Inhoudsopgave:
Voorwoord: blz.: 2
Hf 1: Afdeling blz.: 3
Hf 2: Kenmerken blz.: 4
Hf 3: Andere soorten blz.: 5
Hf 4: Leefomgeving blz.: 6
Hf 5: Voedsel blz.: 7
Hf 6: Vijanden blz.: 8
Hf 7: Voortplanting blz.: 9
Hf 8: Lichaam blz.: 10
Nawoord: blz.: 11
Literatuurlijst: blz.: 11
Voorwoord:
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik graag meer over olifanten te weten wil komen. En ik vind het mooie en lieve dieren.Ik wil graag te weten komen over olifanten hoe ze leven, de vijanden en wat ze eten.
Hoofdstuk 1: Afdeling
Een olifant is een organismen wat verdeeld word in rijken, daar behoort de olifant bij het rijk de dieren. Als je het weer verder gaat verdelen ga je de afdeling bekijken. Daar behoort de olifant bij de gewervelden. Daarna moet je het verdelen in klasse. Klasse word ook wel een groep genoemd. Hier behoort de olifant bij de zoogdieren. Nu gaan we het in ordennen verdelen daar behoort de olifant bij de slurfdieren. De orde wordt verder ingedeeld in families, hier hoort de olifant bij de Elephantidae. Daarna moet je het geslacht gaan bekijken. Het geslacht is olifant. Daarna heb je nog 1 stap en dat is het soort. Hier behoort de olifant bij de Afrikaanse olifant of Aziatische olifant. Dit zijn 2 verschillende olifanten.Nu weten we tot waar de olifant behoort. Hier staan de stappen op volgorde van hier boven.- organismen- rijk: dieren- afdeling: gewervelden- klasse: zoogdieren- orde: slurfdieren- familie: Elephantidae- geslacht: Olifanten- soort: Afrikaanse olifant of de Aziatische olifant
Hoofdstuk 2: Kenmerken
De olifant behoort tot de afdeling gewervelden. Dit komt doordat het aan de volgende kenmerken voldoet:- Het dier is tweezijdig symmetrisch- Het dier heeft een inwendig skeletMet tweezijdig symmetrisch wordt bedoelt: Als een dier tweezijdig symmetrisch is dan is het op slechts 1 manier in twee ongeveer gelijke helften te verdelen.Met een inwendig skelet wordt bedoeld dat het skelet in het lichaam zit.De olifant behoort tot de klasse (groep) zoogdieren. - Dit komt door dat het ademhaalt met de longen- De huid is bedekt met haren- Het dier is warmbloedig of koudbloedig, een olifant is warmbloedigBij warmbloedige dieren is de lichaamstemperatuur altijd even hoog (constant).Bij koudbloedige dieren is de lichaamstemperatuur gelijk aan de temperatuur van de omgeving.- voortplanting: levendbarend- Milieu: op het landDit zijn de punten waar je oplet bij zoogdieren. Als het aan deze punten voldoet dan behoort het dier tot de zoogdieren.
Hoofdstuk 3: Andere soorten
Andere dieren die ook bij gewervelden horen kun je ook in groepen verdelen. Er zijn veel dieren die ook bij gewervelden horen dus daarom noem ik er maar een paar. Ze moeten wel aan deze kenmerken voldoen:- Het dier is tweezijdig symmetrisch- Het dier heeft een inwendig skeletEen voorbeeld van een gewervelden is een hond, walvis, wolf, zeehond en een kat. Olifanten behoren tot de zoogdieren maar je heb ook dieren die niet bij zoogdieren horen maar bij:- vissen- amfibieën- reptielen- vogelsDeze dieren hebben andere kenmerken. En behoren ook tot andere groepen. Ik noem nu een paar dieren die bij zo’n groep horen:Vissen: forel, enzovoort.Amfibieën: pad, kikker, salamander enzovoort.Reptielen: hagedis, krokodil, ringslang, schildpad enzovoort.Vogels: fuut, merel, uil, zwaluw enzovoort.Dit waren de groepen met een paar voorbeelden.
Hoofdstuk 4: Leefomgeving
Olifanten leven in verschillende gebieden en leven op het land. De Afrikaanse olifant leeft voornamelijk op de droge open vlaktes en boomrijke savannes van Afrika, ze komen ook in moerassen voor, onder water gelopen gebieden en hooggelegen veenmoerassen. De Aziatische olifant leeft in dichte tropische bossen.In Afrika komen olifanten voor in schroeiende woestijnen en in de buurt van koude bergtoppen van wel 4.572 meter hoog. Het lijkt alsof ze overal kunnen overleven waar voedsel en water is.Nog niet zo lang geleden zwierven Afrikaanse olifanten over het hele continent ten zuiden van de hele Sahara. Ze volgde oude routes op zoek naar voedsel en water. Aziatische olifanten kwamen voor in het Midden-Oosten tot Borneo en ten noorden daarvan tot in China.Het verspreidingsgebied van beide soorten in het wild is kleiner geworden, doordat land is vrijgemaakt voor de verbouw van gewassen en de bouw van huizen. Maar ze hebben nog steeds een best grote verspreiding. De Afrikaanse olifant leeft nog in 35 van de 42 landen waaruit Afrika bestaat. In Azië, ten oosten van Pakistan, komt de Aziatische olifant voor in bijna alle landen behalve Korea, Japan en de Filippijnen.
Hoofdstuk 5: Voedsel
Olifanten zijn grote eters. Ze eten namelijk grote hoeveelheden. Ze eten bijvoorbeeld gras, bladeren, takjes en wortels. Met een slurf kan hij bladeren van een tak rukken. En met zijn slagtanden kan hij wortels opgraven. Als een olifant groene blaadjes uit een boomtop wil hebben, duwt hij de boom soms omver.De volwassen olifanten vullen hun dag voornamelijk met het zoeken en eten van voedsel. Ongeveer 18 uur per dag wordt eraan besteed. Olifanten zijn herbivoren, dus het voedsel bestaat uit planten, takken, vruchten en boomschors. Een olifant eet per dag maximaal 159 kilo aan groenvoer, dat uit 100 tot 500 verschillende soorten bestaat. Door dat de olifant zo groot is en een slurf heeft, kan hij bij heel veel verschillend voedsel. Olifanten kauwen bijna de hele dag, de hele kudde. Ze slapen slechts 3 uur per dag, en de rest van de tijd besteden ze aan eten zoeken, eten kauwen en voor de jongen zorgen.Een olifant drinkt ook heel veel, tot 190 liter water per dag. Ook hierbij wordt de slurf gebruikt. Het water wordt door de slurf opgezogen en daarna in de mond gespoten.Olifanten in een dierentuin eten veel gras en hooi, en soms krijgen ze speciale lekkere dingen zoals wortels, appels en watermeloenen.
Hoofdstuk 6: Vijanden
Een olifant heeft geen natuurlijke vijanden. Ze zijn ontzettend sterk en ze leven in kuddes, vandaar dat roofdieren geen kans maken.Toch gaat het aantal olifanten met grote sprongen achteruit. Hoe komt dat? De oorzaak ligt bij de mensen. De Afrikaanse olifant is slachtoffer geworden van zijn eigen slagtanden. Ze werden in grote aantallen gedood enkel voor het ivoor. Rond 1980 werden er per jaar wel 100.000 olifanten gedood. Het ging soms zo ver dat bewakers van beschermde gebieden met olifanten werden neergeschoten om bij de olifanten te komen. Het Wereld Natuur Fonds waarschuwde de mensen, want als het zo doorging zou het niet lang meer duren voor de olifanten uit zouden sterven. Tegenwoordig is het in elk land verboden om op olifanten te jagen voor het ivoor. Behalve in Japan. Bij de Aziatische olifant ligt het probleem heel anders. Ze leven namelijk in het meest dichtbevolkte gebied ter wereld. Boeren willen graag een extra stukje land. Olifanten worden daarom vaak verdreven, of soms zelfs gedood. De Aziatische olifant verliest steeds meer leefgebied en heeft geen ruimte meer. In India sterven jaarlijks 300 mensen door olifanten. Ondanks dat vraagt de Aziatische olifant hard om bescherming met zijn alarmerende aantal van 40.000.
Hoofdstuk 7: Voortplanting
Tussen hun elfde en twaalfde kunnen vrouwelijke olifanten voor het eerst paren. Als ze wil paren, noemen we haar bronstig. Dat laat ze merken aan haar houding: ze loopt met haar kop omhoog en haar schouders naar achteren. Ze maakt geluiden waarvan sommige niet te horen zijn door mensen. Hiermee trekt ze bullen (mannetjes olifanten) aan. Als er een bul op haar af gekomen is, plast ze op de grond. Hieraan kan de bul ruiken of ze bronstig is. Is dit het geval, dan wordt de bul opgewonden.Een Afrikaanse vrouwtje loopt dan weg en de bul komt haar achterna. Aangezien vrouwtjes olifanten sneller zijn dan bullen, kan ze hem altijd nog kwijtraken als hij haar niet bevalt. Anders laat ze het mannetje haar inhalen, en gaan ze paren. Hoe groter de bul, hoe meer kans dat het vrouwtje hem accepteert.Een Aziatische vrouwtje reageert anders. Nadat ze op de grond heeft geplast en de bul bevalt haar, wikkelen ze hun slurven om elkaar heen en kijken ze elkaar in de ogen. Daarna gaan ze paren.Een Aziatische olifanten vrouwtje is 20 tot 22 maanden zwanger, een Afrikaanse 18 tot 22 maanden. Als een vrouwtje niet paart als ze bronstig is zal ze 4 maanden later weer bronstig zijn. Een vrouwtje krijgt maar een keer per vijf jaar één jong en daarmee is de olifant de langzaamst voortplantende dier ter wereld. Opgroeien van een baby olifant:Het pasgeboren kalf gaat ongeveer een half uur na de geboorte op zijn poten staan, en krijgt kort daarna voor het eerst melk te drinken. Andere olifanten in de familie duwen dan zachtjes met hun slurf tegen het pasgeboren kalfje aan. Dit is om te helpen om op te staan. Het kalf kan wel snel staan maar na een paar dagen zal hij sterk genoeg zijn om met de kudde mee te lopen.Voor de veiligheid blijft een kalf altijd dicht bij zijn moeder en andere leden van de familie.Een babyolifant (kalf) moet veel leren. In het begin weet hij niet goed wat hij met ze slurf aan moet. Dat gaat hij leren en ook hoe hij hem kan gebruiken bijvoorbeeld om te drinken en te eten. De moeder van het kalf en de andere volwassenen olifanten in de familie leren het jong wat hij kan eten en hoe hij water kan vinden.Een jonge olifant drinkt zijn moeders melk tot hij vier jaar oud is. Sommige blijven langer. Op een leeftijd van ongeveer zes maanden begint de kalf ook planten te eten.Als de vrouwtjes olifant ongeveer 4 jaar is begint ze best wel vaak mee te helpen met het verzorgen van jongere olifanten in de familie.En de mannetjes olifant als die ongeveer 4 jaar oud is dan brengt hij niet zo veel tijd met ze familie door maar gaat spelen met andere jonge mannetjes.
Hoofdstuk 8: Lichaam
Een olifantenhuid is dik, grijs en gerimpeld, en gevoelig.Sommige insecten (Bijvoorbeeld vliegen en muggen) kunnen in de huid van de olifant bijten.Vaak rollen olifanten in de modder om te verkomen dat insecten hen bijten (en om af te koelen). Van binnen zien olifanten eruit als zoogdieren, alleen is alles veel groter. Zo is een olifantenhart vijf keer zo groot als een mensenhart en kan wel 21 kilo wegen. De enorme darmen, inclusief de inhoud kunnen bijna een ton wegen. De krachtige longen zijn voorzien van sterke spieren. Daardoor kan een olifant onder water ademen terwijl hij zijn slurf als snorkel gebruikt.GebitDe voortanden van een olifant zijn de uit zijn bek stekende slagtanden.Binnen in zijn bek heeft een olifant ook kiezen.De slagtanden zitten alleen in de bovenkaak, maar de kiezen zitten in de boven als in de onderkaak. Aan elke kant zitten twee kiezen, die allebei meer dan een baksteen wegen. Met scherpe ribbels op de bovenkant van de kiezen kunnen stugge planten vermaalt worden. Slagtanden groeien altijd door, maar kiezen verslijten een beetje en vallen eruit. Achter de oude kiezen ontstaan nieuwe en deze bewegen langzaam naar voren om de plaats van de oude kiezen in te nemen. Een olifant krijgt tijdens zijn leven zes stel kiezen, dus 24 in totaal. Elke nieuwe kies is groter dan de vorige. Als het zesde stel kiezen op is, kan de olifant zijn voedsel niet goed meer kauwen.ZintuigenOlifanten gebruiken hun vijf zintuigen: gehoor, zicht, reuk, smaak en tast.De reuk is het belangrijkste zintuig en hierop vertrouwen ze het meest. Olifanten ruiken door hun slurf en ze gebruiken hem als een neus die ze kunnen richten. De slurf is ook erg gevoelig voor aanraking en er zitten korte haren op waarmee de olifant kan voelen. Met de punt van hun slurf onderzoeken ze voedsel, water en anderen dingen. Ze kunnen er mee voelen of iets warm, koud, scherp of glad is. Olifanten communiceren voornamelijk met elkaar via geluiden. Ze maken rommelende geluiden, die voor ons te laag zijn om te horen. Aanraking speelt ook een grote rol in de communicatie. Als twee olifanten elkaar tegen komen begroeten ze elkaar door de punt van hun slurf in de bek van de ander te leggen.
Nawoord:
Ik vond het erg leuk om een werkstuk te maken over een olifant. Ik heb er ook veel van geleerd, bijvoorbeeld hoe ze leven en wat ze eten.
Literatuurlijst:
Boeken:
- Het biologie boek
- De olifant in de natuur en de cultuurgeschiedenis
- Olifant
Internet:
- www.olifanten.org
- www.wikipedia.nl en dan olifanten in typen.
- www.afrikaweb.nl
In deze boeken en op deze sites ben ik erg veel te weten te komen over de olifant.
REACTIES
1 seconde geleden
K.
K.
top!
13 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Stoer!! Dit heeft me echt geholpen met mijn Olifanten Werkstuk
13 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
Wow, dankje dit heeft ons geholpen met ons dierenwerkstuk!!
13 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Tof! Nu ga ik zeker een 10 halen!
13 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Echt vet goed! Je hebt me geweldig geholpen!!!
13 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Het heeft me geholpen voor mijn werkstuk, thankyou.
12 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
paar spellings fouten maar voorderest heel goed !
12 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
Goed! Nu kan ik verder, wat zal mijn juf opkijken!!!
12 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
tanks ik weet gelijk weer wat ik bij mijn werkstuk moet schrijven
9 jaar geleden
Antwoorden