Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Konijnen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 877 woorden
  • 20 februari 2006
  • 88 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 88 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Voorwoord
Ik ga dit werkstuk maken over konijnen omdat ik er zelf een heb.
En omdat ik ze mooi vind, maar het lijkt me ook gewoon leuk.
Ik denk dat het wel gaat lukken met de informatie te vinden en de plaatjes en zo. Ik ga vertellen over het voer, rassen, geboorte, en over konijn indelen. Omdat het met leuk en interessant lijkt.

Het voer
Een konijn moet 24 uur per dag hooi kunnen eten, zoveel als hij wil.
Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering en krijgt daar last van daardoor kan het ziek worden. Vroeger dachten ze dat een konijn geen water nodig had. Ze wisten niet dat in gras heel veel vocht zit. En dachten dat het nooit water hoeft te hebben omdat ze al gras hebben. Het kan ook zo zijn dat een konijn heel veel water nodig heeft. Dan heb je dus niet genoeg aan alleen gras. De waterbehoefte is ongeveer 50 ml.per kg. Lichaamsgewicht per 24 uur. Als een konijn elke dag heel veel groenvoer krijgt hoeft het waarschijnlijk niet veel water meer, maar dat bepaald het konijn zelf. Als een konijn geen 24 uur water krijgt, zal hij vochttekort krijgen, en kan het stoppen met eten. Je moet ook elke dag schoon en fris water in de fles doen anders kan het ziek worden.

Als je een konijn nieuw hebt gekocht moet je het hetzelfde voer geven als wat hij ook heeft gehad bij zijn oude baas. Maar als het geen hooi had, moet je dat wel gelijk geven. Je moet je konijn niet de ene keer om 7 uur ‘s morgens en diezelfde dag om 8 uur ‘savonds eten geven, en dan de volgende dag om 10 uur ‘s morgens en om 10 uur ‘savonds. Dat is erg belangrijk. Een konijn van 6 jaar of ouder dat mager wordt, geef je gewoon wat meer te eten. Als het konijn geen hooi meer eet of droog eten, dan krijgt hij gewoon te veel droog eten. Een jong konijn moet je steeds beetje bij beetje steeds meer groenten geven als je dat wilt, dan krijgt het konijn geen diaree. En als je groenten wil geven aan een oud konijn moet je het ook heel langzaam opbouwen anders kan het heel erg aan de diaree raken. Als je konijn jong is, en je gaat het groenvoer geven zo ineens zonder het op de bouwen, kan het ineens dood gaan. Voorbeelden van goede groenten voor konijnen zijn:
Andijvie, broccoli, venkel, bleekselderij, selderieknol, koolrabi, witlof, veldsla, waterkers, boerenkool, paksoy, mosterdblaadjes, frambozenblaadjes, paardebloemblad, wortel en het loof van wortelen. Peterselie, selderie. Er zijn in de natuur nog veel meer kruiden en planten die goed zijn voor konijnen. Jonge toppen van brandnetels bijvoorbeeld, een dag laten liggen om de brand eruit te laten gaan, zijn heel erg gezond voor konijnen.deze groenten mag je een konijn helemaal niet geven: prei, ui, bieslook, bonen, erwten, maïs, vaste kool, spruitjes. Veel klaver geeft ook problemen, net zoals veel nat gras. Afgemaaid gras mag nooit gegeven worden in verband met gistingsgevaar (trommelzucht), geplukt, met de hand gesneden of geknipt lang gras

Rassen
Hier heb je een heleboel verschillende rassen uit allemaal andere landen. De verschillende rassen zijn: grote rassen, middelgrote rassen, kleine rassen, dwergrassen, hangoren, bijzondere rassen.
Grote rassen:
Blauwe van sint niklaas, Britse Reus, Groot Lotharinger, Vlaamse Reus, Witte van Bouscat, Reuzevlinder.
middelgrote rassen:
Belgische Haas, Blauwe Wener, Califormian, Ekster Konijn,Gele van Bourgondië, Groot Chinchilla, Groot Zilver, Japanner, Nieuw Zeelander, Rijnlander, Rode Nieuw Zeelander, Sallander, thüringer, Van Beveren, Witte van Hotot, Zilvervos.
Kleine rassen:
Alaska, Deilenaar, Gouwenaar, Havanna, Hollander, Hulstlander, Isabella, Klein chinchilla, Klein Lotharinger, Lilac, Marburger Feh, Marter, Papillon, Parelfeh, Rus, Sachengold, Thrianta.
Dwergrassen:

Kleurdwerg, Nederlandse Hangoor, Dwerg, Polen, Polish rabbit
Hangoren:
Cashmere Lop, Duitse Hangoor, Engels Hangoor, Frans Hangoor, Meissner Hangoor, Nederlandse Hangoor, Witte Wener
Bijzonder Rassen:
Angora, Angoradwerg, Rex, Satijn Konijn, Voskonijn.
Ik weet van sommigen hoe ze eruit zien, zoals een hangoor of een Vlaamse Reus, verder ken ik er geen een, en ik weet ook niet hoe ze eruit zien. Hier zie je een Vlaamse reus:

De vlaamse reus komt oorspronkelijk uit België. Hij kan 7 kilo gemiddeld wegen en is daarmee het grootste konijnras ter wereld. Het heeft een lang lichaam met een brede rug. De oren van een vlaamsereus zijn sterk, groot, dik en ongeveer 18cm lang en worden in een soort van v- vorm
gedragen, zoals je op het plaatje kan zien.

De geboorte
Het vrouwtje is 31 dagen zwanger, als de jongen worden geboren. De paring duurt maar 15 seconden, terwijl ze er een heleboel kunnen krijgen. Het vrouwtje maakt een nestje van haren die ze uit haar eigen buikhaar trekt. Dat doet ze in de laatste 3 dagen dat ze de jongen konijntjes in haar buik heeft zitten. Als de jongen worden geboren zijn ze blind, kaal en doof. Na 10 dagen gaan de ogen open en na 14 dagen gaan de oren staan. 2 weken na de geboorte ken het vrouwtje weer zwanger worden. Een mannetje kun je vanaf 16 maanden laten castreren. Het mannetje is 4 tot 6 weken vruchtbaar. Het geboorte gewicht kan tussen de 30 en de 709 gram inzitten. De jongen moeten zeker 4 tot 6 weken bij de moeder blijven. Het volwassenen gewicht kan 1 tot 7 kilo zijn. Konijnen kunnen 7 tot 9 jaar oud worden. Maar ook veel ouder, zoals 15 jaar oud.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.