IJsbeer

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 743 woorden
  • 1 mei 2003
  • 355 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
355 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

De IJsbeer

1. De inleiding

De ijs- of poolbeer is de grootste vleeseter dat op onze aarde rond loopt. Op de aarde lopen na schatting ongeveer 28.000 ijsberen rond. De wetenschappelijke naam voor de ijsbeer is "Ursus maritimus". En de Engelse naam is "Polar Bear". De ijsbeer weegt tussen de 400 en 500 kilo. Vrouwtjes ijsberen worden ongeveer 1 meter, en mannentjes ijsberen worden ongeveer 2a3 keer zo groot als de vrouwtjes. Mannetjes worden ongeveer 3 meter. En de lengte van de staart is 8 tot 12 centimeter. De schouderhoogte is ongeveer 1 meter en 50 centimeter. De grootste ijsbeer ooit gevonden was 3 meter en 70 centimeter en woog 1007 kilogram. De ijsbeer wordt ongeveer 20 tot 25 jaar oud. Maar de oudste ijsbeer ooit was in Alaska die was 41 jaar oud. De leeftijd van de ijsbeer wordt bepaald door de tanden. Elk jaar komt er een laagje cement bij. Als je dan de tand doorsnijd kun je precies zien hoe oud de ijsbeer was geworden. De kleur van een ijsbeer is meestal wit, maar kan ook beige of zelfs geel zijn. IJsberen leven al heel lang er zijn sporen gevonden
dat ze al ongeveer 100.000 jaar op aarde rondlopen.

2. Ordening en Familie

De ijsbeer heeft een inwendig skelet en is tweezijdig symetrisch, dus behoort hij tot de gewervelden. De ijsbeer behoort tot de groep van de zoogdieren. Orde van de ijsbeer is roofdier. Familie van de ijsbeer zijn de beerachtigen. De ijsbeer is de grootste van de beren. Er zijn 15 soorten beren hier zijn er een paar van: IJsbeer, Bruine beer, Zwarte beer, Lippenbeer, Kodiakbeer, Reuzenpanda, Maleise beer, Brilbeer en de Kraagbeer, Pandabeer, Grizzlybeer en de Koala beer.

3. Leefomgeving

De ijsbeer heeft een leefomgeving waar het 's winters -34 graden is en zomers 0 graden. Maar hij kan ook leven met tempraturen van - 60 graden. Landen waar de ijsbeer leeft zijn: Noord Rusland (Siberie), Noord Scandinavie, Aan de kusten van Groenland, Noord Canada, het noorden van Alaska en natuurlijk de Noordpool. IJsberen leven niet op een plek maar trekken rond. IJsberen kunnen makkelijk 30 kilometer per dag afleggen. Maar 80 km is ook geen groot probleem. Moe wordt hij niet snel hij kan wel 120 kilometer aan een stuk doorzwemmen. De ijsberen zwemmen ongeveer rond snelheden van 10 kilometer per uur. En door zijn dikke vetlaag van ongeveer 10 cm krijgt hij het niet koud. En dan heeft hij ook nog haren van 5 cm.

4. Voedsel

In de leefgebieden is niet zo heel veel voedsel te vinden. Maar wat er is eet hij op. Hij wordt daarom ook wel de heerser van de Noordpool genoemd. Hij ruikt dode dieren al van 30 kilometer afstand. Het voedsel van de ijsberen: Eieren en kuikens van zeevogels, Muskossen (pasgeboren en kreupele dieren), dode walvisachtigen, walrusjongen, knaagdieren, korstmossen, grassen, bessen, zeehonden, en zijn eigen gevangen maaltje zoals vis. De ijsbeer gaat meestal halvewege de dag op jacht. De rest van de dag is hij aan het rusten en slapen. Als je meerdere ijsberen bij elkaar ziet
is meestal de reden daarvoor dat ze een grote prooi hebben gevangen.

5. Vijanden en vrienden

De ijsbeer wordt met uitsterven bedrijgd. Daarom is het ook een beschermde diersoort. Dat komt voornamelijk door de expeditie: "Red Data Book". Die expeditie vond in de 17de eeuw plaats. Als eten werd er op de ijsberen gejaagd. En in de 19de eeuw was er steeds een magere walvis vangst. Dus gingen ze op ijsberen jagen. Om niet te verhongeren. En dan de Eskimo's en de Indianen nog. Die jagen nog steeds op ijsberen. Voor de rest heeft de ijsbeer geen dierlijke vijanden.

6. Holen

In de sneeuw bouwt de ijsbeer zijn eigen hol. Daar slaapt hij en rust hij in. Meestal heeft hij zijn hol tegen een berg aan staan. Zo ziet het ongeveer uit:

7. Voortplanting

IJsbeerparen komen alleen bij elkaar gedurende de korte paartijd. De paartijd is meestal in de maand april. De draagtijd van het ijsbeerjong is tussen de 8 en 9 maanden. Het schijnt dat het jong pas na 5 maanden na de paring begint te ontwikkelen. Het jong wordt levendbarend op de aarde gebracht. Als het jong geboren is blijft hij 1½ jaar bij haar moeder. De moeder is na de bevalling heel mager geworden. Ze weegt de helft van haar normale gewicht. Het jong is 30 centimeter lang en weegt tussen de 500 en 600 gram. En heeft korte dunne beharing.

8. Bronnen

Dit wil je ook lezen:

www.dierentuin.net/zoogdieren_land/ijsbeer.html
www.wnf.nl
www.xs4all.nl/~scid/Dierenwereld/beren/ijsbeer.htm
www.scholieren.com
Fauna deel 11 Dieren van de hele wereld en eigen omgeving. Okki winterboek
Dieren-encyclopedie
Encyclopedie
Biologieboek
Eskimo's

REACTIES

K.

K.

ik vind het heel goed.
heb je meer informatie....
ik zou die graag willen hebben
alvast bedankt

19 jaar geleden

M.

M.

bedankt voor je werkstuk ik heb er een 9.5 voor gekregen

19 jaar geleden

R.

R.

best goed hoor

14 jaar geleden

A.

A.

goed ik had er een 10 voor

12 jaar geleden

L.

L.

is er meer informatie bij de ordening?

11 jaar geleden

L.

L.

er moet nog veel informatie.

10 jaar geleden

L.

L.

als er nog veel info is mag je het mij versturen denkje .

10 jaar geleden

L.

L.

Dafuqq je hebt niks over de ordening van het beest. Dat is een beetje jammer. Wij zitten in het eerste jaar vwo en zelfs wij willen meer info ober de Ijsbeer. voor de rest wel goed

9 jaar geleden

K.

K.

hoi

6 jaar geleden

D.

D.

Hallo is heel leuk informatie

6 jaar geleden

A.

A.

bedankt heeft me echt geholpen met mijn werkstuk moet hem morgen inlever was niet eens begonnen :( hebben jullie ook info over de bouw van de ijsbeer?

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.