Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

IJsberen

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 726 woorden
  • 6 augustus 2008
  • 198 keer beoordeeld
Cijfer 7
198 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Inhoud

1. Inleiding
2. Hoe ziet een ijsbeer er uit?
3. Waar leeft een ijsbeer en hoe?
4. Wat eet een ijsbeer?
5. Gewicht, lengte en leeftijd
6. Voortplanting
7. Zorgen voor de jongen
8. De vijanden van de ijsbeer
9. De familie van de ijsbeer
10. Bronvermelding

Inleiding


Ik heb voor ijsberen gekozen omdat het een bedreigde diersoort is. En ik wil graag meer weten waarom een ijsbeer wordt bedreigd. Dit dier soort is echt een dier waar zoveel mensen medelijden mee hebben daarom, organiseren ze van die goede doelen voor die bedreigde diersoorten. En een van die doelen is Wereld Natuur Fonds (W.N.F)

Hoe ziet een ijsbeer eruit?


Een ijsbeer is een beetje wit gelig. Ze hebben kleine rode oren om zo min mogelijk kou te verliezen. Want als ze grote oren hebben dan waait de wind in hun oren en dan raken ze de warmte kwijt. De ijsbeer heeft wel nagels van wel 5 cm lang het is lang want dan kan hij niet uitglijden. En beter dingen vast pakken. De haren van de ijsbeer zijn ongeveer 15 cm lang. En onder de huid van de ijsbeer zit ook nog 10 cm vet.

Waar leeft een ijsbeer een hoe?

De ijsbeer leeft op de noordpool. Waar het ongeveer min 35 graden maar de ijsbeer heeft het niet zo koud omdat zijn vacht goed geïsoleerd is. Als hij gaat eten dan jaagt hij op baby zeehonden of zoekt hij naar walvissen of walrussen. Als ze gaan jagen dan rennen ze eigenlijk naar de dieren (net als een hond) En vaak komt het voor dat de dieren denken dat, de ijsbeer niet kan zwemmen en dan rennen ze het water in terwijl de ijsbeer achter hun aan gaat om ze te vangen. Maar ze moeten wel oppassen dat er geen eskimo’s zijn want die jagen op die ijsberen en eten ze dan later op.
Dat wil zeggen 1 ijsbeer minder.

Wat eet een ijsbeer?


IJsberen zijn roofdieren. Dat betekent dat ze andere dieren opeten. IJsberen lievelingskostje is zeerob. Maar ze eten ook vogels, kleine ijsberen, walrussen, eieren, zeehonden en vissen. Maar hij eet het meest zeehonden. Van de zeerob eet de ijsbeer alleen het vet, de huid en de ingewanden. Het vlees laten ze gewoon liggen. Als er weinig eten te vinden is voor ijsberen, trekken ze het noordpoolgebied door op zoek naar voedsel. Sommige ijsberen lopen tijdens hun leven wel een gebied door dat zes keer zo groot is als Nederland. De zomer is een tijd dat ze weinig eten kunnen vinden. Ze leven dan voornamelijk op het land langs de kust. Hier eten ze bessen, wortels en kruiden. IJsberen kunnen dode walvissen en walrussen al van dertig kilometer afstand ruiken. Ook deze dode dieren worden door de ijsberen gegeten

gewicht, lengte en leeftijd


Gewicht, lengte

De vrouwtjes ijsbeer is 2-2,5 m lang van de kop tot romp en weegt 5 keer zo zwaar als mensen.
Zij wegen 300-450 kilo.
En het mannetje is ongeveer van kop tot romp 2,5-3 m en weegt 7 keer zo zwaar als mensen.
Zij wegen 350-600 kilo.

Leeftijd

Er zijn ijsberen bekend van 20 jaar of ouder, maar dat zijn er niet veel. De meeste beren worden wel 15 tot 18 jaar oud. De oudste ijsbeer was 32 jaar, de oudste ijsbeer in een dierentuin werd zelfs 41 jaar.

Voortplanting

Als er twee mannetjes een leuk vrouwtje tegen komen gaan ze vechten net als twee herten. En het mannetje dat gewonnen heeft mag het vrouwtje hebben. Het mannetje en het vrouwtje worden dan verliefd op elkaar. In november en december graven ze dan een hol. Dan blijft het vrouwtje tot maar in haar hol. Dat heet dan een winterslaap. Met de jonge ijsbeer weegt ze 600 tot 700 kilo (met de melk erbij geteld) Het vrouwtje blijft dan in haar hol en gaat niet opzoek naar eten dat doet het mannetje. En dan 8 maanden later kom er dan jongen eruit. De meeste vrouwtjes ijsbeer kunnen maximaal 3 jongen krijgen.

Zorgen voor de jong


Als een ijsbeer geboren wordt is hij nog een beetje rood. Na een week van hebben ze ongeveer een vacht van 10cm. Hij blijft dan 28 maanden bij zijn moeder en da gaat hij weg van zijn moeder. Dan gaat hij jong erop uit. De eerste 6 weken drinkt hij nog bij zijn moeder. Na 12 weken gaat de moeder samen met haar kind op zoek naar eten. Als de ijsbeer al 28 weken is kan hij al alleen opzoeken naar eten zonder zijn moeder.

REACTIES

H.

H.

Hey,
Coole Werkstuk!
Bedankt voor de info. Kan ik hem ook na doen?
Groeten.

12 jaar geleden

I.

I.

werk stuk waar ik mee bezig vben is saai,net als dit

12 jaar geleden

A.

A.

leuke werkstuk

11 jaar geleden

Y.

Y.

Bij ''Waar leeft een ijsbeer een hoe?''
moet in plaats daarvan staan: Waar leeft een ijsbeer (en) hoe!

11 jaar geleden

M.

M.

waar is de andere helft?

11 jaar geleden

P.

P.

oeps ik gaf per ongeluk een 10.

10 jaar geleden

A.

A.

Waar is de andere helft want ik wil weten over de familie van een ijsbeer?

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.