Jicht

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 474 woorden
  • 26 mei 2006
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
6 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Jicht

Jicht is een gewrichtsontsteking die, doordat bepaalde lichamelijke processen uit balans worden gebracht urinezuur ophopen. Het hoge urinezuurgehalte veroorzaakt kristallen van urinezuur in de gewrichten. Als gevolg hiervan ontstaan jichtaanvallen (de eerste vaak in de grote teen), die gepaard gaan met hevige pijnen. Ook de nieren kunnen worden aangetast. Jicht komt ook vaak voor in combinatie met hoge bloeddruk. Hierdoor kunnen in de loop van tijd de nieren minder gaan functioneren, doordat het urinezuur samenklontert tot nierstenen.
Jicht komt vooral voor bij mannen, maar vrouwen kunnen de ziekte ook krijgen. Bij mannen treed de eerste aanval van jicht meestal op tussen de veertig en de vijftig, bij vrouwen meestal na de overgang.

In het beginstadium veroorzaakt jicht geen symptomen. Meestal wordt ze pas ontdekt bij de eerste jichtaanval. Een acute jichtaanval wordt soms aangekondigd door een hinderlijk gevoel in het gewricht, krampen, nervositeit, vermoeidheid, slapeloosheid, rillingen, misselijkheid, sterke plasdrang …
Klachten bij een jichtaanval:

• Meestal `s nachts optredende hevige pijn aan de basis van de grote teen of een ander gewricht.
• Roodheid, zwelling en warm aanvoelen van het betreffende gewricht
• Koorts
• Misselijkheid en braken

Ten gevolge van de ophoping van de gekristalliseerde natriumzouten van urinezuur kunnen zich na verloop van tijd onder de huid, nabij de betreffende gewrichten, zogenaamde `jichtknobbels` ontwikkelen. Dit zijn makkelijk herkenbare verdikkingen. Deze zijn vaak zichtbaar aan de vinger- en teengewrichten, de ellebogen en aan het kraakbeen van het oor. Ze kunnen soms zo groot worden als een sinaasappel. Ze zijn meestal niet pijnlijk, maar ze zijn wel hinderlijk en weinig fraai om zien. Als ze te veel hinder veroorzaken, kunnen ze chirurgisch verwijderd worden. Niet alle jichtlijders krijgen dergelijke knobbels, maar eens er een is blijft hij groeien en komen er meestal nog andere bij.
Vele jichtlijders krijgen na verloop van tijd ook last van nierstenen of nierinsufficiëntie. Of dat laatste een gevolg is van de jicht is echter niet zeker. Vermoedelijk wordt deze aandoening veroorzaakt door een onderliggende kwaal, zoals een hart- of vaatziekte die bij veel jichtlijders wordt vastgesteld.

Meestal ontdekt men pas dat men jicht heeft bij een eerste aanval. Maar niet alle aanvallen zijn even ernstig en het is niet altijd de grote teen die wordt getroffen, zodat men niet altijd beseft dat het om jicht gaat.

Om zeker te zijn dat het om jicht gaat, haalt de arts wat vocht uit het gewricht om het te laten analyseren. Als de gewrichtsvloeistof urinezuurzouten bevat, gaat het om jicht. Het vocht moet tijdens een aanval worden genomen, wat niet altijd mogelijk is.

Andere elementen waarmee de arts zal rekening houden om een diagnose te stellen zijn o.m. een familiale voorgeschiedenis van jicht, een hoge urinezuurspiegel, aanwezigheid van een jichtknobbel, enz. Wanneer de patiënt zich snel beter voelt na het innemen van colchicine, dan is het ook bijna zeker dat het om jicht gaat.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.