Samenvatting van het artikel De werking van marihuana werd al eeuwen geleden ontdekt. Tegenwoordig wordt het middel nog gewantrouwd door de medische wereld. Toch wordt er over gedacht om het te registreren als medicijn. Maar daar is natuurlijk eerst onderzoek voor nodig. De Multiple Sclerose vereniging verleent medewerking aan een internationaal onderzoek en de eerste artsen schrijven het zelfs al voor aan hun patiënten. In academisch ziekenhuis Dijkzigt wordt marihuana allang met succes gebruikt tegen misselijkheid bij chemotherapiën. Vooral mensen met de ziekte MS blijken baat te hebben bij het gebruik van marihuana. In het artikel beschrijft MS patiënt Johan zijn positieve ervaringen met marihuana. Het geeft hem energie en hij heeft minder last van stress. Hij kan nu zo’n 5 uur achter elkaar door slapen, terwijl dat voorheen maar 2 uur was en hij heeft veel minder last van koude benen. Dat komt allemaal omdat hij om de 2 uur ongeveer 2 à 3 trekjes marihuana rookt. Professor Mechoulam van de University of Jeruzalem doet wetenschappelijk onderzoek op het terrein van marihuanagebruik bij chronische aandoeningen. Hiervoor vraagt hij wereldwijd de aandacht. Men wil namelijk dat er wetenschappelijk wordt aangetoond dat marihuana een goed medicijn is voor MS patiënten. Men is bijvoorbeeld op zoek naar een gesynthetiseerde versie van cannabis producten. Daarom heeft de Nederlandse MS-vereniging een voorstel neergelegd bij de Stichting Vrienden MS-Research, om onderzoek te gaan doen. Johan gebruikt de Nederlandse marihuana, Skunk, omdat dat bij hem het meest effect heeft. Hij vindt dat marihuana moet worden vrijgegeven aan alle MS patiënten. Bij veel mensen bestaat er een twijfel om marihuana te gaan gebruiken, omdat men denk dat het harddrugs zijn. Opgemerkt moet worden dat ook harddrugs wel als medicijn gebruikt worden, zoals morfine. De opiumwet verzet zich niet tegen het voorschrijven en afleveren van marihuana als wettelijk geneesmiddel, maar er zijn twee praktische problemen: Aan de aflevering van Opiumwet middelen moet een recept ten grondslag liggen, dat is bij marihuana niet het geval. Het tweede probleem is dat er geen wettelijk inkoopkanaal voor hennepproducten bestaat, waarvan de apothekers gebruik zouden kunnen maken. Voorlopig kan het actieve bestandsdeel THC wel al door bereiding op recept in de apotheek als geneesmiddel aan de patiënt beschikbaar worden gesteld; de grondstof mag door de groothandel aan de apotheken worden geleverd.
Wat is MS? Het zenuwstelsel van de mens kan worden onderverdeeld in het centrale zenuwstelsel, bestaande uit de hersenen en het ruggenmerg, en het perifere zenuwstelsel, dat bestaat uit de zenuwen zelf en hun bijbehorende zenuwwortels. In het centrale zenuwstelsel kun je een witte en een grijze stof onderscheiden. De grijze stof ligt voornamelijk in de hersenschors, het bestaat uit de centra van de zenuwcellen en worden cellichamen genoemd. De cellichamen dienen voor de verwerking en opslag van informatie. De verschillende cellichamen zijn met elkaar verbonden via zenuwvezels. De zenuwvezels geleiden heel efficiënt informatie van het ene naar het andere cellichaam. De geleiding van de informatie gaat via een vetachtige substantie, genaamd myeline. Myeline is als een spiraalvormige isolatielaag om de vezels gerold. Omdat myeline wit van kleur is wordt het de witte stof genoemd. Bij MS (Multiple Sclerose) is de witte stof in de hersenen en het ruggenmerg aangetast. De ziekte ontstaat doordat er in de witte stof ontstekingshaarden verschijnen. Op den duur ontstaat op de plekken van deze haarden littekenweefsel dat verhardt (Sclerose = verharding), genaamd plaques. Omdat deze plaques op meerdere plaatsen in het ruggenmerg en de hersenen voorkomen (Multiple= verscheidene) wordt de ziekte Multiple Sclerose genoemd. De afkorting ervan is MS. Door deze beschadiging kan de informatie niet goed geleid worden. Dit kan leiden tot een tragere geleiding of een totale stop. Informatie van en naar de hersenen verloopt via gemyeliniseerde zenuwvezels, zodat zowel uitgezonden informatie, zoals een prikkel om een arm te bewegen of om urine te lozen als te ontvangen informatie, bijvoorbeeld wat er gevoeld of gezien wordt, verstoord kan worden. Dat verklaart de vele uitingsvormen van MS.
Vier soorten MS Er zijn vier verschillende soorten MS, hieronder worden ze beschreven:
Relapsing Remitting of RR-MS: Bij deze vorm treden plotselinge verergeringen van de ziekte op, ook wel schubs of opstoten genoemd. De ziekte openbaart zich meestal ook met zo’n schub. Een schub houdt gemiddeld 1 maand aan en neemt daarna langzaam weer af. De persoon herstelt zich echter niet weer helemaal tot het niveau van voor de schub.
Goedaardige MS: Een persoon krijgt 1 of 2 schubs en daar blijft het bij. Maar men kan pas zeggen dat iemand goedaardige MS heeft, als er 10 tot 15 jaar na de laatste schub, geen nieuwe schub meer is opgetreden.
Secondair Progressieve of SP-MS: Mensen met RR-MS hebben na verloop van tijd geen last meer van schubs. De lichamelijke gesteldheid neemt langzaam af zonder dat men last heeft van schubs.
Primair Progressieve of PP-MS: Vaak manifesteert MS zich bij oudere mensen door verslechtering van de lichamelijke gesteldheid zonder dat zich schubs voordoen. De ziekte kan wel eens een tijdje rusten en heeft bij sommige mensen een kwaadaardige afloop.
Klachten Bij MS kunnen veel verschillende klachten ontstaan, dit zijn de meest voorkomende: Vermoeidheid, problemen met de ogen, spasticiteit, gevoelstoornissen, stuurloosheid, klachten bij het plassen en de stoelgang, seksuele problemen en ernstige problemen met lopen. Door de velen verschillende soorten klachten, is het voor artsen heel moeilijk om de diagnose MS te stellen.
Nog enkele feiten - 2,5 miljoen mensen op de hele wereld hebben MS, waarvan 16.000 mensen uit Nederland. - In landen met een koel klimaat komt MS meer voor dan in landen met een warm klimaat. - Er zijn meer vrouwen dan mannen die MS hebben. - MS is GEEN spierziekte, hoewel veel mensen dat toch denken. - MS is niet erfelijk, maar genetische factoren spelen wel een rol. - De meeste mensen krijgen de diagnose MS tussen hun 20e en 40e levensjaar te horen. - MS hebben en kinderen krijgen kunnen goed samen. - MS is niet besmettelijk. - MS is niet te genezen, maar er zijn wel medicijnen die bepaalde klachten verminderen. - Zo’n 60 % van de mensen met MS hebben problemen met hoge temperaturen. - Mensen met MS leven net zo lang als mensen zonder MS.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden