Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Katten

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 879 woorden
  • 1 februari 1999
  • 669 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
669 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie
Tanden Katten hebben kleine snijtanden,scherpe, grote en puntige hoek-tanden, waarmee ze hun etenvast houden en knipkiezen. Dit zijn kiezen metpunten die langs elkaar knippen, hetgeen mogelijk is omdat de onderkaak iets smaller is dan de bovenkaak. Haar hoektanden zijn zo scherp als dolken. Neus Met haar vochtige neus ontdekt de kat lekkere luchtjes. Een kat heeft een veel betere neus dan de mens. Ze kan ruiken via haar neus en een klein plekje, achter in haar gehemelte. De kat heeft een speciaal geheugen voor geuren. Poten Haar achterpoot met vier tenen heeft scherpe klauwen. De hiel staat een flink stuk van de grond. Een poes staat altijd op haar tenen.
Ogen Alle katachtigen hebben achter in hun oog en soort weefsel dat het licht weerkaatst, daardoor kunnen ze zien in het donker. Haar zwarte pupillen kunnen veranderen van vorm, afhankelijk van de hoeveelheid licht.Een kat kan wel geel,groen en blauw zien, maar geen rood. De Lynx heeft een ongewoon scherp zicht: een ree kan hij waarnemen op 300 m afstand. Oren Het gehoor van de kat is bijzonder scherp ondanks hun kleine oorschelpen. Een kat kan heel hoge tonen opvangen die wij niet horen. Het oor kan alle kanten opdraaien om geluiden op te vangen. Aan de oren van de kat kan je ook haar stemming zien. Witte katten met blauwe ogen zijn doof. Overige lichaamskenmerken Omdat katachtigen heel lenig zijn en een goed gevoel voor evenwicht hebben, komen ze altijd op hun poten terecht. Als de kat ondersteboven naar beneden valt, draait ze zich om in de lucht en komt ze keurig op haar pootjes terecht! Hun lange staart zwaait van links naar rechts voor evenwicht. Netjes poepen hoeven kleine katjes niet te leren, ze weten uit zichzelf hoe ze de aarde moeten wegkrabbelen. Kleine stekeltjes op de tong halen het vlees van de botten en het vuil uit haar vacht. Daardoor is de tong zo ruw. Eetgewoonten Katten geven meestal de voorkeur aan klaargemaakt voedsel, al eten ze ook graag kattebrokken of restjes van ons eten. Met hun lepelvormige tong kunnen ze hun melk of water netjes opdrinken zonder morsen. Om te weten of iets eetbaar is, zullen katten het helemaal besnuffelen. Haar smaakpapillen zijn zeer gevoelig en kunnen onderscheid maken tussen zout, bitter en zuur en ze hebben een speciale smaakpapil voor water. De kat kan geen zoet smaken. Rassen Er zijn heel veel verschillende soorten katten. De egaal rode Pers heeft een geheel ander profiel dan de blauwe Rus. Door haar extreem platte neus heeft zij moeite om te ademen. Lynxen hebben maar een staart van 20 cm, maar ze hebben bakkebaarden en donkere haarpluimen op hun oren. (toon foto3) De Europese wilde kat is bij ons sinds 1945 een beschermd dier. In Egypte was de Siamese kat een heel belangrijk dier, want als de koningin in bad ging, deed ze al haar ringen rond de staart van de Siamese kat. Die had namelijk een knobbeltje op haar staart zodat de ringen bleven steken. Hier in Europa werden ze pas rond de 19de eeuw gefokt: dit zijn huiskatten. De Abessijn is erg intelligent en leert snel kunstjes.
Voortplanting De pasgeboren katjes noemt men kittens. Het duurt 5 weken voor dat de jonge katjes kunnen zien, de ogen gaan open omstreeks de achtste dag en de oren openen zich omstreeks de tiende dag. Al vanaf de geboorte kan een kitten goed ruiken, dit is belangrijk om haar moeder te herkennen. Tot de zesde week drinken de kittens enkel moedermelk. De bevalling bij een kat duurt 2 tot 6 uur. De eerste levensweken zijn de kittens volledig afhankelijk van de moeder. De vader bemoeit zich niet met de jonge katjes. De wilde kat krijgt 2 à 4 jongen in een hol op een bed van gras en hooi. Bij de geboorte van een tijger wegen de jongen ongeveer een kilo. Gedrag Een kat slaapt 16 uur per dag, soms diep, soms licht. Katten kunnen ons een heleboel vertellen met hun oren, ogen, staart en door de geluidjes die ze maken:spinnen, blazen en sissen. Als de kat zich uitrekt of als ze zich rustig zit te wassen, vertelt ze: ik heb het heet. Kromt ze haar rug? Staan alle haren overeind? Maakt ze een dikke staart? Dan vertelt ze: ik ben kwaad. Maar komt de poes naar je toegelopen met haar staart omhoog en streelt ze met haar kopje langs je benen. Zit ze met half toegeknepen ogen te spinnen en draait ze haar oren naar voren? Dan vertelt ze: ik ben zo graag bij jou. Siamesen zijn arrogante dieren met een kattig, klagelijk gemiauw. Als je jonge katten voor hun zevende levensweek in contact brengt met andere dieren zoals honden, worden ze meestal goede vrienden. Een kitten die opgroeit met een muis of rat zal later weigeren op dat dier te jagen. Deze kat en vos groeiden samen op en zijn nu goede vriendjes. Als je een kat oppakt moet je altijd zorgen dat je ze stevig vastneemt, anders voelt de kat zich niet veilig. Een kat heeft behoefte aan een eigen plekje. Dit kan gaan van een stoel of zetel tot een hele tuin. Een kat bakent haar terrein af door overal haar geur te verspreiden. Die geur komt uit haar geurklieren op haar slapen, op de staart en rondom de snuit.

REACTIES

K.

K.

eetgewoonten, de fout is het laatste woord van de laatste zin, het moet proeven zijn


18 jaar geleden

J.

J.

Hoi Liesbet Roose, ik heb je werkstuk gelezen en vroeg me af, waarom je je werkstuk eigenlijk met de tanden bent begonnen en bijv. niet met de inleiding ofzo.
En ik vind ook dat het een beetje weinig is!
Maar ja, dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten.
nou doegiezzzz

21 jaar geleden

M.

M.

dank je nu heb ik een stukkje van je werkstuk over geschreven groetjes mitchell van os

20 jaar geleden

S.

S.

Zo, leuk werkstuk! Ik houd ook zeer van katten!
En ik heb nog een weetje: Het reflecterende laagje op de kattenogen heet het tapetim lucidum.

Groetjes een meisje van 12 uit M

20 jaar geleden

M.

M.

hoi roose

ik heb veel aan je werstuk
leuk dat je het erop zet
dus bedank

groetjes
melissa

19 jaar geleden

E.

E.

Hoi ik ben 11jaar

en je werkstuk was goed
nu kan ik mijn spreekbeurt houden
bedankt voor deze werkstuk

Groetjes Elisabeth

19 jaar geleden

K.

K.

leuk werkstuk heb je gemaakt over katten
ik moet een spreekbeurt inleveren en ik he heeel veel info van jou werkstuk gebruikt
nu heb ik er een 9,6 voor gekregen netjes tog als je bedenkt dat ik aleen een antal boeken heb gelezen en op internet heb gekeken
nouja ik wou aleen even zeggen dat ik veel aan je werkstuk heb gehad
tanxx

xxxx kelly

19 jaar geleden

K.

K.

G0ed geschreven hoor nou kan ik weer een werkstuk op school inleveren wat ik al af had moeten hebben g0ed in jej eugen woorden opgeschreven want dat moet juist op school
XOXOXOX Kimmie

19 jaar geleden

L.

L.

je bent de inleiding vergeten

18 jaar geleden

S.

S.

lelijk werkstuk zeg!!!!!

18 jaar geleden

T.

T.

iss goeiuh ding om tuh gebruikuh, alleen duh onderwerpuh waruh waa kort.
T.

17 jaar geleden

R.

R.

hai ik ben roos , je bent de inleiding vergeten

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.