olifanten

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1499 woorden
  • 11 mei 2002
  • 297 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
297 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Inleiding: Ik heb voor olifanten nummer 1 gekozen, omdat ik dacht dat ik daar de meeste informatie over kon vinden en omdat ik thuis ook nog wat informatie had liggen. Olifanten vind ik erg aparte dieren, omdat ik geen enkel ander dier ken dat zo'n lange neus heeft. En met zijn grote slagtanden en oren is de olifant 1 van de indrukwekkendste dieren op aarde. Om die grote oren, grote slagtanden en lange slurf valt de olifant heel erg goed op. Maar niet alleen daarom, want de olifant is natuurlijk in het geheel ook erg groot en zwaar. De naam olifant is afgeleid van het Hebreeuwse woord elaph, dat betekent ivoor. Ivoor is het materiaal waar de slagtanden van de olifant van zijn gemaakt. Wij kennen nu nog 2 verschillende olifantsoorten, namelijk de Afrikaanse en de Indische olifant. De Indische olifant wordt ook wel de Aziatische olifant genoemd. De Indische olifant kun je in de vrije natuur in de tropische regenwouden van India en in het verre oosten tegenkomen. Maar de Indische olifant kun je ook in de Dierentuinen vinden. De Afrikaanse word niet in dierentuinen gehouden, omdat hij niet goed af te richten is. Deze 2 olifanten die wij nu nog kennen zijn de restanten van de ooit 352 soorten. En dat zijn er heel wat. Tegenwoordig vechten de Afrikaanse en Indische olifant voor zijn leven, omdat hun slagtanden erg veel geld opleveren worden ze door stropers vermoord. Daardoor zijn er nog ongeveer 750.000 Afrikaanse en 30.000 Indische olifanten op aarde.

De olifant. Olifanten zijn de grootste dieren op aarde. Het mannetje, een stier weegt ongeveer 6000 kilo. Stieren zijn groter dan de wijfjes, de koeien. Olifanten zoeken minimaal 16 uur per dag voedsel. Ze eten dagelijks dan ook zo'n 170 kilo voedsel en ze drinken ±160 liter water. Olifanten horen en zien slecht, maar ze kunnen erg goed ruiken. Het zijn ook goede zwemmers.. Olifanten leven in families. Ze leven in het wild in graslanden en bossen. De groep wordt meestal begeleid door het sterkste wijfje. De wijfjes blijven heel hun leven in de groep. De mannetjes doen dat niet, die verlaten de groep al als ze 12 tot 16 jaar oud zijn. Dan leven ze in groepen die alleen maar uit mannetjes bestaan. Soms sluiten volwassen stieren zich bij de groep aan die uit wijfjes bestaat. Een grote groep olifanten wordt een kudde genoemd. Het is een echt kuddedier en leeft samen met 6 tot 200 soortgenoten. De olifanten kunnen goed met elkaar overweg en zorgen goed voor elkaar. Maar ze drinken liever niet samen met andere dieren. Olifanten verdedigen ook hun territorium zoals de hond en kat dat ook doen. Nou ja, de olifanten doen dat wel op een andere manier. Ze steken hun oren zijwaarts en laten snuivende en trompetterende geluiden horen om de vijand weg te jagen. Een echte aanval begint zonder waarschuwing. Ze houden hun slurf naar een kant en ze duwen hun slagtanden naar voren. Olifanten gebruiken de slagtanden ook om te helpen met eten en te zoeken naar zout in de grond. De slagtanden groeien hun hele leven door. Een olifant gebruikt de ene slagtand meer dan de andere, net als mensen, die zijn ook links of rechtshandig. Om eten beter te kunnen kauwen heeft de olifant grote tanden met scherpe randen. Hij heeft maar 4 van die grote tanden in zijn bek, maar in heel zijn leven krijgt hij er 24 in totaal. Ze wisselen ongeveer 5 keer. Het wisselen gaat niet zoals bij de mensen, dat de hele tand er in een keer uitgaat. Bij de olifanten brokkelt er ongeveer 1/3 deel van de tand af. Na ±3 keer is dan dus de hele tand eruit. Dan is er weer ruimte voor een nieuwe tand. Een enkele keer gebeurt het dat de tand er wel in 1 keer uitgaat, maar dan heeft de olifant waarschijnlijk kiespijn gehad. Als de laatste 4 afslijten kan hij niet meer kauwen en gaat hij dus dood. De tand is in het begin nog erg ruw en als hij glad wordt moet hij eruit, want dan kan hij niet meer goed malen.

De verschillen tussen de Indische en de Afrikaanse olifant. De enorme Afrikaanse olifant is het grootste levende landzoogdier. Naast de Afrikaanse steppeolifant is er nog een iets kleiner ras: de Afrikaanse bos olifant. De Indische olifant is ook groot maar niet zo groot als de Afrikaanse bos olifant. Afrikaanse stieren worden ongeveer 3,2 meter hoog en wegen ±5,25 ton. Indische stieren zijn ongeveer 2,70 meter hoog en wegen ±4,5 ton. De Afrikaanse en de Indische olifant leven totaal ergens anders. De Afrikaanse rassen bewonen de wouden en steppen van West-, Centraal- en Zuid-Afrika en de Aziatische soort is te vinden in de tropische regenwouden van India en in het verre oosten. De belangrijkste verschillen tussen beide soorten zijn: de Afrikaanse olifant is groter en zwaarder dan de Indische en ook de oren en slagtanden zijn groter. Verder is de huid van de Afrikaanse meer gerimpeld. De Afrikaanse olifant eet vooral veel planten en de Indische graast. De Afrikaanse heeft een bolle rug en hij heeft aan het uiteinde van zijn slurf 2 'vingers' en de Indische heeft een aflopende rug en maar 1 vinger aan het uiteinde van zijn slurf. Bij de Afrikaanse olifant is het hoogste punt van zijn lijf de rug en bij de Indische olifant de kop.

De verklaring van de verschillen in lichaamsbouw. Omdat de 2 verschillende soorten olifanten op 2 totaal verschillende plekken wonen zie je verschillen in lichaamsbouw. De Afrikaanse olifant leeft op hete en open gebieden en de Indische juist in bossen. Als je in bossen leeft zou het niet erg handig zijn als je zo groot was als de Afrikaanse olifant, vandaar dat de Indische ook wat kleiner is. De olifant zou namelijk als die zo groot was tegen alle takken oplopen (een olifant kan niet met zijn zware kop omlaag, daarom heeft hij een slurf). De olifant gebruikt zijn flaporen als een paar waaiers. Daarmee kan hij zich afkoelen als het heet is. De oren zitten vol met bloedvaten waardoor lichaamswarmte kan ontsnappen. Afrikaanse olifanten die op de hete, open savannen leven, hebben daarom dus de grootste oren. De gerimpelde huid vangt water op en houdt het vast. Vandaar dat de Afrikaanse olifant ook een meer gerimpelde huid heeft dan de Indische. Dat helpt het dier om af te koelen. Vanaf hun tweede jaar beginnen de slagtanden van de olifanten te groeien. En zoals ik al eerder heb gezegd groeien de slagtanden hun hele leven lang door. Dus als de olifant heel lang al leeft heeft hij ook hele lange slagtanden. Maar olifanten kunnen niet lang leven als ze niet sterk zijn, dus de olifanten die het sterkste zijn, leven het langst en hebben ook de langste slagtanden. In dierentuinen worden mannetjes en vrouwtjes apart gezet om verschillende redenen. De dierentuin hoeft natuurlijk niet allemaal jongen en houden zo de paringen tegen. Ook als er al een jong is kan het gevaarlijk zijn om de vader erbij in te zetten, want de vader kan jaloers worden van de vele aandacht die aan het jong gegeven wordt. Zo heeft papa olifant in NoorderDierenpark te Emmen een keer zijn jong in de geul om hen heen gegooid. Dat was toen ze nog niet gescheiden neergezet waren. De groep zal als ze erbij in stonden ook moeilijker te houden zijn voor de verzorgers. Het mannetje zal de leidersrol op zich nemen en hij zal wat heftiger reageren op de verzorgers. Er is ook een keer een verzorger door 2 olifanten dood gedrukt. Gewoon doordat het mannetje bij de vrouwtjes in stond. De groep wordt onhandelbaar. Trouwens voor de mannetjes en vrouwtjes is het niet erg, want als ze in de natuur geleefd zouden hebben zouden ze ook gescheiden gaan leven. Het is voor hen ook al een natuurlijke gewoonte.

Conclusie. Ik vond het wel leuk om op internet te gaan surfen voor informatie. Ik ben veel dingen over de olifant te weten gekomen die ik nog niet wist. De olifant is echt een heel apart dier. De olifant is zo anders dan andere dieren. Zijn slurf, oren en lengte is iets dat je niet vaak ziet bij andere dieren. Eigenlijk helemaal niet. Dat maakt het dier zo bijzonder, veel dingen die een olifant wel heeft, kan je bij geen een ander dier terug vinden. Bijna al de informatie die ik in dit werkstuk heb gegeven, wist ik nog niet voor ik hem ging maken. Alleen was informatie vinden wel een probleem, want alle boeken in de bibliotheek waren al uitgeleend en dus moest ik het met eigen informatie en met informatie vanaf internet maken. Goh, ik wist niet dat er zoveel sites over olifanten bestonden zeg! Ik wou ook nog informatie over olifanten van de site van het NoorderDierenpark halen en dat is me 1 keer gelukt maar daarna lukte het niet meer. Normaal vind ik werkstukken maken niet echt leuk, maar dit werkstuk vond ik best wel leuk om te maken omdat ik het een leuk en interessant onderwerp vind. Ik hoop dat u dat ook vond en dat u met plezier dit werkstuk heeft doorgekeken.

REACTIES

A.

A.

Ik vind dat hier geen belangrijke informatie in zit, ik moet wat hebben over het milieu, de kenmerken en rijken, en hier schiet ik niks meet op!!!!!!!!!!

20 jaar geleden

A.

A.

dit was echt het slecht werkstuk dat ik ooit heb gezien

20 jaar geleden

O.

O.

je bent echt flauw dit werkstuk is heel goed hoor

5 jaar geleden

N.

N.

ik vind dit egt een bruute werkstuk maar er zijn geen plaatjuhs voor de rest egt bruut thanks voor de info XxX nadien

20 jaar geleden

M.

M.

het is een leuk versag ik hoop dat ik er een goed punt voor krijg

groejes marcel

20 jaar geleden

B.

B.

ik vond het een erg goed werkstuk. Bedankt!

20 jaar geleden

S.

S.

je hebt het goed voor elkaar gekregen,want je hebt dit werkstuk echt goed gedaan,al zeg ik het zelf. dit stukje informatie komt goed van pas want ik doe mijn werkstuk ook over olifanten. bedankt voor de informatie over olifanten. ik vind dit werkstuk van jou wel een: 8,3

20 jaar geleden

N.

N.

ik vind het een leuke werkstuk dat je hebt gemaakt ik hoop dat je hiervoor een goed cijfer voor haalt zelf hou ik ook me werkstuk over olifanten en ik hoop dat ik hier goed kan over leren doeiiii ps:stuur terug!!!

20 jaar geleden

J.

J.

Hey Demi.
Dankje ik heb een 8 voor mijn werkstuk gekregen.

19 jaar geleden

E.

E.

he, ik vond dit een goeie en leuke werkstuk. ik had informatie nodig over olifanten voor mijn spreekbeurt, dus heb ik het internet afgezocht. ik heb jou werkstuk doorgelezen om een beter beeld te krijgen van de olifant. een goeie informatiebron, top, klasse.

groetjes, emran

19 jaar geleden

I.

I.

geweldige spreekbeurt mits!! =P

19 jaar geleden

M.

M.

je hebt hem goed gemaakt hur doei

11 jaar geleden

E.

E.

het is wel leuk alleen ik kon niet echt vinden wat ik zocht!

9 jaar geleden

S.

S.

ik doe zelf een werkstuk over de olifant en er staat niks in over het leefgebied en het territorium. :(

9 jaar geleden

J.

J.

het is een heeeeeeeeeeeeeeeeeeel stom werkstuk ik heb hier niets aan

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.