Hermelijn

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1290 woorden
  • 18 juli 2006
  • 92 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
92 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
INHOUD

1. Inleiding

2. Wat is een Hermelijn? Hierin vertel ik hoe de hermelijn eruit ziet en waar de hermelijn voorkomt.
3. Geslacht en Voortplanting. Hierin vertel ik wat de verschillen zijn tussen het vrouwtje en het mannetje en hoe de voortplanting zich ontwikkeld.
4. Jachtgedrag. Hierin vertel ik hoe de jacht in zijn werk gaat en wat de Hermelijn zoal eet.
5. Wat gebeurt er met de Hermelijn in de herfst? Hierin vertel ik wat er met de Hermelijn gebeurt in de herfst en waarom de Hermelijn verandert.
Hoofdstuk 1 Inleiding

Dit werkstuk gaat over de Hermelijn. De Hermelijn is een heel bijzonder dier. Zijn vacht krijgt elke winter een ander kleurtje.
In dit werkstuk vertel ik over wat een Hermelijn is, waar deze verblijft, Wat het verschil is tussen het mannetje en het vrouwtje, de voortplanting, het jachtgedrag en natuurlijk over het bijzondere verschijnsel dat de Hermelijn ondergaat in de Herfst. Ook heb ik een aantal die een duidelijk beeld geven van wat ik op dat moment verteld heb.

Hoofdstuk 2 Wat is een Hermelijn?

Namen van de Hermelijn.
Nederlandse naam: Hermelijn of Muishondje.
Engelse naam: Stoat (met bruine zomervacht) of Ermine (met witte wintervacht).
Franse naam: Hermine.
Duitse naam: Hermelin of das Große Wiesel.
Latijnse naam: Mustela erminea.

Hoe ziet de Hermelijn eruit.
De hermelijn behoort tot de familie van de marterachtigen en is daardoor ook een roofdiertje. De Hermelijn heeft veel weg van de wezel. Toch zijn er duidelijk verschillen te zien. De Hermelijn is zichtbaar groter en heeft een langere staart met lange haren en een zwarte punt.
Verder is de Hermelijn grijs of beige bruin behalve op zijn buik waar hij wit of gelig. De scheiding van de twee kleuren loopt recht. De oren hebben een lichtere rand. De kleur van de Hermelijn veranderd in de herfst en winter (daar valt meer over te lezen in hoofdstuk 5). Hij heeft net als andere marterachtige een langgerekt lichaam.
Het leefgebied van de Hermelijn.
De Hermelijn is in brede kring bekend. Hij komt in bijna alle delen van Europa voor, behalve in het zuiden. In Nederland is de hermelijn verspreid over het hele land behalve op Vlieland en Ameland. Van de waddeneilanden komt de Hermelijn alleen op Texel en Terschelling voor. (Op Texel en Terschelling is de Hermelijn uitgezet ter bestrijding van de muizenplagen).
Hermelijnen zijn te vinden onder boomwortels, in oude konijnen of rattenholen(holen met een doorsnede kleiner dan 5 cm kan hij niet in), in houtstapels, nisjes, boomholtes, houtwallen, bebost terrein en open plekken in bossen. Aan de slootkant, in de rietvelden, de duinen, akkers en soms zelfs in tuinen. Hij komt in allerlei terreinen voor, vooral op plekken met veel dekking.
Maar de Hermelijnen verwijderen langzaam maar hand uit het duingebied. Aangezien daar vossen verschijnen en beide soorten op ongeveer dezelfde dieren jagen. Het voedsel voor de Hermelijn raakt op. Het is bekend dat vossen ook wel op hermelijnen jagen en deze doodbijten om territoria in te kunnen nemen. Vandaar dat de Hermelijn uit de duinen vertrekt.
Het gedrag van de hermelijn
De Hermelijn is overdag en ’s nachts actief. Af en toe heeft hij rustpauzes tussen- door. Hij leeft op zichzelf in zijn territorium. Binnen de territorium bevinden zich twee tot tien nesten. Ze gebruiken als nest een holle boom, een ruimte tussen rotsen of een verlaten nest. Meestal zijn de verlaten holen van prooidieren. Het nest word bedekt met de vacht van knaagdieren.
Hoofdstuk 3 Geslacht en Voortplanting.

Geslacht
De Hermelijn kan 160 tot 310 millimeter lang worden met een staartlengte van 95 tot 140 millimeter. Hun gewicht van 200 tot 445 gram. De mannetjes zijn veel groter dan vrouwtjes, maar liefst 50%! Voor de rest zien ze er hetzelfde uit. De kop lengte van het mannetje is gemiddeld 297 millimeter. De staartlengte is gemiddeld 117 millimeter. Het vrouwtje heeft een koplengte van 264 millimeter een staartlengte van 110 millimeter en gewicht van 140 tot 280 gram. De Hermelijnen in het noorden zijn kleiner.

Voortplanting
De paartijd valt in mei en juni. In deze periode zweeft het mannetje van het ene territorium naar het andere. De Hermelijn zet haar jongen alleen maar op aarde als het warm genoeg is. Daarom heeft de Hermelijn een uitgestelde zwangerschap. Meteen na de paring groeien in haar buik de bevruchten eitjes. Na twee weken houd dat proces op voor de winter. Het groeiproces gaat verder als de lente aanbreekt. De draagtijd wordt met 280 dagen verlengd. Als de embryo’s eenmaal weer groeien, duurt de werkelijke zwangerschap 21 tot 28 dagen. In mei worden de kleine, onbehaarde, blinde, doven, maar al bedekt met een bleke, pluizige vacht geboren. Omdat de Hermelijn zeker wil zijn van haar jongen zet de moeder Hermelijn gemiddeld per worp 8 jongen op aarde maar soms ook wel eens 20. De Hermelijn wordt 5 weken gezoogd. Het jong blijft een tijdje bij hun moeder omdat hij moet leren jagen. Het duurt 4 weken tot dat de Hermelijn zijn eerste prooi krijgt. Na 12 weken kunnen de jongen goed zelfstandig jagen. Rond deze tijd worden ze onafhankelijk. In juli en augustus verlaten de jongen definitief het nest. Na 1 jaar zijn de mannetjes geslachtrijp. Vrouwtjes al na 5 weken! Daarom zijn de vrouwtjes soms al drachtig als ze nog niet volwassen zijn. Maar omdat het embryo zich pas later ontwikkeld staat de zwangerschap haar niet in de weg.
Hoofdstuk 3 Jachtgedrag.

De Hermelijn is zowel ’s nachts als overdag actief. Onvermoeibaar achtervolgt hij zijn prooi. De Hermelijn gaat vooral op zijn reuk af. Ook maakt de Hermelijn vaak een kegel ( op zijn achterpoten omhoog staan) om de omgeving beter te kunnen verkennen.
Hij eet voornamelijk woelmuizen, woelratten, konijnen, vogels en heel af en toe vogeleieren. Prooien die twee keer zo groot zijn als de Hermelijn zelf worden ook gedood een diepe beet in de nek. Net mannetje dood grotere prooien dan het vrouwtje. De Hermelijn behaalt een snelheid van 30 kilometer per uur. Waarbij hij sprongen maakt van 50 cm.
De Hermelijn heeft een hoofdnest en verschillende bijnesten. Het jachtterrein beslaat iets van twintigtal hectare.

Hoofdstuk 4 Wat gebeurt er met de hermelijn in de herfst?

Ieder jaar in de herfst verandert de Hermelijn van kleur. Zijn grijs beige bruine kleur verandert naar wit. Alleen de zwarte pluimpunt op zijn staart blijft. Op het moment dat de temperatuur eenmaal onder de 1° C komt begint de hermelijn met verkleuren. Wetenschappers denken dat dit een manier is o tijdens de winter te overleven. Bij de sneeuw valt hij op deze manier minder op. Roofvogels die de hermelijn dan vanaf de lucht bekijken zien alleen de zwarte stip. Als ze zich op de staart storten is dit zonder succes aangezien de staart zo dun is dat deze tussen zijn klauwen wegschiet. Ook groeit er in de winter extra haartjes onder zijn pootjes die wat weg hebben van sokjes maar hierdoor kan hij nog steeds in bomen klimmen.

Doordat de Hermelijn een langgerekt lijf heeft houd hij minder goed de warmte vast dan een ronder en boller lichaam. Ok het moment dat het koud word moet de Hermelijn dus heel actief blijven om niet te verstijven van de kou. Gelukkig kan de Hermelijn heel snel ademen en gaat zijn hart dan veel sneller kloppen, waardoor het bloed veel sneller door zijn lichaam stroomt. Toch als het echt heel koud wordt is de hermelijn niet meer zo actief. Hij wordt dan juist rustiger. Ander is hij hyperactief en nu jaagt hij maar een uurtje per dag. Als het moet kan hij wel 10 dagen stilletjes in zijn nest blijven zitten.
De witte vacht die soms nog zwart gespikkeld blijft werd vroeger bejaagd voor zijn mooie vacht. Daar komen de bekende bondkragen aan de koningsmantels vandaan.
Bronvermelding

http://users.skynet.be/zoekheteensop/hermelijn.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hermelijn

http://www.natuurinformatie.nl/ecomare.devleet/natuurdatabase.nl/i001190.html

http://www.natuurpunt.be/default.asp?ID=928

http://www.geolution.nl/dieren/hermelijn.htm

REACTIES

J.

J.

Het is Top!!,Zo'n Site

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.