Hoofdstuk 1 inleiding
De olifant
De olifant is het grootste dier dat op het land leeft. Een olifant kan 6.000 kilo wegen en kan wel tot zo'n 4 meter hoog worden.Aan de kop van de olifant zit een lange slurf. De slurf is erg handig voor een olifant. Hij is heel sterk en een olifant kan er allerlei dingen stevig mee vastpakken. Eigenlijk is de slurf een heel lange neus met een bovenlip er aan vast. Aan het eind van de slurf zitten de neusgaten. Daardoor kan een olifant heel goed ruiken waar hij iets te eten kan vinden. Er zit een soort vingertje aan de slurf. Daar mee pakt een olifant zijn eten op. Je kunt dat goed zien als je hem een klontje suiker geeft. Een Afrikaanse olifant heeft zelfs twee van die vingertjes. Een olifant kan met zijn slurf drinken. Dan zuigt hij zijn slurf vol water en spuit dat in zijn bek. Zo wast een olifant zich ook.Dan gebruikt hij zijn slurf als douche. Een olifant kan met zijn slurf een geluid maken alsof hij op een trompet blaast. Met zijn slurf trekt de olifant de takken van de bomen. Een olifant vecht ook met zijn slurf. Je ziet dat de olifant zijn slurf niet kan missen, daarom is hij er erg zuinig op. Hij rolt hem op als er kans is dat hij zijn slurf pijn doet aan scherpe takken. Maar als hij de ruimte heeft houdt een olifant zijn slurf trots voor zich uit.De olifant haalt het water uit verschillende waterplassen en rivieren,en als hij dorst heeft kan hij wel 80 tot zo’n 200 liter water drinken per dag. En hij kan wel 9 liter water in zijn slurf opzuigen.
De Slagtand:
Slagtanden zijn snijtanden in de bovenkaak die blijven doorgroeien.
Ze worden gebruikt om gaten in de grond te hakken, een boom mee om te duwen,
een vijand aan te vallen of de slurf op te laten rusten.
De slagtanden van een olifant kunnen meer dan 100 kilo zwaar en 3 meter
lang worden. De zwaarste die ooit is gevonden woog 117 kilo
De Oren:
De oren helpen de olifant af te koelen. Daarnaast horen ze er natuurlijk mee. Ook zijn de oren een
soort seinvlaggen. Plat tegen hun hoofd betekent dat ze bang zijn.
Helemaal uitgevouwen geeft aan dat ze boos zijn.
De Borst:
Een moederolifant heeft haar uier tussen de voorpoten. Haar baby olifant kan er maar net bij. Baby olifantjes drinken met hun mond. Pas als ze water gaan drinken, leren ze hun slurf gebruiken.Een Afrikaanse olifant is volwassen na 10 jaar. De vrouwtjes krijgen per keer 1 jong na een draagtijd van 22 maanden. Tweelingen zijn bij Afrikaanse olifanten hoogst zelden. De jongen worden 1 tot 2 jaar door de moeder verzorgd.Een pasgeboren olifant weegt ongeveer 90 kilo. Het jong drinkt melk. Hij gooit de slurf naar links of naar rechts en zet zijn mond om de tepel van de moeder, net zoals alle andere zoogdieren melk drinken. De tepels van moeder olifant zitten tussen haar voorpoten! Het kalfje kan al meteen lopen. Na twee dagen gaat hij mee met de groep. Hij blijft altijd dicht bij de moeder. Binnen een groep olifanten lopen de vrouwtjes aan de buitenkant om de kleintjes in het midden te beschermen tegen vijanden en tegen de hitte van de felle zon. Soms verlaten de volwassen vrouwtjes de groep om voedsel te zoeken. Dan blijven de jongen achter bij een 'oppasolifant'.
Kenmerken
De Aziatische olifant is kleiner dan alle andere soorten olifantende (Afrikaanse savanneolifant en de Afrikaanse bosolifant). Zijn schouderhoogte is ongeveer tussen 2 en 3,5 meter en zijn gewicht tussen de 3000 en 5000 kg. Hij heeft kleine naar beneden wijzende oren en een bolle rug.Bij de Afrikaanse soorten is dit anders.
De benaming van de geslachten:
Mannetje: stier of bul
Vrouwtje: koe
Het jong wordt kalf genoemd.
Leeftijd
In de natuur worden olifanten niet ouder dan 40 jaar. Tegen die tijd zijn de kiezen te ver afgesleten om het voedsel nog te kunnen kauwen en sterven de dieren van de honger. In dierentuinen kunnen olifanten wel 60 jaar worden. Toen de olifant "Sonny" stierf in Blijdorp, was ze minstens 58 jaar; de precieze leeftijd is niet te achterhalen.
Spijtig genoeg is vaak een belangrijke doodsoorzaak van olifanten: de mens ...
Olifanten blijven vaak erg lang bij dode familieleden, alsof ze echt geen afscheid willen of kunnen nemen. Soms leggen ze zelfs takken en bladeren op hen, alsof ze hun doden willen begraven. Als olifanten beenderen van dode soortgenoten tegenkomen, gaan ze die vaak erg lang besnuffelen en bekijken. Waarschijnlijk weten ze zelfs nog wie die dode olifant was en halen ze herinneringen op over dat dier. Mensen die in dierentuinen of circussen met olifanten werken, zeggen dat olifanten van verdriet kunnen huilen.De gemiddelde leeftijd in het wild is 40 jaar, in dierentuinen 40-45 jaar.
Hoofdstuk 2 Het eten en drinken van de olifant
Wat eet de olifant
De olifant eet zo’n 18 uur per dag.Een olifant eet elke dag verschillend, omdat hij van afwisseling houdt.Ze eten boomfruit, gras, boomschors, bloemen en twijgen.
Voor het meeste voedsel moeten de olifanten wel handig zijn.
Daarom heeft hij zijn slurf.
Het gebit
De slagtanden van een olifant zijn twee snijtanden in de bovenkaak die hun hele leven
blijven doorgroeien met een snelheid van ongeveer 17 cm per jaar. Het zijn dus geen
hoektanden. Tweederde van de totale lengte van de tand is zichtbaar. Door gebruik slijten
de slagtanden. Ze gebruiken die tanden om er wortels mee op te graven, een gat te
graven om water te zoeken, een boom mee om te duwen, hun vijand mee te prikken, of
hun slurf erop te laten rusten.
Een olifant heeft 4 kiezen in zijn bek, die wel zo groot zijn als een baksteen. Een olifant
wisselt vijf keer van kiezen. De eerste is zo klein als een luciferdoosje. Wanneer hij al half
versleten is komt de volgende kies, die iets groter is, er al achter. Deze schuift de oude
kies er naar voren toe uit. Bij ons mensen komt de nieuwe kies onder de andere en duwt
hem er naar boven toe uit.
De kiezen slijten langzaam weg doordat de olifant wel
honderd tot tweehonderd kilo groenvoer per dag eet, zoals gras, bladeren, kruiden,
vruchten, takken, schors, knollen en wortels, enz. . Als de laatste kies versleten is, is de
olifant meestal al zo’n 60 jaar oud en tegen het eind van zijn leven.
De tanden van een olifant zijn van ivoor. Vaak bij vrouwtjes worden de slagtanden ±12 kilo, en vaak bij de stieren ± 40 kilo.Veel jagers krijgen veel geld door olifanten te doden en dan van de slagtanden beeldjes snijden wat eigenlijk verboden is en ze maken er ook medicijnen van wat ook verboden is.
Hoofdstuk 3 De omgeving waar de olifant leeft
Leefgebied van de olifant
Er zijn twee soorten olifanten: de Afrikaanse, en de Aziatische die ook wel Indische olifant wordt genoemd. In Afrika bewonen ze de droge warme savanne, in Azië leven ze in bossen.olifanten in India en Zuidoost-Azië,leven in bossen en open graslanden.
Hoe leeft de olifant
Olifanten leven in kuddes. Deze bestaan uit vrouwtjes en jongen. Een dochter blijft altijd bij haar moeder. Een zoon niet. Hij verlaat na een jaar of zeven zijn kudde. Hij leeft dan verder in zijn eentje of met andere mannetjes. In de kudde hebben sommige olifanten meer te zeggen dan andere. Dit ligt niet aan grootte of sterkte. Familiebanden zijn wel heel belangrijk. In het wild kan een stokoud olifantenomaatje soms de kudde aanvoeren. Haar kleinkinderen zijn misschien veel groter en sterker. Toch luisteren ze naar haar. Wanneer er gevaar dreigt werken de olifanten samen om zich te verdedigen. Kuddeleden zullen een aangevallen olifant wegslepen om haar te redden. Ook kunnen ze snel vluchten. Olifanten kunnen wel 48 kilometer per uur rennen. Wanneer olifanten elkaar uit het oog verliezen, houden zij contact met een geluid. Dit is een laag, knorrend geluid. Niemand weet of dit geluid uit de maag of de kop komt. Wanneer er gevaar dreigt voor één van hen, wordt de olifant stil. De plotselinge stilte alarmeert de rest van de kudde. Deze wordt dan ook stil. Pas wanneer het gevaar voorbij is, gaan ze verder met knorren. Zo vertellen de olifanten elkaar dat alles in orde is. Olifanten maken soms trompetgeluiden. Dit doen ze wanneer ze vrolijk of bang zijn. Iedere olifant heeft een eigen persoonlijkheid. Zoiets hebben alleen mensen en mensapen ook. Olifanten kunnen bijvoorbeeld beste vrienden zijn. Of juist lang ruzie hebben. Familie is wel heel belangrijk, vooral voor de vrouwtjes
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
ik zit ergens mee..... ik weet niet (voor mijn spreekbeurt) of de olifant wordt gedood voor die beeltdjes, o wacht mijn moeder zij het net.... nu weet ik het! ze werden daar voor gedood... alleen voor die beeldjes! hoe durven ze.
14 jaar geleden
Antwoorden