Hosta's

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 562 woorden
  • 18 augustus 2010
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Hosta's zijn voor meer dan 75% schaduwplanten, maar eigenlijk zijn ze beter gediend met gefiltert licht. Andere zijn dan weer een uitzondering op de regel, maar straks meer daarover.

De grondsoort die ze op prijs stellen is normale neutrale grond en als hij toch iets zou afwijken dan liefst iets zuurder en zeker niet kalkrijk, met een teveel aan kalk zullen de hosta's voor zo'n 95% wegkwijnen.

Wat onderhoud betreft zijn het gemakkelijke planten. Hoe groter de hosta's hoe meer vocht ze nodig hebben en vocht is één van de 2 grote behoeften van deze plant. Hoe groter het blad hoe meer verdamping dus ook meer verbruik van water. De 2 de grote behoefte is voedsel, best 2 maal per jaar toe te dienen; 1 maal in het voorjaar (maart-april) en een 2 de maal ten laatste midden juli. Gedroogde koemest, beendermeel of osmocote zijn de beste 3 mogelijkheden en bevatten veel stikstof en kalium.

Hosta's die op de juiste plaats staan zullen er dan ook veel mooier uitzien dan hosta's die niet aan deze voorwaarden voldoen, zo zullen de meeste blauwbladigen bijvoorbeeld het beste gedijen in de half tot diepe schaduw, maar vergeet zeker niet dat deze schaduw in onze normale tuinen het meest gemaakt wordt door bomen en struiken die eveneens op hun beurt veel vocht aan de bodem onttrekken, dus in drogere periodes van het groeiseizoen zeker het vochtgehalte op peil houden.

Uitzonderingen op de schaduwregel zijn er natuurlijk ook, zo kan bv.de blauwe "Blue Umbrellas" pefect in de zon staan mits hij zeer vochtig wordt gehouden. De gouden regel voor hosta's in de zon te plaatsen is hoe geler het blad hoe meer zon hij kan verdragen. Eenzelfde hosta kan er in de schaduw geheel anders uitzien dan in de zon bv."June".
Dus zon kan een heel kwalijke factor vormen voor deze planten; bladverbranding, uitdroging en soms het niet in bloei komen kan hiervan se oorzaak zijn.

Alle hosta's zijn ook minder gediend met een winderige plaats. Door de wind die langs de bladeren raast zullen de planten sneller gaan uitdrogen, waardoor het vacuum dat zich in de bladstengels bevindt sneller moet werken en rapper uitgeput raakt. De bladeren drogen sneller uit, dit kunt u het beste vergelijken met was aan de wasdraad die enkel droogt door de wind.

Hosta's kunnen zowel in volle grond als in potten gehouden worden, enkel hosta's met wortelrizomen (uitlopers) kunnen beter in volle grond geplant worden en dienen voor een zomerbodembedekking. Momenteel is er zo'n mooi aanbod van hosta's dat men bv.op het terras enkele potten bij elkaar kan plaatsen. Het grote voordeel hiervan is dat men deze potten steeds kan verplaatsen ....vandaag hier en morgen daar.

Ziektes en plagen bij hosta's zijn miniem. De planten kunnen bv.een virusinfectie oplopen, dit is dan meestal te zien op het bladdat een perkamentvormig mozaiek vormt op de nerven, of het tabakringvlekkenvirus....totaal verdelgen is dan de enige goede oplossing.

Het vermeerderen van deze planten kan gemakkelijk in het voorjaar gebeuren als de neuzen goed zichtbaar zijn. Dit gebeurt dan door deze neuzen te scheuren in delen zoals men zelf wil.

Hosta's gaan in de tuin goed samen met heuchera's, bamboe, varens....maar natuurlijk kunnen ze ook in borders aangeplant worden. En aan de rand van de vijver mag deze plant niet ontbrken.

Verder kunnen hostabladeren gebruikt worden bij het bloemschikken en voor het verfraaien van een ruiker bloemen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.