Olifanten

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • vwo | 1103 woorden
  • 28 februari 2010
  • 52 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
52 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Hoofdstuk 1: Olifanten en hun lichaamsdelen.
§1.1 : Wat zijn olifanten ?

Olifanten (planteneters) zijn zoogdieren, dus warmbloedige dieren met een constante lichaamstemperatuur en ze zijn de grootste landdieren die op dit moment op aarde leven. Ze bereiken meestal een hoogte van 3 meter en wegen meestal tussen 3000 en 5000 kilogram. Olifanten hebben grote hersenen dit is te merken aan hun grote lichaamsbouw. Ze bevinden zich in groepen.

§1.2 : Lichaamsdelen van olifanten.

De slurf
Deze komt voor aan de bovenvoorzijde van de kop van de olifant en hiermee kan het allerlei dingen vastpakken z.a. voedsel. De slurf is een lange neus met een klein bovenlipje en aan het eind hiervan zitten de neusgaten, daardoor kan de olifant ruiken waar er eten te vinden is en water op te zuigen. De slurf is een hulpmiddel die de olifant gebruikt om zichzelf te wassen en ermee te drinken. De olifant zuigt zijn slurf vol met water en spuit dat in zijn bek en/of over zijn lichaam. Met zijn slurf kan hij een trompetterend geluid maken, gebruiken om mee te vechten en insecten te verjagen.

Gebit
Een olifant heeft twee slagtanden, waarmee ze graven, bomen omduwen en vijanden aanvallen. Hoe ouder de olifant hoe groter de slagtanden. Slagtanden zitten alleen aan de bovenkaak. Ze hebben ook kiezen die zowel in de boven- en de onderkaak voorkomen. In totaal hebben ze 24 kiezen(12 boven en 12 onder), deze kiezen hebben ribbels, waarmee ze hun voedsel fijn maken. De slagtanden groeien door en de kiezen verslijten en vallen daarna af. Elke nieuwe kies is groter dan de vorige.

Enkele zintuigen en enkele organen
Hun huid is dik( ongeveer 2 cm ), grijs of bruin, gerimpeld en gevoelig. Hun hart is ongeveer vijf maal groter dan die van een mens en weegt ongeveer 21 kilogram. Olifanten communiceren voornamelijk met elkaar via geluiden, ze maken rommelde geluiden die voor ons te laag zijn om te horen. Opvallend bij de olifant zijn de grote oren die hij gebruikt om zich zelf af te koelen. De darm is ongeveer 35 meter lang. Olifanten hebben krachtige longen, hierdoor kan hij onder water nog gewoon ademen, terwijl zijn slurf boven het water blijft.

Hoofdstuk 2 : Geschiedenis en bedreiging van de olifanten

§2.1 : Geschiedenis
De Romeinen waren de eersten die de olifant gebruikten. De olifant moest vechten in de arena en in oorlogen. De Romeinen ontdekten dat je olifanten goed kunstjes kon leren. Zo ontstond de circusolifant.

§2.2 : Bedreiging
Olifanten zijn bedreigde dieren.vele olifanten sterven af doordat men aan ontbossing doet en doordat men op hun jaagt. Men jaagt op de olifanten speciaal voor de slagtanden, die ivoor bevatten. Men maakt van ivoor sieraden, luxe meubelen etc. Ivoor is een harde witte materiaal die uit tanden van bepaalde diersoorten wordt gehaald.

Hoofdstuk 3 : Soorten olifanten

Afrikaanse olifanten
Kenmerken:
 Wetenschappelijke naam: loxodanta africana
 Leefgebied: savanne of bos
 Schouderhoogte tot 4 meter
 Gewicht tot 7000 kilogram
 Rond voorhoofd geen bult op kop
 Oor erg groot
 Mannetjes en vrouwtjes hebben slagtanden
 Gerimpelde slurf
 Kies ruitjes patroon
 Holle rug
 Bruine huid
 4 nagels

Aziatische olifanten
Kenmerken:
 Wetenschappelijke naam: Elephas maximus
 Leefgebied: bossen
 Schouderhoogte tot 3.35 meter
 Gewicht tot 5400 kilogram
 Voorhoofd heeft 2 bulten
 Kleinere oren dan de afrikaanse olifant
 Sommige mannetjes hebben slagtanden en de vrouwtjes hebben geen slagtanden
 Gladde slurf
 Kies met rechte ribbels
 rechte rug
 Hoe jonger, hoe hariger
 Grijze huid
 5 nagels

Hoofdstuk 4 : Voedsel en drank

Voedsel en drank
Olifanten eten wel tweehonderd kilo per dag. Ze eten graag gras, bananen, palmbladeren en soms schrapen ze de schors van de bomen af. Ze eten af en toe een beetje zoete aarde voor de nodige mineralen. Olifanten besteden ongeveer 18 uur per dag aan hun eten. Ze slapen slechts twee of drie uur rond het middaguur (het heetste deel van de dag), of vlak na middernacht. Ze drinken het liefst 1 keer per dag , maar dan wel een grote hoeveelheid in 1 keer (200 liter).

Hoofdstuk 5 : Paringsproces

Op een leeftijd van ongeveer 10 en 11 jaar kunnen vrouwtjes voor het eerst paren. Een mannetje is ongeveer 12 jaar volwassen.
Vrouwtje dat wil paren, noemen we bronstig.Dit duurt ongeveer twee tot zes dagen.Als een vrouwtjes olifant in deze periode niet paart, wordt ze zo`n zestien weken later weer bronstig. (Bronstige vrouwtjes trekken mannetjes uit de buurt aan om te paren). Zodra ze een mannetje heeft aangetrokken, urineert het vrouwtje meestal, zodat het mannetje kan ruiken of ze bronstig is.Als ze inderdaad bronstig is, reageert het mannetje opgewonden.Vrouwelijke Afrikaanse olifanten lopen dan snel weg, zodat het mannetje haar achtervolgt. Als ze hem wel aardig vindt, zal ze ervoor zorgen dat hij haar inhaalt en zullen ze paren (paren doen vrouwtjes het liefst met een zo sterk mogelijk mannetje). De olifant is drachtig voor ongeveer een periode van 22 maanden. Als het vrouwtje voelt dat ze gaat werpen trekt ze zich zelf terug. Het jong blijft ongeveer
twee jaar melk drinken bij zijn moeder. Gewoonlijk krijgt een vrouwtjes olifant na haar vijftigste geen baby olifanten meer. In goede omstandigheden krijgt het vrouwtje om de 4 jaren een baby olifant, meestal is het 1 baby maar een tweeling is ook mogelijk.

Baby olifanten:
Baby olifanten kunnen ongeveer een na de geboorte al lopen. Ze
staan de eerste dagen een beetje wankelend op hun poten. . Ze wegen na hun geboorte ongeveer 100 kilogram.De moeder blijft gedurende het eerste jaar dicht bij haar jong.Ze voedt de jonge olifant met melk. De moeder blijft gedurende het eerste jaar dicht bij haar jong.Ze voedt de jonge olifant met melk. De baby drinkt de melk niet met zijn slurf maar met zijn bek. De tepels van moeder olifant zitten tussen haar voorpoten.

Hoofdstuk 6 : Leefwijze en levensduur

Begraven:
Olifanten zijn de enige beesten die elkaar begraven. Als een olifant sterft, komen alle leden van de groep om hem heen staan. Ze troosten hem met hun slurf en raken hem aan. Als hij dood is, proberen ze hem vaak weer om te duwen. Soms bedekken olifanten de dode (dode olifant) met bladeren en aarde

Leven in kudde:
Vrouwtjesolifanten leven in een kudde met hun jongen. Het oudste vrouwtje heeft de leiding. De mannetjes leven in hun eentje en komen alleen bij de vrouwtjes om te paren. kuddes ontstaan op een gebied waar veel voedsel is.

Drollen:
Een olifant poept een hele hoop. Tien kilo op een dag is niet ongewoon. Deze drollen zijn heel groot. Ze zijn niet alleen groot, maar ook nog erg belangrijk voor de natuur,want in zo'n drol zitten allerlei onverteerde zaadjes, die kunnen ontkiemen.

Levensduur:
In normale omstandigheden kan een olifant 50 tot 70 jaar oud worden (spijtig genoeg halen tegenwoordig niet veel olifanten die normale leeftijd meer). Na zijn 60ste krijgt een olifant geen nieuwe kiezen meer en dan kan hij veel voedsel niet meer kauwen, hierdoor raakt hij verzwakt en de kans dat hij sterft is groter.

REACTIES

H.

H.

Klopt dit allemaal wat in deze tekst staat?
Want, ik gebruik het namelijk voor een werkstuk.
Ik moet wel zeker weten of alles wat hier in staat wel klopt.

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.