Huidziekten

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo/vwo | 2440 woorden
  • 30 september 2013
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Wij kregen  opdracht van onze Biologie leerkracht M in te winnen. Wij mochten onze keuze doen tussen verschillende onderwerpen. Onze keus ging uit naar Huidziekten, omdat het de meest voorkomende ziekte is bij jongeren. Bij het onderzoeken wilden we te weten komen:

  • Hoe Huidziekten ontstaan?
  • Hoe ze eruit zien?
  • Hoe men ze kan behandelen?

Bekende huidziekten zijn :Psoriasis, Acne, Eczeem, Haaruitval. Wij gaan het in ons scriptie hebben over Acne, Haaruitval en Psoriasis.

Wij kwamen aan onze informatie door op het internet te gaan, door een bezoek te brengen aan de dermatologische dienst, voor een interview met dokter Jadoenath-Misier en we zijn ook naar C.C.S. geweest om onze scriptie samen te stellen.

Hoofdstuk 1: Huidziekten

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Het bestaat uit verschillende lagen en heeft een aantal functies: je kunt ermee voelen, je huid ademt, zorgt voor warmteregulatie en geeft bescherming tegen invloeden van buiten. Zo groot en veelzijdig als de huid is, zoveel verschillende huidziekten bestaan er ook. Om huidaandoeningen te groeperen zijn ze ingedeeld in een aantal groepen, gebaseerd op het soort huiduitslag. Bacteriёn, schimmels, parasieten en virussen zijn mogelijke veroorzakers van huidaandoeningen. Andere oorzaken zijn chemische stoffen, allergieёn, straling en geneesmiddelen. Een huidaandoening is in heel enkele gevallen een symptoom van een andere ziekte. Andere ziekten die huidaandoeningen kunnen veroorzaken, zijn bijvoorbeeld stofwisselingsstoornissen en bloedziekten. Ook slechte voeding kan huidproblemen in de hand werken. Sommige aandoeningen zoals moedervlekken, zijn erfelijk. Maar vaak is helemaal geen oorzaak aan te wijzen.

Hoofdstuk 2: Wat is Acne?

Acne is één van de meest algemeen voorkomende aandoeningen bij de mens. Het is een ontstekingsziekte van de talgklieren van de huid. Iedereen heeft er in meer of mindere mate last van (gehad). Hoewel heel ‘gewoon’ wat betreft voorkomen wordt het door de patiёnt ervaren als zeer hinderlijk, cosmetisch storend en kan bij sommige zelfs tot langdurige somberheid leiden. Gelukkig is er tegenwoordig een scala aan behandeling tegen acne voorhanden.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Bijna iedereen heeft in de tienerjaren in meer of mindere mate last van acne. Vooral jonge mannen en vrouwen van 15 tot 18 jaar krijgen het.

Dit leeftijdafhankelijke beloop wordt veroorzaakt door:

  • Toename van de geslachtshormoon productie in deze jaren
  • Dit leidt tot vergroting van de talgklieren en meer talgproductie
  • Een mix van overmatige talgproductie en dode huidcellen verstoppen de uitgangen van de talgklieren
  • Hierdoor ontstaan afgesloten talgklieren waarvan de wand kan barsten hetgeen leidt tot
  • Ontsteking van de huid

Welke factoren zijn van invloed op de ernst van de acne?

  • Hormonale factoren
  • Teveel hormoon aanmaak( zeldzaam)
  • Psychologische stress
  • Omgevingsfactoren
  • Hoge vochtigheidsgraad van de omgeving
  • Druk door kleding op de huid (voorhoofdsbanden)

Waardoor wordt acne NIET veroorzaakt?

Acne heeft NIETS te maken met:

  • Het eten van varkensvlees, chocola, patat of mayonaise
  • Voedselallergie
  • Vitaminetekort (vitaminepillen zijn dus niet nodig)
  • Slechte hygiёne

Hoe ziet het eruit?

Alle vormen van acne tonen in meer of mindere mate de volgende typen huidafwijkingen en restafwijkingen:

Comedonen(mee-eters)

Het meest typisch aan het klinisch beeld van acne zijn de zogenaamde comedonen of mee-eters. Er zijn verschillende typen comedonen te onderscheiden nl:

Open Comedonen(‘blackheads’): deze zijn grijs of zwart van kleur. De donkere kleur is geen vuil, maar een pigment dat het lichaam zelf aanmaakt.

Gesloten Comedonen(‘whiteheads’): bij deze comedonen is de follikelopening volledig afgesloten waardoor de talg zich gaat ophopen. Deze talg is zichtbaar als witte ‘kopjes’ of puistjes.

Comedonen vertonen in principe geen ontsteking.

Pustels

Pustels, of in gewoon Nederlands: puistjes, zijn in feite gesloten comedonen die ontstoken zijn geraakt. Er is duidelijk roodheid (erytheem) zichtbaar, zowel van het puistje zelf als de huid direct eromheen.                                                                                                                                                       

Infiltraten

Soms ontstaan rode ontstoken bulten met uitgebreide roodheid en pijn. Dit zijn infiltraten die soms spontaan kunnen ontstaan, maar meestal worden veroorzaakt door het ‘leegknijpen’ van een puistje. Door de druk die op de wand van de talgklier wordt uitgeoefend kan deze scheuren, waardoor de inhoud in de omgevende huid terechtkomt. Dit kan leiden tot een flinke en pijnlijke ontsteking van de huid.

Huidafwijkingen bij uitdovende acne

Na het spontaan ‘uitdoven’ van de acne of na behandeling wordt ter plekke van de voormalige ontstekingen nog een rode of paarse verkleuring van de huid gezien. Dit zijn dus geen actieve acne afwijkingen maar huid die zich aan het herstellen is. Dit noemen wij pistinflammatoir erytheem.

Welke soorten acne zijn er?

Er worden verschillende typen acne onderscheiden:

  • Acne vulgaris
  • Acne conglobata
  • Acne fulminans
  • Acne infantum
  • Acne ectopica

Acne vulgaris

‘Vulgaris’ is Latijns voor ‘gewoon’. Het is dan ook verreweg de meest voorkomende vorm van acne. Het kan alle typische kenmerken van acne vertonen, meestal in een vrije milde vorm.

Acne conglobata

Bij acne conglobata staan zeer heftige ontstekingen van de talgklieren op de voorgrond. Dit leidt tot dikke rode en pijnlijke bobbels (infiltraten), die meestal op de rug zijn gelokaliseerd. Vooral jongen mannen hebben een grote kans deze vorm van acne te ontwikkelen.

Acne fulminans

Deze zeer heftige (en gelukkig zeldzame) vorm van acne begint heel plotseling. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van de acne conglobata. Het verschil met de acne conglobata is vooral dat de patiёnt ook ziek is. Malaise, gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijnen kunnen voorkomen. De oorzaak van acne fulminans is onbekend. Het is beschreven na gebruik van isotretinoine.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Acne infantum

Acne infantum of baby acne is eigenlijk een buitenbeentje in de ‘acne familie’. Het komt vrij vaak voor dat pasgeboren baby’s kleine acne puistjes in het gelaat krijgen. Dit gebeurt onder invloed van hormonen. De verschijnselen zijn bijna altijd mild en verdwijnen vanzelf. Behandeling is vrijwel nooit nodig, maar zou kunnen bestaan uit benzoylperoxide lokaal.

Acne ectopica

Ook dit is een buitenbeentje in de acne familie. De afwijkingen komen voor in de liezen en de oksels.

Hoe wordt acne behandeld?

Behandeling van lichte acne

Bij elke vorm van acne is het van belang de huid goed- maar voorzichtig!- te reinigen met een milde zeep en schoon water. Na het wassen van de huid niet droogwrijven, maar voorzichtig droogdeppen om beschadiging van de puistjes te voorkomen.

Behandeling van ernstige acne

Bij ernstige vormen van acne is er niet alleen sprake van een ontsierde en psychologisch belastende tijdelijke huidaandoening: er is een reëel gevaar dat uitgebreide littekenvorming optreedt, die grotendeels onherstelbaar is. Daarom is het meestal gerechtvaardigd om de acne met zware behandeling aan te pakken. Over het algemeen vinden deze behandelingen plaats onder begeleiding van een dermatoloog.

Behandeling van matig ernstige acne

Ook bij ernstiger vormen van acne is het van belang de huid goed en voorzichtig te reinigen met een milde zeep en schoon water. Na het wassen de huid niet droogwrijven, maar voorzichtig droogdeppen om beschadiging van de puistjes te voorkomen. Na het wassen is het huid gereed voor het aanbrengen van lokale geneesmiddelen.

Behandeling van acne littekens

Tijdens een ernstige vorm van acne kan de huid flink beschadigd worden. Het lichaam herstelt de beschadigingen met littekenweefsel. Hierdoor wordt de huid weliswaar ‘genezen’, het cosmetisch aspect valt de patiёnt na het uitdoven van de acne vaak tegen.

Hoofdstuk 2: Haaruitval

Wat is het?

Haaruitval en kaalheid zijn veel voorkomende problemen. Er zijn verschillende vormen en oorzaken van haarverlies.

Haaruitval door geneesmiddelen

Het gebruik van geneesmiddelen kan leiden tot haaruitval. De haaruitval treedt diffuus over het behaarde hoofd op. Bekend is natuurlijk de extreme haaruitval die kan optreden na het gebruik van bepaalde vormen van chemotherapie. Maar ook andere geneesmiddelen kunnen haaruitval veroorzaken. Van veel medicijnen is wel eens gerapporteerd dat zij bij individuele patiёnten mogelijk haaruitval hebben veroorzaakt. Enkele geneesmiddelen die met enige regelmaat problemen met haaruitval veroorzaken staan hieronder genoemd:

Zeer vaak: cytostatica(chemotherapie)

Regelmatig:

Anticoagulantia(bloedverdunners)

Retinoїden(gebruikt in de dermatologie)

Lithium(psychiatrie)

Soms:

Antimalaria medicijnen

Bѐta-blokkers(cardiologie)

ACE-remmers(cardiologie)

Haaruitval met verlittekening van de hoofdhuid

Bij verlittekening van de huid verdwijnen de haarzakjes en kan op die plek van de huid geen haar meer groeien, ook niet na eventuele genezing van de oorspronkelijke aandoening. Haaruitval met verlittekening kan worden onderverdeeld in 5 groepen.

Er kunnen erfelijke aandoeningen optreden zoals: Infecties, kanker, fysische oorzaken en ontstekingen van de huid.

Haaruitval door interne aandoeningen

Verschillende interne ziekten kunnen leiden tot haaruitval. Een belangrijk voorbeeld is problematiek met de schildklier. Dit kan leiden tot een diffusse haaruitval en gedeeltelijke uitval van de haren van de wenkbrauwen (bij traag werkende schildklier). Ook bepaalde aandoeningen waarbij weinig voedingselementen uit het spijsverteringskanaal worden opgenomen (de malabsorptie syndromen) zoals gluten-enteropathie kunnen leiden tot haaruitval.

Haaruitval door roken

In de medische literatuur wordt melding gemaakt van een groter risico op haaruitval en kaalheid bij rokers dan bij niet-rokers. Dit wordt verklaard uit een verminderde doorbloeding van de huid bij mensen die roken. Hierdoor kan minder zuurstof en voeding de haarwortels bereiken, waardoor de kwaliteit van het haar achteruit gaat en zelfs gedeeltelijk kan uitvallen.

Hoofdstuk 4: Psoriasis “één van de meest voorkomende huidziekte”

Omschrijving

Psoriasis is één van de meest bekende chronische huidziekten. Naar schatting heeft meer dan 300.000 mensen van de Nederlandse bevolking deze aandoening. Het woord “psoriasis” (met klemtoon op de eerste “ ї “) is afgeleid van het Griekse woord “psore”, dat “schub” betekent. De aandoening wordt namelijk gekenmerkt door rode vaak samenvloeiende plekken die bedekt zijn met dikke schubachtige schilfers. De ziekte komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ook bij alle rassen. De ziekte is NIET BESMETTELIJK, wel bestaat er een erfelijke aanleg. Vaak worden de huidafwijkingen voor het eerst zichtbaar omstreeks de puberteit, maar eigenlijk kan psoriasis op elke leeftijd beginnen.

Hoe ontstaat het?

Onze huid vernieuwt voortdurend en oude huidcellen worden vervangen door nieuwe. De opperhuid bestaat uit hele kleine huidcellen die langzaam afsterven en afschilferen. Dit is normaal gesproken een proces waar niemand iets van merkt. Maar bij psoriasis is dit vervangingsproces verstoord en gaat het abnormaal snel. Zo ontstaan teveel huidcellen en deze krijgen niet de kans om volledig uit te groeien. De het gaat daardoor zichtbaar afschilferen. In de psoriasis-huid is er sprake van ontsteking; de huid is namelijk dik en rood. Er bestaan aanwijzingen dat de ontstekingsprocessen bij psoriasis mede verantwoordelijk zijn voor het ontstaan en in stand houden van de huidafwijkingen. We weten nog steeds niet waardoor die versnelde groei wordt veroorzaakt: de oorzaak van psoriasis kennen we niet. Emotionele stress, griep, keelontsteking (met streptokokken) en sommige medicijnen (lithium en zogenaamde bѐta-blokkers) kunnen psoriasis verergeren. Dat erfelijke aanleg een rol speelt, staat echter wel vast. Een kind wiens vader of moeder psoriasis heeft, heeft een kans van 10% om zelf de ziekte te krijgen. Hebben beide ouders psoriasis, dan is deze kans zelfs 50%.

Wat zijn de verschijnselen?

We zien scherp begrensde, wit-schilferende plakkaten op een rode achtergrond. De dikke schilfers geven soms een soort schubachtig effect. Soms is er sprake van jeuk; ook kunne de plekken weleens pijnlijk zijn. Bij sommige patiёnten zijn er in de psoriasisplekken ook één of meerdere puskopjes te zien. Dit zijn geen tekenen van een infectie; deze pustels zijn steriel, bevatten geen bacteriёn en zijn normale verschijnselen bij psoriasis. Hinderlijk is verder dat de vele dikke schilfers op de kleding, beddengoed en op de vloer terechtkomen.

We zien scherp begrensde, wit-schilferende plakkaten op een rode achtergrond. De dikke schilfers geven soms een soort schubachtig effect. Soms is er sprake van jeuk; ook kunne de plekken weleens pijnlijk zijn. Bij sommige patiёnten zijn er in de psoriasisplekken ook één of meerdere puskopjes te zien. Dit zijn geen tekenen van een infectie; deze pustels zijn steriel, bevatten geen bacteriёn en zijn normale verschijnselen bij psoriasis. Hinderlijk is verder dat de vele dikke schilfers op de kleding, beddengoed en op de vloer terechtkomen.

Wat is de behandeling?

PSORIASIS IS (NOG) NIET TE GENEZEN!!

Er bestaan vele effectieve behandelingen voor psoriasis. Alle middelen die voor psoriasis worden gebruikt onderdrukken de onderstekingsreactie, maar nemen niet de oorzaak weg. Hierdoor kan psoriasis wel (tijdelijk) onderdrukt worden maar nooit helemaal en permanent verdwijnen. Bij voorkeur wordt psoriasis behandeld met één of meer uitwendige middelen alleen. Indien dit niet afdoende blijkt te zijn, wordt er eerst gecombineerd met lichttherapie. Inwendige behandelvormen worden als laatste toegepast, of direct bij ernstige uitgebreide vormen van psoriasis. Behandelingen kunnen in een polikliniek, verpleegafdeling (opname) of in een dag behandelingscentrum worden uitgevoerd.

Wat kunt u zelf eraan doen?

Emotionele stress lijkt bij de meest patiёnten een rol te spelen. Dit is de reden waarom ontspanning (vakantie, zon en zee) een gunstige invloed heeft op de huidziekte.

In het algemeen is het goed om de huid met vettige zalven en badolie (tijdens het bad nemen) te behandelen. Hierdoor raken de schilfers makkelijker van de huid los, waardoor uitwendige middelen (corticosteroїden en vitamine D middelen) beter de huid kunnen doordringen en daardoor werkzamer worden.

Niet krabben, omdat door krabben of een verwonding op de plaats van de huidbeschadiging nieuwe psoriasisplekken kunnen ontstaan.

Conclusie

Zoals we al eerder in onze inleiding hadden, moesten wij een scriptie samenstellen over een onderwerp die wij zelf gekozen hebben en heel erg interessant vonden. Onze keus ging uiteindelijk uit naar Huidziekten, omdat wij als jongeren ook één van de meest voorkomende huidziekte ervaren nl. Acne. En het was dus reden genoeg om een onderzoek over huidziekten te doen. Wij weten nu hoe huidziekten ontstaan, eruitzien en behandeld kunnen worden.

Bron

www.google.com

Een interview met dokter Jadoenath-Misier,  dermatoloog bij de dermatologische dienst.

Lijst van moeilijke woorden

Cosmetisch: cosmetica betreffend

Somber: donker; treurig

Scala: toonladder; schaal

Voorhanden: in voorraad

Infiltratie: infiltreren

Infiltreren: langzaam of heimelijk binnendringen

Malaise: slapte

Mild: zacht; genadig; vrijgevig

Infiltraten: afzetten van vocht tussen weefsels en cellen

Diffuus: verspreid

Chemotherapie: behandeling van ziekten met chemische middelen

Psychiatrie: geneeskunde van de psychische ziekten

Cardiologie: leer van de functies en ziekten van het hart

Chronische: van ziekten, langdurig

Streptokokken: bolvormige bacterie, in snoeren met andere voorkomend

Lithium: chemisch element uit de eerste groep van het periodiek systeem

Bѐta-blokkers: geneesmiddel voor bloeddrukverlaging en regulering van het hartritme

Pustels: blaasje met etter

Steriel: vrij van micro-organismen, ziektekiemen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.