Wat is Herpes Genitalis?
Herpes Genitalis is een erg besmettelijke, seksueel overdraagbare aandoening, een van de meest voorkomende Soa’s. http://www.gezondheid.be
Oorzaak
Herpes Genitalis is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus (Herpes simplex), meestal het type 2. www.jongerenonline.be
Gevolg
Als je Herpes Genitalis hebt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor een baby. Zwangere zullen daarom tijdens de bevalling op Herpes Genitalis worden onderzocht. Zijn er blaasjes op het moment van de bevalling, dan zal meestal tot een keizersnede worden overgegaan. Het Herpes Genitalis virus zal niet meer uit het lichaam verdwijnen, maar van tijd tot tijd heropflakkeren.
http://www.jongerenonline.be
Wist je dat..
Er per jaar zo'n 12.000 mensen herpes oplopen? Herpes is een virusinfectie. Als je herpes hebt, dan kun je dat herkennen aan blaasjes of kleine wondjes rond je geslachtsdelen.
www.netdokter.nl
Hoe je er aan komt
Herpes is erg besmettelijk. Je kunt het al krijgen van contact met de huid, het slijmvlies van de mond, penis, anus of vagina van iemand die de aandoening heeft. Meestal word het door seksueel contact overgebracht. Het komt zelden voor, maar tijdens een vaginale bevalling kan een baby besmet raken met het Herpes Genitalis. Dit is een levensbedreigende infectie voor de pasgeborene. In zeldzame gevallen vindt de overdracht plaats tijdens de zwangerschap.
www.rivm.nl
Hoe je de Herpes Genitalis kunt voorkomen.
Herpes Genitalis kan je voorkomen door altijd veilig te vrijen, en als je het hebt moet worden afgezien van seksueel contact tot alle afwijkingen geheel zijn genezen. Vermijd ook contact met anderen door middel van zoenen, en houd toilet, drink- en eetgerei alleen voor privé-gebruik. Herpes rond de geslachtsdelen is meestal geen ernstige, maar wel ’n vervelende geslachtsziekte. Het gebruik van een condoom verkleint de kans om besmet te raken.
http://www.huidziekten.nl/
Hoe je weet dat je het hebt.
Enige verschijnselen zijn:
• Afscheiding (waterig of pus) uit de penis of de vagina.
• Branderig gevoel bij het plassen.
• Pijn in de onderbuik (vrouwen) of in de testikels (mannen).
• Jeuk aan of rondom de geslachtsdelen.
• Zweertje(s) op de vulva, penis, mond of anus.
• Wratten op of rond de penis, vulva of anus.
http://forum.sekswoordenboek.nl
Wat je moet doen als je het hebt
Ongeveer een week nadat je het herpesvirus hebt opgelopen, kun je al klachten hebben. Maar het kan ook langer duren. Het begin is meestal het ergst. Als de wondjes genezen zijn, heb je daarna meestal geen last meer. Dat zegt niet dat je helemaal genezen bent. Het virus kan nog in je lichaam zitten. Met andere woorden: de verschijnselen kunnen steeds terugkomen, zelfs als je geen seks met iemand hebt. Er bestaan wel middelen om de klachten te verminderen en het aantal aanvallen te beperken.
www.netdokter.nl
Koortslip
De 'koortslip' wordt veroorzaakt door een ander type herpesvirus. Via beffen of pijpen kun je dit virus wel overdragen en iemand een Herpes Genitalis bezorgen. Andersom kun je op deze manier ook herpes krijgen in je de mond.
www.netdokter.nl
Koortslip
Herpes Genitalis is een van de meest voorkomende soa’s. Het is een erg vervelende ziekte, omdat hij vaak terug kan komen.
http://www.ontwikkelingseducatie.nl
Wist je dat…
Van 10 t/m 16 oktober de Internationale herpesweek is? De aftrap hiervoor is onderdeel van een grote internationale conferentie over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Het internationale thema van de week is dit jaar het ‘stigma’ rond herpes Genitalis, waardoor mensen met deze soa het moeilijk vinden in (nieuwe) relaties hierover te praten.
www.gezondheidsplein.nl
Wist je dat…
Naar schatting gemiddeld 12.000 mensen Herpes Genitalis per jaar oplopen?
www.herpesinfo.nl
Waar je informatie vandaan kunt halen
Je kan op www.herpesinfo.nl kijken voor informatie over de ziekte, vraag en antwoorden, wat Herpes is, ervaringen en meer. Ook kan je via deze site naar www.soa.nl doorklikken, waar een uitgebreide lijst staat met adressen van huisartsen, GGD-en en soa-poliklinieken. Hier kan je ook voor ’n overzicht kijken van openingstijden. In een GGD of Soa-polikliniek kan je jezelf laten testen op ’n soa, dit kan ook bij de huisarts.
Wist je dat…
Als jij ’n ster of meerdere sterretjes op de Venusheuvel van je hand hebt, je het risico loopt op ’n soa. Bron: Fancy
REACTIES
1 seconde geleden