Javaanse tijger

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vmbo | 712 woorden
  • 28 november 2003
  • 56 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
56 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee

Javaanse tijger
Panthera tigris sondaica

Ik heb voor de Javaanse tijger gekozen, omdat ik tijgers mooie dieren vind.
Veel tijgers zijn beschermde diersoorten en dat is jammer.
Maar er zijn ook uitgestorven tijgers, terwijl veel mensen dat niet weten. Bij uitgestorven dieren denken zij aan dinosaurussen. Dat is jammer want de tijger is minstens even interessant. De Javaanse tijger kwam voor op het Indonesische eiland Java. De oudste tijgerfossielen van Java zijn van 1.2 miljoen jaar geleden.

De fossielen van deze prehistorische tijger, (Panthera tigris trinilensis) zijn opgegraven bij Trinil, de plaats waar ook de oudste menselijke resten op Java gevonden zijn,
de beroemde Java-mens.
Deze beenderen behoren tot de oudste tijgerfossielen van de wereld en maken deel uit van de beroemde Dubois-collectie in het Nationaal Natuurhistorisch Museum in Leiden.
Hoewel deze fossielen op Java gevonden zijn behoren ze waarschijnlijk niet tot de directe voorouders van de Javaanse tijger.
Tijdens de IJstijden waren de grotere Indonesische eilanden regelmatig verbonden met het vastenland,
waardoor verschillende diersoorten de eilanden konden bereiken.
De laatste keer dat dit gebeurde was ongeveer 50.000 jaar geleden.
Tijgers die waarschijnlijk vanuit China migreerden bereikten Java opnieuw.
Het zeeniveau steeg en de tijger ontwikkelde zich tot de Javaanse ondersoort.

In de vroege 19e eeuw kwamen de Javaanse tijgers nog op heel Java voor. Doordat de menselijke bevolking snel groeide werden grote stukken van het eiland in beslag genomen,
wat leidde tot een ernstige vermindering van het leefgebied van de Javaanse tijger.

Overal waar de mens heen ging werd er op deJavaanse tijger gejaagd of hij werd vergiftigd. Ook moest de Javaanse tijger steeds meer moeite doen om de prooidieren te vangen omdat wilde honden en luipaarden ook op dezelfde dieren jagen.

De plaatselijke bevolking voerde de jacht voornamelijk uit, wat verrassend is aangezien ze de tijger beschouwden als een reïncarnatie van hun overleden voorouders.

Rond 1940 waren de Javaanse tijgers alleen nog maar te vinden in de meest afgelegen gebergten en bossen. Het stichten van reservaten kon de Javaanse tijger niet redden, omdat tijgers een groot jachtgebied nodig hebben.
De reservaten waren te klein en te ver van elkaar afgelegen en er waren te weinig prooidieren, zodat er niet veel tijgers konden overleven.
In het midden van de jaren 50 van de 20e eeuw waren er nog maar 20-25 Javaanse tijgers over op Java. In de jaren 60 van de 20e eeuw verdween de Javaanse tijger zelfs uit het beroemde Ujung Kulon reservaat op de westpunt van Java, waar nu nog de laatste Javaanse neushoorns leven.
De laatste plek waar de Javaanse tijger stand wist te houden was in het onherbergzame Meru Betiri in Zuidoost Java, dat in 1972 een reservaat geworden was. Het werd beschouwd als de laatste kans op het overleven van de Javaanse tijger, maar hoewel het een reservaat geworden was werd het nog voortdurend bedreigd door de ontginning voor landbouwgrond.
Meri Betiri was uiteindelijk ook niet groot genoeg. Aan de hand van sporen stelde men in 1979 vast dat er nog hoogstens drie tijgers leefden.
Daarna is de Javaanse tijger en zijn sporen nooit meer gezien. De precieze datum van uitsterven blijft onbekend, maar de ondersoort moet in het begin van de jaren 80 van de 20e eeuw uitgestorven zijn.

Zo nu en dan werden er waarnemingen gemeld van een paar tijgers in Oost Java. Meri Betiri Nationaal Park, het meest onherbergzame gebied van het eiland, bevind zich hier en wordt beschouwd als de plaatse waar mogelijke overgebleven tijgers nog zouden kunnen leven. Ondanks de blijvende claims van waarnemingen is het veel meer denkbaar dat de Javaanse tijger echt uitgestorven is. De waargenomen 'tijgers' waren zeer waarschijnlijk luipaarden die men van een afstand zag. Sommige organisaties hopen de tijgers toch nog te herontdekken door gebruik te maken camera's die worden geactiveerd door infrarood in een poging om de tijgers te fotograferen.
Maar totdat er concreet bewijs gevonden is moet de Javaanse tijger beschouwd worden als weer één van de ondersoorten die is uitgestorven en voor altijd verloren.
De Javaanse tijger lijkt veel op de Sumatraanse tijger, die nog steeds voorkomt. Maar de Javaanse tijger heeft een dichter strepenpatroon en donkerdere zwarte strepen. Strepen op de rug waren vaak dubbele strepen die een soort cirkels vormen.

Daarnaast stond de Javaanse tijger bekend om zijn snorharen die de langste van alle tijgersoorten waren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.