Haaruitval

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1404 woorden
  • 5 juli 2004
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
45 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Haaruitval.

Problemen zoals haarverlies, dunner wordend haar en futloos haar kunnen dan ook erg vervelend zijn. Haaruitval komt voor bij jong en oud, bij mannen én vrouwen. Helaas denken velen dat (beginnende) kaalheid of haaruitval iets is dat gewoon bij het leven hoort.

Oorzaken haaruitval
Iedereen verliest dagelijks een hoeveelheid haar. Er is dus geen reden tot bezorgdheid wanneer u in het doucheputje of uw kam een aantal haren vindt. Elke haar heeft een levensduur van 2 tot 6 jaar voordat deze afsterft en uitvalt. Normaal gesproken wordt een oude haar vervangen door een nieuwe. Helaas is dit proces bij veel mannen en vrouwen verstoord en krijgen ze te maken met extra haaruitval. Haaruitval kan door allerlei veroorzaakt worden. Zo zorgen verkeerde voeding, stress, roken en een te druk leven ervoor dat het lichaam uit balans raakt.
Hormonale haaruitval

Daarnaast hebben veel mannen en vrouwen last van hormonale haaruitval (Androgenetische Alopecia). Van alle haaruitval bij mannen is maar liefst 95% te wijten aan hormonale veranderingen. Mannelijke kaalheid begint vaak bij de haarinplant of de kruin en zet zich door naar boven. Vaak blijft er alleen maar een rand staan van oor tot oor. En steeds meer mannen krijgen hierop jonge leeftijd mee te maken.

Haaruitval en voeding

Wat door velen niet gerealiseerd wordt, is dat stress in het lichaam ook veroorzaakt kan worden door voeding. Cafeïne dat in thee, koffie en bepaalde frisdranken zit, stimuleert de adrenaline activiteit in het lichaam die een negatieve werking heeft op de haargroeihormonen. Decafé koffie is niet veel beter voor ons lichaam, aangezien deze koffie andere stimulerende stoffen bevat (Theobromine en Theophyline) die hetzelfde effect op het lichaam hebben als cafeïne. Dit alles wil niet zeggen dat wij onmiddellijk moeten stoppen met het drinken van thee en koffie, maar voor gezond haar is het verstandig om het cafeïnegehalte in de gaten te houden.
Product Cafeïnegehalte
Koffie 66-88 mg
Sterke kop thee 80-110 mg
Slappe kop thee 20-45 mg
Cola 25-58 mg
Melk chocolade reep 3-20 mg
Pure chocolade reep 40-50 mg
Kop warme chocolademelk 25-30 mg
Pijnstillers 15-32 mg

Haaruitval en erfelijkheid

Er wordt gesuggereerd dat wanneer je vader kaal is, je een groter risico hebt ook kaal te worden. Dit risico wordt verhoogd wanneer de vader van je moeder ook kaal is. Tegen erfelijke haar uitval is weinig te doen. Gezond voeding en een goede massage met een verfrissende prikkelende lotion kan het vertragen. Hierbij moet wel rekening gehouden worden dat het gaat om veronderstellingen.

Plaatselijke haaruitval oftewel alopecia areata.

Alopecia areata betekend pleksgewijs kaal worden. Het is een ziekte van de haarwortels. De kale plekken zijn normaal rond of ovaal ter grote van een rijksdaalder. Vaak beperkt de ziekte zich tot een plek op de hoofdhuid maar het kan zich ook de andere haren betreken. Over de oorzaak weet men nog niet veel. Het kan erfelijk zijn, maar je kan er ook medicijnen gebruiken om het tegen te gaan. De oorzaak kan zijn te veel stress. Meestal komt het haar vanzelf terug na een paar maanden tot een jaar. In sommige gevallen blijkt het zelf helemaal niet terug te keren en wordt het zelfs erger.

Haaruitval bij medicijnen/chemotherapie.

Giftige stoffen die in het lichaam voorkomen kunnen opgenomen worden door het haar. Verschillende zware medicijnen en vooral chemotherapie veroorzaken in de meeste gevallen dan ook haaruitval. Tijdens het medicijngebruik kan hier niet veel aan gedaan worden. Indien het haar dun wordt kan het beste kort gehouden worden. Met voedingssupplementen en een hoofdhuidconditionerende schampo kunnen de haar wortels na de beste behandeling weer aangesterkt worden.

Haaruitval en stress

Het is tegenwoordig niet goed voor te stellen hoe een leven zonder stress eruit ziet. De psychische veranderingen in ons lichaam, veroorzaakt door stress, zijn een overblijfsel van onze evolutie in het verleden. Wanneer ons lichaam zich klaar moest maken voor een bepaalde situatie, werd de adrenaline via het bloed door de spieren en het lichaam gepompt. Dat is een nuttige reactie wanneer je wegrent voor tijgers, maar niet zo handig wanneer je te maken hebt met bijvoorbeeld het vaststellen van een budget of wanneer je je zenuwachtig maakt voor een spreekbeurt voor groot publiek.

Haaruitval bij mannen

Een kalende kruin, dunner wordend haar en een terugtrekkende haargrens. Typische klachten van haarverlies bij mannen. Deze klachten worden voornamelijk veroorzaakt door het hormoon Dihydrotestosteron (DHT). Door haarexperts wordt dit fenomeen dan ook mannelijke kaalheid (male pattern baldness) genoemd.Een te hoge productie van testosteron kan haaruitval tot gevolg hebben. Vaak wordt gedacht dat dit een typische mannelijke vorm van haarverlies is; het komt echter ook regelmatig bij vrouwen voor. Teveel testosteron is niet goed voor de haargroei, omdat de haarfollikels er niet goed tegenkunnen, waardoor de haargroei uit balans raakt. Dit noemen wij het DHT-effect.
DHT-effect
Door dit DHT-effect verandert het testosteron in DHT-testosteron. Het gevolg is dat de haarwortels niet meer normaal kunnen functioneren. Normaal wordt het haar omringd door enzymen en oliën die het haar voeden. Wanneer het DHT-effect optreedt worden deze voedzame stoffen vervangen door een waterachtige vloeistof. Hierdoor krijgt het haar niet de voeding die het nodig heeft en stopt het met groeien, raakt beschadigt en verzwakt. Het raakt los van de haarfollikel en valt uit. Als de schedel in balans is en goed functioneert, is het geen probleem wanneer een haar uitvalt. Er groeit gewoon een nieuwe. DHT stopt dit proces. De haar overleeft het niet en kan niet uitgroeien tot een gezonde haar.

Haaruitval bij vrouwen

Niet alleen mannen hebben last van overmatig haaruitval, ook steeds meer vrouwen kampen met dit probleem. Haarverlies bij vrouwen heeft te maken met de menstruatiecyclus, omdat deze cyclus gerelateerd is aan de hormoonbalans. De twee voornaamste hormonen van een vrouw zijn Progesteron en Oestrogeen.
Haarverlies bij vrouwen is ook een groeiend probleem. De periode tijdens en na een zwangerschap en na de overgang zijn -door hormonale veranderingen in het vrouwelijk lichaam- typische periodes van haaruitval en algehele verslechtering van de gezondheid van het haar. Hormonale haaruitval bij vrouwen verschilt wel iets van de hormonale haaruitval bij mannen. Bij vrouwen is er een verdunning van het haar over een breder gebied inclusief de kruin en de zijkanten. Maar een algehele achteruitgang van de vitaliteit van het haar zet vaak al veel eerder in. Dit gaat dan met futloos en dunner wordend haar.
Ook bij vrouwen!
Een te hoge productie van testosteron kan haaruitval tot gevolg hebben. Vaak wordt gedacht dat dit een typische mannelijke vorm van haarverlies is; het komt echter ook regelmatig bij vrouwen voor. Teveel testosteron is niet goed voor de haargroei, omdat de haarfollikels er niet goed tegen kunnen, waardoor de haargroei uit balans raakt. Dit noemen we het DHT-effect, omdat testosteron hierbij verandert in DHT-testosteron. Het gevolg is dat de haarwortels niet meer normaal kunnen functioneren. Normaal wordt het haar omringd door enzymen en oliën die het haar voeden. Wanneer het DHT-effect optreedt, worden deze voedzame stoffen vervangen door een waterachtige vloeistof. Hierdoor krijgt het haar niet de voeding die het nodig heeft en stopt het met groeien, raakt beschadigt en verzwakt. Het raakt los van de haarfollikel en valt uit. Als de schedel in balans is en goed functioneert, is het geen probleem wanneer een haar uitvalt. Er groeit gewoon een nieuwe. DHT stopt dit proces. De haar haaroverleeft het niet en kan niet uitgroeien tot een gezonde haar.

Zwangerschap

Na ongeveer drie maanden van zwangerschap zal de normale haarcyclus veranderen. Tot de achtste maand van de zwangerschap zijn de haren mooi en sterk.

Na de achtste maand vermindert de hoeveelheid progesteron zeer snel en beginnen de haren uit te vallen. Na drie of vier weken, direct na de bevalling, zelfs extreem veel. Na enkele maanden zal het normale groeiproces weer op gang komen. De kwaliteit van de haren kan echter blijvend beschadigd zijn.

De invloed van de natuurlijke hormonen is niet uit te schakelen. Haaruitval en kwaliteitsverlies kunnen echter tot een minimum beperkt worden zodat de normale groeicyclus en haarkwaliteit sneller tot stand komt. Dit soort haaruitval is zeer goed te behandelen.

Verzorging vanaf de 4e maand van de zwangerschap dient erop gericht te zijn de invloed van het progesteron op de haargroei te beperken. Tevens dienen extra voedingsstoffen toegevoegd te worden zodat de voedingsstoffen voor de groei van de baby niet ten koste gaan van de haargroei.

Eén maand na de bevalling dient de hoofdhuid genormaliseerd te worden met producten die de hoofdhuid kalmeren en stabiliseren en de invloed van melkzuur op de hoofdhuid en haargroei remmen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.