hoofd naar beneden en maakt zijn rug rond. 4)Voor het neerkomen gebruikt de pony een been tegelijk en gaat het hoofd weer omhoog. 5)De manier waarop de pony door galoppeert is vooral belangrijk als je meerdere hindernissen achter elkaar moet nemen. VEILIGHEID(BANDAGES): Bandages worden gebruikt voor de veiligheid.Ze beschermen de benen van het paard.Bandages worden gebruikt onder het rijden. ELASTISCHE, FLEESE EN NYLON BANDAGES: Je hebt 3 soorten bandages.ELASTRISCHE:Deze zijn niet zo fijn als je ze te strak doet stremmen ze het bloed. FLEESE: Deze zijn heel fijn. Ze stremmen het bloed niet en voelen heel zacht aan. NYLON: Deze zijn ook wel fijn. Ze stremmen het bloed ook niet maar zijn niet zo zacht als de fleese bandages. GELPADS EN BONTONDERLEGGER: Gelpads en bontonderleggers worden gebruikt om onder het zadel en op het sjabrak te leggen.Een gelpad of bontonderlegger kan voor sommige paarden beter voor de rug zijn. DEKENS: Zodra men een paard van zijn vrijheid beroofd,verminderd dus zijn aanpassingsvermogen:er moet dus voor hem gezorgd worden(winterdeken,zomerdeken, uitrijdeken, zweetdeken enz)Er bestaan evenveel manieren om 't paard te bedekken,als er redenen zijn om hem te beschermen. DE DEKENS DECORATIEF OF NUTTIG: Sommige dekens zijn vooral mooi en elegant,de andere zijn juist warm en sterk.Voor alles moet een deken aangepast zijn aan de behoeften van 't paard en aan zijn bouw.
UITRIJDEKEN OF WARMRIJDEN IN DE KOU: Als je gaat uitrijden of warmstappen kun je een uitrijdeken opleggen die de lenderen en het kruis beschermen.Als je paard geschoren is en je legd geen uitrijdeken op dan kan dit gevaarlijk zijn.Je paard kan dan kruisslag krijgen en dat kan dodelijk zijn. IN DE REGEN BUITEN STAAN: Als je paard buiten staat met regenweer,kun je hem het beste een regendeken opleggen.Zo vat je pony geen kou als het regent en als het waait. WINTERDEKEN: Als een paard eenmaal geschoren is,kan hij prima werken,maar hij zal het op stal koud krijgen.Daarom beschermd men hem met een warme deken die men direct na het scheren tot het eind van het seizoen als de rui begint op legt.Dat houdt in dat het paard een aantel maanden bijna permanent draagt. Het is dan ook belangrijk dat deze van goed belang is en goed bij zijn bouw past. ZWEETDEKEN: Na een training kan een paard enorm zweten.Men beschermd hem dan met een zweetdeken.Die van badstof, fleese of wol is gemaakt.Zodoende koelt hij niet af en wordt hij toch droog.Als het heel koud is kun je deze ook onder de gewone deken leggen voor extra warmte. DE RAMBO DEKEN: De Rambo deken is een van de duurste dekens.Ze zijn dan wel heel dik en meestel waterdicht.De Rambo is in vele uitvoeringen te krijgen zoals de rhino en de Turnout serie. DE HORSEWARE TURNOUT SERIE: Met de Horseware Turnout serie Geef je je paard de mogelijkheid in elk weertype buiten te zetten.Door het unieke aquatranscoating wordt regen van de buitenzijde niet naar binnen gelaten.Maar transpiratie wel naar buiten gelaten.
BEENBESCHERMING(KOGELBESCHERMING): Kogelbeschermers zijn bedoelt om de kogels van het paard te beschermen. PEESBESCHERMERS: Deze beschermen de pezen aan de voorbenen. Ook de kogels worden daarmee beschermd. SPRINGSCHOENEN: Deze beschermen de kroonranden en de hoeven tijdens het springen. Ook veel dressuur amazones gebruiken springenschoenen voor de zijgangen van het paard. Zo kunnen zij niks overhouden als het paard zijn benen raakt.

REACTIES

L.

L.

Hallo ik ben louisa en ik rij al een ti.jdje paard en heb zelf een paard en in dit werkstuk staat onderin bij peesbescherming dat dit ook de kogels beschermd maar dat is niet zo want als het paard dan zijgangen maakt of zichzelf van achter aantikt dan beschermen de peesbeschermers niet de kogels. groet louisa

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.